„Jazz под звездите на Деветашкото плато“ отново ни зове за музика и красота

„Jazz под звездите на Деветашкото плато“ отново ни зове за музика и красота

Когато с меката си светлина слънцето напомни за предстоящата топла вечер, отново ще седнем на балите слама на поляната край пещерата „Гарваница“ между селата Кърпачево и Горско Сливово, за да чуем музиката сред тишината на природата. Десетки творци – чести партньори на сцената и хора, които ще се срещнат за изкуството за първи път сега, ще засвирят и запеят в новото издание на „Jazz под звездите на Деветашкото плато“. Скоро ще изгреят светлините на прожекторите и под блясъка на звездите музиката ще продължи да ни събира в едно красиво преживяване. „Само сред природата може да се чуе тази магия.“ – казва в интервю за Джаз ФМ Венци Благоев, който от самото начало отговаря за съдържанието на музикалната програма, събира софийски и местни музиканти, организира съставите за различните изпълнения, импровизира като ръководител и тромпетист и накрая винаги по неповторим начин, подсказан от събитието, закрива основния концерт. Миналата година мистичният звук на неговия тромпет се разнесе от хълма над поляната.

След това ще се отправим към Кърпачево, където вечерта продължава с джемсешън в къщата за гости „Онгъла“, а там заведението вече приготвя вкусни вечери. Новият живот, който грижливите стопани дават на изоставеното училище, и туристите, които редовно отсядат там, е символ на възраждането, което сдружение „Деветашко плато“ постигна през годините. Защото Кърпачево сега ни посреща с многобройните си къщи за гости, с парковете и малко познатите пещери в околността, за да ни изпрати в очакване на нова среща към нашите градове. Но пътьом ще се отбием, за да видим Крушунските водопади или да поплуваме в минералния басейн в парка преди тях, за да се удивим на чудесата на природата в Деветашката пещера или пък да се разходим из прелестния Ловеч.

„Jazz под звездите на Деветашкото плато“ започва от проекта на Венци Благоев „Джаз за деца“, в който участва синът на инициатора Ива Таралежкова – Петър Терзиев. Днес той е вече оформен музикант от популярно в цялата страна укулеле дуо с Вилизар Гичев. А фестивалът, който стартира като концерт сред природата, продължава да се развива в сплотеността на семейство. В програмата с Венци Благоев участват Невена Григорова и Димитър Благоев, а малкият Стефчо винаги ще е наоколо. Той бе с баща си и в студиото на Джаз ФМ, за да потвърди със своите ръкопляскания и радостен смях чистотата на изкуството, което отново ще ни зареди сред обаянието на природата. Един от бащите на джаз, фънк, пънк и соул музиката, както го описа Венци Благоев – Вили Стоянов, за първи път се включва в програмата, в която по традиция участват проф. Владимир Радулов, Невилиян Гемижев, Георги Агатов и Георги Гарнизов от близкия град Левски, преподавател в плевенското Музикално училище и първи пeркусионист на Плевенската филхармония. „Нямам представа какво ме очаква и нямам търпение то да се случи!“ – казва в началото на разговора ни Вили Стоянов.

Тромбонистът ще може да избере с кой басист да свири – дали с Димитър Шанов, с когото е често на сцената, или с Борис Таслев, с когото много рядко музицира. Сигурно е, че ще се включи в изпълненията на фантастичната Ния Петрова – победител в „Гласът на България“ по bTV. С нея поне една песен ще изпее Пепи Терзиев, който в инструменталния дует с Вилизар Гичев ще представи оригинална версия на песента на дядото на Вили – Йосиф Цанков – „Когато луната изплува“. Младите музиканти я включиха в репертоара си, вдъхновени от миналогодишното участие във фестивала на звездната й неповторима изпълнителка Мими Николова. Тази година другите вокалисти са Камелия Тодорова, която ще пее в акомпанимента на пианиста си Станислав Арабаджиев, както и Лили Илиева, която ще чуем със съпруга й Александър Логозаров. Кой още ще излезе на сцената с тях ще предложат самите те, ще определи Венци Благоев и ще подскаже импулсът на другите музиканти, които са винаги наблизо и във всеки момент са готови да се включат. А сред тях са Георги Петров, който освен джазов музикант е и програмист, както и Митко Узунов – тубист на оркестъра на Националната опера.

Миналата година Пепи и Вилизар за първи път свириха пред публика на китари като представиха програма с джипси суинг. Вдъхновен от тях на свой ред, Венци Благоев сега ще си носи банджото, за да поднесе с младежите, с другите двама китаристи и с още „един-двама басисти“ почитта си към този жанр. Преди това Венци ще поведе шествието на духовата музика от подножието на пещерата към централното място на поляната. Традицията ще присъства и чрез българския фолклор. Към джаза ще го приближат музикалното семейство Райна и Живко Василеви – вокал и кавал, както и дамите от читалищната вокална група в съседното Горско Сливово.

Тази година мотото е „Джазът е начин на мислене“. „Не каним хора, които са свикнали да работят един с друг, а съмишленици, които имат общи идеи и извън музиката. Така се създава връзката, която е в основата на този фестивал.“ – казва Петър Терзиев. „Тази година ще бъде пореден връх.“ – в радостно очакване е Ива Таралежкова. А финалът на празника ще ни приближи към началото на традицията и вероятно ще зададе посока на развитие за следващата година. Започнал от „Джаз за деца“, „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ е възможно да завърши с детско джаз матине. Тази идея Венци Благоев съвсем спонтанно споменава, когато насочваме финала на нашия разговор към края на фестивалната програма за тази година. И това естествено е така, защото „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ е преживяване, което обещава бъдеще.

Входът за всички събития е свободен. Джаз ФМ е медиен партньор от самото начало на фестивала.

И още по темата на сайта ни:
Деветашкото плато за първи път ще бъде озвучено от джаз
Разкази и фотогалерии: 2016, 2017 и 2018 г.