Живо изкуство пред теб, за теб! Теодора Духовникова и Владо Карамазов споделят своята любов към публиката в навечерието на Нощта на театрите

Живо изкуство пред теб, за теб! Теодора Духовникова и Владо Карамазов споделят своята любов към публиката в навечерието на Нощта на театрите

Силата на театъра като живо изкуство с непосредствен контакт с публиката откроиха пред Джаз ФМ двама от посланиците на Нощта на театрите – Теодора Духовникова и Владо Карамазов. На 21 ноември за трети път у нас и за осми път в Европа ще се проведе този празник на Мелпомена, в който творци и публика ще са заедно за представления и разговори, за работилници, изложби и срещи с театъра и музиката.

На сцената и зад кулисите – за трети път Нощ на театрите, вече в 16 града

Именно в пряката връзка между творци и публика е чарът на това преживяване. „Театърът е едно от най-обичаните изкуства. Българинът обича да ходи на театър. Това прави театъра много динамичен и развиващ се взаимен процес, в който връзката с публиката е изключително важна. Много държа на публиката, защото тя е най-точният критерий дали един спектакъл се е получил или не.“ – каза Теодора Духовникова в интервю по Джаз ФМ. Също в ефира ни Владо Карамазов допълва: „Театърът има смисъл като живо изкуство – толкова ярко не можеш да запомниш друго нещо, както едно театрално представление. То може наистина да те докосне много сериозно, защото е жив контакт, защото се случва нещо пред теб, за теб... За мен е много важен контактът с публиката – тя е много взискателна, представлението не може да съществува без публиката. Тя диктува правилата и това е изключително интересен процес. Това е един процес, който обожавам и заради който съм станал актьор!“

В Нощта на театрите Теодора Духовникова ще гледа премиерата на „Гео“ в Народния театър – спектакъл, в който Леонид Йовчев играе ролята на Гео Милев. С тази творба по романа „Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов първата ни сцена отбелязва 120 години от рождението и 90 години от гибелта на големия ни общественик, поет и преводач. Владо Карамазов ще е на сцената за спектакъла „Дакота“ от Жорди Галсеран в Сатиричния театър, създаден от него и още двама приятели – Юлиян Вергов и Захари Бахаров. Постановката е на Владимир Пенев и е с участието и на Александра Василева. След представлението ще има среща с публиката. От 23 ч. Владо ще гледа „Чайка“ в театър „Азарян“ на НДК.

В Нощта на театрите своя най-нов спектакъл показва и театър „София“, който ще ни посрещне със спечелилата конкурс на театъра пиеса „Ние сме вечни“ от Кирил Буховски. Режисьор на спектакъла за изборите, които младите у нас правят, е Василена Радева. И още една премиера – в Дом на културата „Средец“: съвместната продукция на „Илкова театър“ и фондация „Ведна“ – „Един вълшебен ден“ (с подкрепата на Столична програма „Култура“). В този общински културен институт още: куклената пиеса „Цигуларят и малката птичка“ по Гурам Петриашвили (10 ч.), „Горкият Ежко“ на „Ведна театър“ (12 ч., с подкрепата на Столична програма „Култура“), „Пепеляшка“ по Шарл Перо (16 ч.), „Семейство Адамс“ (20 и 22:30 ч.). На друга общинска сцена – Малък градски театър зад канала: „Ритъм енд блус“ 1 на проф. Румен Цонев (19 ч.) Общински театър „Възраждане“ ни среща с детското представление „Бабината питка“ (11 и 12:30 ч., със специалното участие на Мими Иванова) и със спектакъла „Идиоти“ (19 и 21 ч.) В програмата на Нощта на театрите подкрепен от Столична програма „Култура“ е и „Сбогом, Мъник!“ на театралната лаборатория Via Negativa. С вечерни спектакли ще ни посрещнат и Сатиричният театър, Театрална работилница „Сфумато“, Младежки театър „Николай Бинев“, Studio 5, Credi Arte (с авторския спектакъл на Георги Михалков „Краят на градината“ по Чехов с Десислава Чутуркова и Милен Николов в Руския културно-информационен център), „ХаХаХа импро театър“ и много други...

Активно в Нощта на театрите със свои спектакли за възрастни се включват три от даващите театрално образование института – Софийският университет, „Нов български университет“ и колеж „Любен Гройс“. НБУ обогатява театралната си програма и със занимания по рисуване в Детския университет, спектакъл за малки („Новите дрехи на краля“), танцова продукция и лекция за експозицията в галерията.

Децата ще се почувстват специални и в други инициативи в дневната програма на Нощта на театрите – с постановка в Националния дворец на децата, детско ателие и детски песнички в „Къща за четящи хлапета и Цветоплети“, театър на маса „Копче за сън“ по Валери Петров от Сдружение „Прегърни ме“ в Cosmos Coworking Camp, творческа работилница за рисуване върху стъкло с Zелена в Телефонната палата, концерт на възглавници (със състезание за най-оригинален костюм и работилница за декорация на възглавници) в Централния военен клуб, музика за бебоци и балет за деца в операта. На тази музикална сцена в Нощта на театрите ще текат работилници за балет за деца, за грим, костюми и перуки; ще има тур зад кулисите, изложба с оперни костюми, среща с оперния певец Димитър Станчев (14 ч.), ще се състои предпремиерата на „Атила“ от Верди.

Вокалистът на Sofa Surfers Мани Обея за музиката, революцията, честността и света, в който живеем

Към театралното преживяване музика добавя събитието в Mixtape 5, на което представлението „Концерт за френски ключ“ ще бъде съпроводено от концертите на Hidden Orchestra и Sofa Surfers във второто издание на NightLive. На Нощта на театрите гостува също провеждащият се от днес до неделя „ACT фестивал за свободен театър“. И театър с кауза: театрална студия „Усмивка“ при Народно читалище „Факел – 1920“ представя „Български класически комедии“ по текстове на Алеко и Чудомир при свободен вход и с дарения за ремонт на читалищната сграда.

Повечето от събитията са при свободен вход, а там, където се влиза с билет, организаторите почти винаги предлагат отстъпки, преференциални цени и подаръци. Пълната програма и условията за достъп са публикувани на сайта на инициативата. За улеснение на придвижването на зрителите, до 1 ч. на 22 ноември на интервал от 30 минути ще се движи метрото, като до същия час ще бъде удължено работното време на трамвайни линии 5, 7, 10 и 20, тролейбусни линии 1, 9 и 11 и автобусни линии 280 и 604.

Посланици на Нощта на театрите тази година са Владимир Пенев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Калин Врачански, Снежина Петрова, Теодора Духовникова, Силвия Петкова, Ана Пападопулу, Лилия Гелева, Александра Василева, Луиза Григорова и балерината Боряна Петрова. Те ще се срещат с публиката в празничната нощ и ще раздават на почитателите на изкуството автографи на картички с тяхното собствено определение за Нощта на театрите. Фотографиите са на Павел Червенков и са част от изложбата „Нощни персонажи“, която ще ни посреща в Националната библиотека, Народния театър и Културния център на Софийския университет. В нея са подредени и други фотоси на Павел Червенков, запечатали моменти от най-емблематичните театрални представления през последните години – „Отело“, „Крал Лир“, „Зимна приказка“, „Дакота“, „С любовта шега не бива“.

„Актьорът трябва да гори на сцената, но актьорът не трябва да гори“ е мотото на тазгодишното издание на Нощта на театрите. Втората му част напомня за травмата с пожара в Пловдивския театър, а за първата част, както обяснява Владо Карамазов: „Актьорът трябва да гори на сцената. Когато той не го прави – публиката веднага го хваща. И после отмъщава...“

„Театърът е изключително важно нещо, защото особено в този век на дигиталните технологии, когато почти всяка среща минава през екран, живите изкуства имат изключително бъдеще. Да видиш едно изкуство, което се случва пред теб, е незаменимо. И мисля, че ще има все по-голямо бъдеще там.“ – убедена е Теодора Духовникова.

  • Разговорите на Светослав Николов с Теодора Духовникова и Владо Карамазов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

В България Нощта на театрите се организира от фондациите „Арт проджектс“ и Асоциация „Информбюро“. Третото издание на празника се реализира в партньорство със Столичната община, Министерството на културата и с генералната медийна подкрепа на BTV Media Group, част от която е и Джаз ФМ радио.