Жителите на града са участници в културата: Столична община работи по международен проект за разширяване на публиките

Жителите на града са участници в културата: Столична община работи по международен проект за разширяване на публиките

Докато като организатор и партньор в провеждането на културни събития Столична община непрекъснато увеличава периметъра на присъствие, открива нови сцени и ни дава все повече изкуство в градската среда, към София бе отправена покана да се включи в международен европейски проект за разширяване на публиките и улесняване на достъпа до култура. През следващите две години столицата ни ще развива тази тема съвместно с Амстердам, Лондон, Лисабон, Дъблин, Рига, Талин и Вилнюс в проекта ACCESS („Достъп“).

„Нашата основна цел е да работим заедно, да си помагаме, да споделяме опит за това как да направим културата по-достъпна за нашите граждани. Тази седмица се запознаваме със случващото се в София, с цялостната среда, с целите на общинската управа, с дейността на организаторите на събития. Току-що проведохме среща с оператори в сфрата на културата, които споделиха с нас как можем да я направим по-достъпна.“ – каза пред Джаз ФМ и bTV Radio Араф Ахмадали, съветник по въпросите на изкуството и културата в община Амстердам при гостуването си у нас в средата на ноември.

„Белонога“ на сцената на „Кино Кабана“

В тази среща Джаз ФМ споделихме своя опит в улесняване на достъпа до култура и свързването й с образованието. По-рано тази година в 144 СУ „Народни будители“ в София организирахме среща-разговор с Красимир Милетков – автор на популярни детски песни, сред които „Жаба Жабурана“, както и на джаз класики. И докато децата изучават творчеството му в учебната програма, близо два часа пяха с него в актовата зала и слушаха разказите му за музиката. Участвахме в създаването на програмата на цикъла „Остров на музиката“ на Общински културен институт Дом на културата „Средец“, всички артисти гостуваха в студиото ни преди концертите, а записи от две от събитията излъчихме в ефир, като част от тези изпълнения са в постоянна ротация в програмата ни. От инициативата „Блок кино“ споделиха опита си с прожекции на анимационни филми в училище, а „Фортисимо в клас“ разказаха как децата се запознават в класните стаи с музикантите и техните инструменти. „Артисти със сребро в косите“ ни направиха съпричастни на вълнението от множество срещи с публиката в читалища и училища в цялата страна.

Весела Морова в „Остров на музиката“ на Лятната естрада в Борисова градина

В Амстердам културата е част от образованието, а за възрастните се организират такива събития, които да отговарят на техните интереси. В София холандските партньори изучават присъствието на културата в учебния процес и моделите на финансиране. „В нашия град е силно развит маркетингът на културни събития и ние споделихме своя опит, разказахме как подготвяме културната програма и свързваме събитията в нея с интересите на хората. Целта ни е те винаги да знаят какво се случва в културния живот на града. На второ място, провеждаме мащабна дейност в учебните заведения, за да може всяко дете на възраст между 3 и 12 години да има достъп до култура в училище. Говорихме с колегите от Столична община колко е важно културата да бъде приобщена към образованието. Впечатлен съм колко много прави София да среща хората с изкуството – чрез Културния календар, чрез богато разнообразие от събития, организирани и от общината и от нея съвместно с културните оператори чрез развитието на капацитета на творците да създават изкуство. Всичко това изключително много ме впечатли. Вече виждам основата, на която Амстердам и София ще работим заедно по този проект.“ – каза Араф Ахмадали – съветник по въпросите на изкуството и културата в община Амстердам.

„В София в един и същи ден се случват по няколко събития. За нас е важно те да достигнат до своята публика, да намерят хората, които биха ги харесали и биха се заинтригували от тях, за да бъде животът им по-богат.“ – коментира също пред Джаз ФМ и bTV Radio Биляна Генова, директор на Дирекция „Култура“ в Столична община. „Достъпът до култура преминава през контакта с хората, които не знаят, но биха посетили културно събитие, знаят, но нямат възможност, или знаят и не се интересуват.“ – описа задачите пред общинската администрация тя.

Танцов ансамбъл „Здравец“ към Общински културен институт Дом на културата „Средец“ на столичното Ларго

Културата не е само естетическо богатство – тя създава общност, свързва ни помежду ни и с града. „Ние имаме условия към организациите, чиито културни проекти финансираме, да поставят човека, публиката в центъра на своето усилие. Не е важна само реализацията на концерт, спектакъл или книга, а това те да се обърнат към всеки един гражданин на София. Като община имаме мисията да направим така, че културата да достига до всеки, до различни групи, в различни краища на София, до хора в различни възрасти, дори до чужденци, които живеят тук или идват като туристи.“ – обясни основата на механизма за подкрепа на културните оператори Биляна Генова. Тя допълни, че след това общината прави мониторинг за изпълнение на ангажиментите, както и за проучване на мнението на публиката.

Самата Столична община е активен участник на културната сцена чрез домовете на културата, оркестрите, театрите, музеите, Софийска градска художествена галерия, Столична библиотека. „Поставяме си за задача да имаме максимално много събития със свободен достъп и на открити пространства – концерти, изложби и спектакли. Целта ни е да достигнем до хората, да бъдем по-близко до тях, да сме на пътя им. Надявам се, че по този начин успяваме да привлечем и нови зрители и нови участници в културата.“ – каза Биляна Генова.

  • Репортажа на Светослав Николов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимки: авторът