Кадри от Miles Ahead засилват нетърпението към премиерата през април на филма за Майлс Дейвис

Кадри от Miles Ahead засилват нетърпението към премиерата през април на филма за Майлс Дейвис

С наближаването на премиерната дата на Miles Ahead – игралния филм за Майлс Дейвис, „Сони пикчърс“ подсилва нетърпението ни с още кадри от филма.

Компанията спаси проекта на Дон Чийдъл, като осигури нужното финансиране. Срещайки отказ след отказ от големите студиа, авторът дори прибегна до обществена кампания за набиране на средства в Indiegogo, с което пък привлече интереса на „Сони“.

Ето че от премиерата на Miles Ahead в киносалоните ни дели само месец – филмът вече дебютира на Нюйоркския филмов фестивал, а в редовно разпространение влиза от 1 април. На афиша четем суперлативите на ScreenDaily – като „Жизнеутвърждаващо смел“ определя изданието този филм.

Miles Ahead проследява повратен момент от живота на Майлс Дейвис. В края на 70-те той изчезва от музикалната сцена за пет години, като почти не напуска дома си – болките в хълбока се усилват, гласът му е похабен от наркотиците и болкоуспокоителните, съзнанието е обсебено от призраците от миналото.

Находчивият репортер Дейв Брейдън (Юън Макгрегър) успява да проникне в дома и в света на Дейвис и двамата се втурват в рисковано приключение да открият открадната лента с най-новите композиции на музиканта.

На този фон възкръсват спомените за проваления брак с танцьорката Франсиз Тейлър (Емаяци Коринеалди), бурната любов с която ражда прочутите Sketches of Spain и Someday My Prince Will Come. Осемгодишният им брачен живот е постоянно подлаган на изпитания от влошаващото се физическо и психическо здраве на Майлс, което и принуждава Франсиз да избяга.

В края на 70-те, измъчван от разкаяния, Майлс Дейвис отново флиртува със самоунищожението, докато не намира отново спасение в изкуството си.

Така от „Сони пикчърс“ представят сюжета на филма Miles Ahead, в който главната роля изпълнява инициатора на проекта Дон Чийдъл (и съсценарист съвместно със Стивън Бейгълман), в ролята на репортера е Юън Макгрегър, а на танцьорката – Емаяци Коринеалди. Бейгълман ни е познат от биографичния филм Get On Up за Джеймс Браун.

Миналия октомври Miles Ahead дебютира на Нюйоркския филмов фестивал. Директорът на форума и председател на комитета по селекцията Кент Джоунс казва: „Възхищавам се на филма на Дон заради всички интелигентни решения, които се е налагало да вземе по отношение на Майлс Дейвис, но аз бях докоснат – докоснат дълбоко, от Miles Ahead поради други причини. Като актьор, автор, режисьор и почитател на музиката на Майлс, Дон знае, че интелигентните решения и добре планираните стратегии те водят до някъде, но всъщност твоята отдаденост във всеки един момент и внимание към всеки един детайл са тези, които дават живот на филма.“ И още...

Miles Ahead влезе и в селекцията на фестивалите „Берлинале“, „Сънданс“ и SXSW.