Живко Петров представя соловия си албум After 4 на национално турне. Концертната премиера на проекта в София е на 8 декември

Живко Петров представя соловия си албум After 4 на национално турне. Концертната премиера на проекта в София е на 8 декември

През пролетта на тази година Живко Петров издаде дебютния си солов албум After 4, който включва 10 оригинални композиции. В тях се преплитат основно влияния от класическата музика, но откриваме и елементи от джаза. За да представи After 4, от 2 декември пианистът тръгва на национално турне. Спирките от него са общо 5 – Бургас, Добрич, Варна, Велико Търново (родният град на Живко) и София. Концертът в столицата ще бъде на 8 декември от 19.00 ч. в залата „Проф. Асен Златаров“ в Дом на науката и техниката (ул. „Г. С. Раковски” 108, ет.2). Това ще бъде концертната премиера на After 4 пред софийска публика. „Залата е с много добра акустика и изключителен инструмент, което е много важно за целта. Там има много хубав Steinway.“ – казва Живко Петров при гостуването си в ефира на Джаз ФМ. Местата за събитието са ограничени – залата е с капацитет 200 души.

„Чувствам се добре. Спокоен съм. Когато съм сам, съм много спокоен. В очакване съм на срещата ми с публиката.“ – така Живко описва емоционалното си състояние преди началото на турнето. Въпреки че е написал музиката, която изпълнява, тя продължава да се развива. За нея той казва: „Осъзнавам я все повече и повече, независимо от факта, че съм я написал. С времето човек вниква в нея.“ Освен пиесите, включени в After 4, по време на концертите си Живко Петров ще представи още няколко чисто нови композиции в същата стилистика и посока. По случай 100 години българско кино той е написал и една филмова сюита, която ще прозвучи в програмата. „Ще има и малко джаз за финал – без него няма как.“ – казва още Живко.

С новата си концертна програма той се изправя пред нови предизвикателства, за които споделя: „Когато свириш класическа музика, много внимаваш да не започнеш да импровизираш в движение понеже психиката на джазовия музикант е малко по-различна. Ние сме свободни души, обичаме да няма рамки. Аз доста внимавам, така че организираността е на първо място при мен. Обичам да експериментирам и да се изненадвам, така че сам се провокирам.“

Соловите концерти изискват много натрупвания и подготовка от страна на музиканта, но и умения за комуникация с публиката, тъй като музикалният процес винаги е двустранен. Своята философия по темата Живко Петров обобщава така: „Всъщност един концерт започва много преди да излезеш на сцената, но самият концерт започва от поклона и завършва с поклон. И естествено всички участват в този спектакъл. Всички, които са в залата, допринасят за случващото се. Ако един изпълнител не приеме това, нещата няма как да се получат. Няма кой да ти даде това спокойствие, ако ти не се успокоиш и не оставиш нещата такива, каквито са, нужно е да ги приемеш и да продължиш.“ Интервюто на Таня Иванова с Живко Петров може да чуете чрез бутона „Аудио“.

По-рано тази година Живко Петров представи After 4 на фестивала „Аполония“ в Созопол и в Първо студио на Радио Пловдив. Националното турне на пианиста през декември включва:

02.12 – 19.00 ч. - Бургас, „Морско казино” – зала „Петя Дубарова”
03.12 –18.30 ч. - Добрич, Огледална зала „Нели Божкова”
04.12 – 19.00 ч. - Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев”
05.12 – 19.00 ч. - Велико Търново, хотел „Премиер”, зала „Царевец”
08.12 – 19.00 ч. – София, концертна зала „проф. Асен Златаров” в Дом на науката и техниката (ул. „Г.С.Раковски” 108, ет.2)

Билети за софийската премиера на албума могат да бъдат намерени на цена от 20 лева в мрежата на ticketlogic.bg.

След националното си турне Живко Петров ще вземе участие в още две събития до края на годината. На 15 декември ще го слушаме заедно с Белослава в Зала 3 на НДК, а на 20 декември в Зала 1 ще свири заедно със своите колеги Ангел Заберски, Георги Черкин и Иван Янъков в „Джазът среща класиката II” - специален коледен концерт на 4 рояла. По време на събитието, което е част от Новогодишния музикален фестивал, ще гостува Оркестърът на Музикалното училище. Четиримата пианисти ще представят програма, обогатена с нова музика и коледни пиеси, написани от Живко Петров и Ангел Заберски.