JP3 печелят заслужени овации в Канада, турнето на Чик Къриа и Хърби Хенкок продължава с дати в Европа

JP3 печелят заслужени овации в Канада, турнето на Чик Къриа и Хърби Хенкок продължава с дати в Европа

С голям успех преминава турнето в Канада на една от най-изявените български групи JP3. „Хората много харесват музиката ни, което ме радва.“ – казва Живко Петров. „Триото е на интернационално ниво. Направихте ме горд, че съм българин.“, „Откраднахте сърцата и усмивките на хората.“, „С две думи - красота и хармония.“, „Аз съм много, много впечатлен.“, „Браво, момчета.“ – това са само част от реакциите на публиката след срещата с трима от най-добрите български музиканти – Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов - Еко (контрабас) и Димитър Семов (барабани).

Те заминаха за Канада на 13 април, за да вземат участие в Българския фестивал на изкуствата (Bulgarian Arts Festival), като програмата им включва и концерти в клубове. Заедно с тях пътува съпругата на Димитър Семов – Павлета Семова, която в рамките на фестивала представи групата „Бразилакустик“.

На 19 април JP3 изнесе концерт в препълнения клуб Jazz Bistro в Торонто. Невероятната атмосфера е уловена от Мариана Митрович, чийто снимки можете да разгледате в „Галерия“.

Следващият концерт на JP3 е на 28 април в Upstairs Jazz Bar & Grill в Монреал, а на 1 май триото ще свири в Crestmont Resident’s Hall в Калгари. JP3 се прибират в България на 3 май, като другия месец ще представят пред публиката у нас новия си албум Between The Worlds, а Живко Петров започва турне, на което ще изпълнява пиеси от първия си солов проект After 4.

Докато са в Канада тримата български музиканти не пропускат да се забавляват – те се срещат с приятели, а на 14 април в Торонто имаха възможност да слушат две от живите легенди в музиката – Чик Къриа и Хърби Хенкок. Преди няколко години JP3 бяха подгряваща група на концерта на Чик Къриа и Бела Флек в София.

Турнето на Къриа и Хенкок в САЩ завърши преди броени дни, а следващите спирки са Европа, Азия и Австралия. Приятелството, уважението и чистата радост от музицирането са в основата на това историческо събитие. За последно двамата бяха заедно на път преди 37 години.

По време на своите изяви Къриа и Хенкок изпълняват композиции като Dolphin Dance, Maiden Voyage, класиката на Майлс Дейвис , написана от Джо Завинул, Directions, която двамата пианисти са свирили заедно с Майлс. В репертоара е включена и невероятна версия на знаменитата тема на Къриа – Spain. Двете легенди я представят с участието на публиката. Програмата се допълва и от няколко пиеси, които Чик Къриа е написал специално за съвместните си изяви с Хърби Хенкок.

Вчера списанието DownBeat публикува статия за шоуто на пианистите в Чикаго. В материала се посочва, че те са събрали огромна публика, която вече рядко може да се види на джазов концерт. Пред Symphony Center, където се проведе събитието, са били паркирани автобуси с ученици. За тези млади хора това е автентично докосване до историята. Още в началото на концерта Къриа и Хенкок са предупредили публиката да забрави за очакванията си, защото „самите ние не знаем какво ще се случи.“ Цялата статия в DownBeat можете да прочетете тук.

Снимки с някои от най-запомнящите се моменти от турнето на Чик Къриа и Хърби Хенкок в САЩ публикуваме в „Галерия“. Там можете да видите и две архивни фотографии, а във видеото по-долу ви припомняме концертно изпълнение на пианистите от 1987 г. в Япония.