„Jazz под звездите на Деветашкото плато“ със специално есенно издание на 26 септември

„Jazz под звездите на Деветашкото плато“ със специално есенно издание на 26 септември

И в условията на пандемия Деветашкото плато няма да остане без своя любим джаз. Не в разгара на лятото, а в първите дни на есента ще се проведе „Jazz под звездите на Деветашкото плато“. Този път център на музиката ще е само дворът на къщата „Онгъла“, където традиционно се провежда джемсешънът след основния концерт на поляната край пещерата „Гарваница“.

„Очаква ни един малко закъснял, но много хубав джаз празник. Много се радваме, че все пак успяхме да организираме събитието и през тази година. Пандемията сложи на пауза много събития. През юни решихме да отменим фестивала заради големите мащаби на заплахата и несигурността. Проявихме отговорност към публиката и изпълнителите. Много ни беше мъчно и трудно взехме решението. От тогава до сега ситуацията се промени. Хората са по-добре информирани, мерките са постоянни и ясни. Събитието ще се проведе на открито при спазване на всички изисквания.“ – разказа в ефира на Джаз ФМ Ива Таралежкова от сдружение „Деветашко плато“.

Входът, както винаги, е свободен, а заради ограниченията в програмата ще има двойно по-малко изпълнители. Тази година участват вокалистите Велека Цанкова и Цветомир Цанков, кларинетистът Невилиян Гемижев, саксофонистът Петър Момчев, тромпетистът Венцислав Благоев, тромбонистът Владислав Мичев, китаристът Димитър Благоев, пианистът Константин Костов, басистът Димитър Карамфилов и барабанистът Кристиан Желев. Изпълнения ще поднесат и джаз дамите от читалище „Развитие“ от село Горско Сливово.

„Въпреки различния формат сме уверени, че ще съхраним традицията и ще останем верни на желанието ни да хармонизираме природата и музиката. За нас е много важна приемствеността. От афиша личи, че събираме ядро от опитни музиканти, много познати и много обичани, подкрепящи фестивала от самото начало, начело с Венци Благоев. Към тях се присъединяват нови млади прекрасни български джаз изпълнители – смели, експериментатори – които прегърнаха идеята и с усмвивка и светло чувство веднага приеха поканата ни.“ – описа предстоящото събитие в контекста на наследството Ива Таралежкова.

Фестивалът очаква своите гости, които могат да се настанят както в самото Кърпачево, така и в околните села Горско Сливово и Крушуна, както и в близките градчета Летница и Левски. „Много ще се радвам отново да се срещнем с почитателите на джаза. Правим фестивала заради тях и заради музикантите, тъй като хората на изкуството бяха много сериозно засегнати от извънредната ситуация. Искаме да кажем и на тях, че са ни много важни и не сме ги забравили в трудни моменти.“ – посочи Ива Таралежкова.

Тя разказа за живота в Кърпачево в пика на пандемията. Местните хора стриктно са спазвали правилата, говорили са със съседите си през дуварите, а в магазина дисциплинирано са влизали по един. „След падането на ограниченията търсенето на настаняване в къщи за гости се увеличи петкратно спрямо миналата година. Хората започнаха да се насочват точно към такива места – с по-малки къщи, близо до природата, на слънце и чист въздух. Нашите колеги отчитат много силен сезон. Мястото зарежда с енергия и със здраве.“ – описа района на Деветашкото плато Ива Таралежкова.

  • Интервюто на Светослав Николов с нея можете да чуете чрез бутона „Аудио“.