„Живей. Обичай. Джаз.“: разказваме ви за Джаз фестивала в Ниагара

„Живей. Обичай. Джаз.“: разказваме ви за Джаз фестивала в Ниагара

Под мотото „Живей. Обичай. Джаз.“ за четвърти път от 27 до 30 юли ще се проведе Джаз фестивалът в Ниагара. Събитията ще обхванат различни точки в региона, известен с Ниагарския водопад и с традициите в производството на вино. Мисията си организаторите определят с думите „Празнуваме музиката, живота и изкуството.“ След първото му издание той бе обявен за „Най-добрия нов фестивал на Канада“. Джаз ФМ ще има пратеник на форума – Светослав Николов – програмен директор на радиото и водещ на сутрешното предаване „Джаз ден“.

И тази година в Джаз фестивала в Ниагара ще се включат изявени канадски и световни изпълнители, като голяма част от концертите са при свободен вход в паркове и на други открити обществени места в региона. Целта му е да сплотява общността чрез най-великото музикално достижение на Северна Америка. Джаз традициите в Канада са дълбоки, макар местните артисти по аналогия да се приемат за американски изпълнители. Сред звездите на канадския джаз са някои от най-големите световни имена в жанра – Оскар Питърсън, Даяна Крол, Майкъл Бубле, Ленард Коен…

Джаз фестивалът в Ниагара поставя в основата си вдъхновяването и създаването на нови аудитории чрез комплексно преживяване – музиката е съпътствана от други културни събития, чрез разположението на сцените се подчертават богатствата на природата, а усещанията се допълват с акценти върху храната, виното и крафт бирите.

В програмата на фестивала тази година двама от бившите членове на Триото на Оскар Питърсън – басистът Дейв Янг и барабанистът Тери Кларк, ще отдадат почит към музиката на легендата заедно с пианиста Джон Шърууд. Свирилият с Ал Жеро, Том Скот, Бъки Пицарели и Джоуи ди Франческо Младежки оркестър на Джаз ФМ в Торонто ще изнесе концерт в парка. В една от местните винарни ще пее звездата на Сан Франциско Синамън Джоунс – сп. „Билборд“ я включи в списъка на изгряващите млади творци, а три години поред тя е определяна за „най-добра вокалистка на Сан Франциско“. Диксиленд ще звучи на борда на кораб, който ще плава по реката. Фестивалът започва с откриването на изложбата „Джаз в галерията“.

За да задълбочи познанието за музиката, Джаз фестивалът в Ниагара включва работилници и майсторски класове, младежки конкурс, семинари и дискусии в парка.

За всичко това слушателите на Джаз ФМ ще научите от първо лице още следващата седмица.

Източник на снимката: сайта на Джаз фестивала в Ниагара