Йълдъз Ибрахимова, Христо Йоцов и Боби Йоцов са солисти на Софийския духов оркестър тази вечер

Йълдъз Ибрахимова, Христо Йоцов и Боби Йоцов са солисти на Софийския духов оркестър тази вечер

Христо Йоцов и Боби Йоцов ще свирят заедно в Концерт за кларинет от Арти Шоу, както и в аранжимент на Христо – „Полетът на бръмбара“ от Римски-Корсаков. Христо Йоцов е автор и на аранжимента на инструментална пиеса, която Йълдъз Ибрамхимова ще изпее. Всичко това ще се случи на Коледния концерт на Софийския духов оркестър, който е довечера от 19 ч. в зала „България“. Джаз ФМ е медиен партньор.

Софийският духов оркестър поднася Коледен концерт с Йълдъз Ибрахимова, Боби и Христо Йоцови: стандарти, нови джаз версии на класики, празнични песни

„Христо написа аранжимента на „Полетът на бръмбара“ още като дете едва ли не – това е една от първите му работи за Бигбенда на Вили Казасян. Той я аранжира великолепно. Тя ми е една от най-любимите пиеси и ми е първи запис.“ – разказва Боби Йоцов. Той със смях си спомни момента, когато брат му звъннал по телефона и спешно го извикал в студиото, където като перкусионен инструмент дори използвал бутилки. „За мен беше приказно изживяване. Никога няма да го забравя!“ – казва Боби Йоцов.

Аранжиментът на „Полетът на бръмбара“ връща Христо Йоцов в зората на неговата кариера – още в първите му дни в Бигбенда на БНР: „Тя е написана в годините да диско музиката и такъв й е характерът. После се превърна в много свирена пиеса.“

Йълдъз Ибрахимова ще пее с няколко състава – големия оркестър, по-камерна формация и дори трио. В нейно изпълнение ще чуем оперни арии, джаз стандарти, популярни инструментални пиеси от класическата музика. „Христо направи прекрасна оркестрация на „Ориент експрес“ за бигбенда. Много се радвам, че пиесата често се изпълнява. С него се познаваме много отдавна, много концерти сме правили заедно и съм щастлива, че сега ще имам възможност да пея с много добри музиканти. Смяната на формациите не се случва често на концерт. Това за мен е предизвикателство и дава много богато звучене на всяка една от пиесите. Това прави концерта нестандартен, разнообразен и интересен, а музиката – пъстра и широка като звучене и видове. И се надявам публиката да хареса тази пъстрота.“ – очаква вълнението на слушателите вокалистката.

Само преди няколко седмици Йълдъз Ибрахимова пя на джаз фестивала в Лион с Марио Станчев и Стоян Янкулов – Стунджи по покана на живеещия във Франция пианист. А следващата година една от изявите й ще я отведе до Киргизстан.

  • Интервютата на Светослав Николов с Йълдъз Ибрахимова, Христо Йоцов и Боби Йоцов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.