Кафенетата във Виена - потопяване в атмосферата на една вековна традиция

Кафенетата във Виена - потопяване в атмосферата на една вековна традиция

На 10 ноември се навършиха 5 години от включването на виенските кафенета в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Но далеч не всички кафенета във Виена са част от списъка на ЮНЕСКО. В настоящия момент в града има над 2000 кафенета, като едва около 50 са в този списък. За да бъдат включени, те трябва да отговарят на определени условия: важна е обстановката – малки масички с мраморни плотове, дървени виенски столове, вестници и списания за четене, закачалки и задължително кафето се поднася на поднос с чаша вода. В кафенето можеш да прекараш часове само на чашка кафе, но чашата с вода ти се допълва винаги и никой не те гледа накриво, ако не консумираш. Днес в австрийската столица се предлагат над 40 вида виенско кафе, но най-популярното е виенският меланж. То е и № 1 сред виенчани. Дневно във Виена се правят и сервират над 200 000 кафета.

Кафето във Виена не e нито по-ароматно, нито по-вкусно. Няма и тайна рецепта, по която да се приготвя. Но сякаш само тук човек може да усети истинския му вкус и да му се наслади. Да пропътуваш стотици километри до австрийската столица и да не пробваш виенски меланж (Wiener Melange) е все едно да посетиш Париж и да пропуснеш Айфеловата кула.

Но не самото кафе прави изживяването толкова специално, колкото потопяването и сливането с атмосферата на една вековна традиция. Легенди и исторически факти се преплитат в опит да изяснят появяването и зараждането на този социален феномен. Един от най разпространените митове твърди, че в края на втората турската обсада на Виена (от 14 юли до 12 септември 1683 г.), полският шпионин Георг Франц Колшицки, който бил в служба на кайзера, получил за своите заслуги по време на военните действия чували с непознати за европейците тъмни зърна и привилегията да извършва търговска дейност. Начетеният войник бързо измислил как да се възползва от оказаната му чест и отворил първото виенско кафене, в близост до катедралата „Свети Стефан”. Понеже кафявата течност била прекалено горчива за вкуса на изисканите виенчани, той решил да я смеси с мляко и захар и така се родил и първият виенски меланж.

Една друга история, базирана на исторически сведения и факти, разказва, че първото кафене в града било открито от арменеца Йоханес Деодато, таен агент в императорския дворец. На него била дадена първата привилегия да прави и продава кафе. На „Ротентурмщтрасе” в близост до катедралата „Св. Стефан”, където той избрал да отвори заведение и до ден днешен има кафене – „Даниел Мозер” (Cafe Daniel Moser). Ако някога го посетите, обърнете внимание на посвещението изписано на стената в негова чест.

Текст: Храбра Маринова от „Ойроком - Бюро за международни връзки на Община Виена”