Йордан Камджалов: „Всеки от нас е неповторим и заедно променяме света“

Йордан Камджалов: „Всеки от нас е неповторим и заедно променяме света“

Когато слушаш музика, дирижирана от Йордан Камджалов, чувстваш колко много красота има около нас, с която сме щедро дарени и е нашето щастие да преживеем; колко голям е потенциалът във всеки един от нас и как лидерът, разкривайки тайнства, може да извлече тези възможности. А също – и как водачът с чисти сетива може да ни събере в едно общо преживяване, в което всеки да даде най-доброто от себе си – заради радостта от това да сме заедно, да се разделим с усещането за колективна самота и да изпълним света със светлината, която носим.

Изграждайки жизнена концепция от сливането на наука, изкуство и философия, Йордан Камджалов дирижира без партитури, запомняйки партията на всеки инструмент в оркестъра, става първият чужденец, оглавил операта, филхармонията и фестивала на културния център в германския град Хайделберг – позиция, на която е избран единодушно от журито, състава на формациите и представители на местната общност. Музикалната му историята започва с обучение в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, след това продължава в Музикалната академия „Ханс Айслер“ в Берлин и преминава през майсторските класове на всички бележити диригенти на нашето съвремие: Пиер Булез, Еса-Пека Салонен, сър Саймън Ратъл, Зубин Мета, Даниел Хардинг, Сейджи Озава, Курт Мазур, Лорин Маазел, Бернард Хайтинк, Даниел Баренбойм. Дирижирал е Philharmonia Orchestra в Лондон, English Chamber Orchestra, Beethoven Orchester в Бон, Берлинския симфоничен оркестър, заставал е на диригентския пулт на оперни театри по целия свят.

Неговият стил на дирижиране е да бъде водач, без да се поставя над музикантите, музиката или слушателите – всъщност, той ги свързва. За лидерството казва: „Водачът служи на проявата на цялото, да създаде условия това да се случи. Цялата ми техника е насочена към това да бъде мобилизиран колосалният колективен ресурс, колективната интелигентност, която има всеки един състав. Философията на моето дирижиране е, че всички заедно правим много повече, отколкото всеки от нас поотделно. Колективните дейности са шанс на човека да се самонадскочи. Когато осъзнаем това, започваме да обичаме хората и имаме друго отношение към съвместния живот. Забравили сме, че другите са част от нас и нашето щастие зависи и от другите.“

През последните няколко седмици Йордан Камджалов дирижира Симфоничния оркестър на Българското национално радио и Симфоничния оркестър на Държавна опера – Пловдив. Чутото по време на концерта в Пловдив един от зрителите определи като „неземно“. „Точно това е нашата цел и целта на изкуството – да доказваме, че Небето може да живее на Земята. Защото вдъхновението за тези ултракрасиви творби идва от много далечни светове, но и много дълбоки светове вътре, в човека. Земята е много красиво място и нашата задача е да виждаме уникалността във всяка една проява. Моят идеал, целта на нас музикантите, е да влезем и да открием неповторимостта на всеки тон, на всяка нота. Прекланяйки се пред нейния потенциал, да я покажем с най-голямата й сила.“ – каза Йордан Камджалов в интервю на Светослав Николов по bTV Radio.

Тази своя идея той развива в новия си проект у нас – Музикална лаборатория за човека. Йордан Камджалов създава формацията, за да влее в обществото натрупаната колективна мъдрост, изразена в ренесансовата музика, българския фолклор и песните на Петър Дънов. Това е вековно знание, връзките с което сме скъсали сред шумовете на съвременния живот. „В това абсолютно постмодерно общество, в което йерархията в хоризонтала и вертикала трябва да бъде размита, музика, датираща от VIII в. до нашето съвремие, може и трябва да бъде видяна през призмата на нейната уникалност. И тогава можем да намерим пътя към нея. Това е свързано и с много работа, затова е и път на откриване на неповторимостта, път, насочен към самия човек. Как можем да създаваме неповторима музика, ако не уважаваме човека като една катедрала? Да ценим себе си, е пътят към едно разумно и здраво общество.“

Първото представяне на Музикална лаборатория за човека бе в края на миналата седмица в Шумен, а след това създадената в нея музика чуха публиката и участниците в Празниците на женските и девически хорове в Търговище, на които Йордан Камджалов, родом от там, бе член на журито. Следва среща със слушателите във Велико Търново. Прослушванията в София са на 13 юни в Народно читалище „Акад. Андрей Стоянов“ (ул. „Искър“ №62). „Всеки, който смята, че е готов да тръгне към едно отдаване и споделяне на качествата си като човек и музикант – да заповяда. Трябват хора, които знаят какво да правят с гласа си, какво искат да правят с мислите и с чувствата си. Целта ни е да създадем състав, който иска да сподели навлизането в дебрите на самия себе си.“ – каза Йордан Камджалов. Записването за прослушването става с кратко мотивационно писмо и музикална автобиография до 11 юни включително на електронен адрес [email protected].

В живот на колективна самота – изолирали се от самите себе си, от хората около нас и от света – свободата, вярата в другия, разкрепостеността и доверието са нашето спасение, убеден е Йордан Камджалов: „Отчуждението е проблемът, който е най-лесен за лечение. Видяхте в Пловдив какъв празник стана! Така е в професионалния оркестър, така е и в обществения живот – в основата на обществените връзки е пълната честност, пълната искреност, подготовката, вярата в другия и съзнателното движение в една посока. Тези неща изглеждат далеч, но са доказуемо постижими.“

Музикантът вярва, че е обратимо и скъсването на връзката между разум и чувства: „Нашите прадеди са живели хилядолетия наред в синхрон между ум и сърце. Хората са отвратени от тази разделеност, мечтаят да са заедно един с друг. Но как да се отвориш към някой, на когото нямаш доверие? Мисля, че доверието е ключът към реализирането на копнежа към тази цялост.“ Според Йордан Камджалов основна спирачка в това просветление е страхът: „Ако се страхуваш, не можеш да се довериш. Ако съм успял, то е заради това, че не се страхувам. В страха провалът е гарантиран.“

За модерното възраждане и хиперпотенциала на нацията е публичната лекция на Йордан Камджалов в 18 ч. днес в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той казва, че срещата ще премине по-скоро под формата на разговор: „Убеден съм, че точно в разговорите, в колективните процеси, се завихрят общите сили, които реално могат да създадат условия за промяна. Не можем да си стоим вкъщи и да мечтаем за промяна. Можем само да я направим заедно.“ Организатори на форума са Културният център на Софийския университет, Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството „Rе:“ и Клуб за наука и изкуство „ЗаЕдно“. Водещ е българският учен, квантов физик, и изследовател в ЦЕРН доц. д-р Леандър Литов, който, също като Камджалов, проявява постоянен интерес към свързването на науката, изкуството и философията.

Йордан Камджалов, който чрез фондация, носеща неговото име, подпомага талантливи български музиканти, ще ни срещне с трима нейни лауреати – Зорница Иларионова, Анна Петрова и Велина Божилова, на концерт с Плевенската филхармония в зала „България“ на 14 юни от 18 ч. Това събитие, в което ще чуем творби на Прокофиев, Малер, Сен-Санс и Чайковски, е част от „Софийски музикални седмици“. А на 20 юни диригентът открива фестивала „Варненско лято“.

  • Интервюто на Светослав Николов с Йордан Камджалов от предаването „За София“ по bTV Radio можете да чуете чрез бутона „Аудио“ по-горе.