Jazz 'n' Groove Tales на Марина Господинова – програма, която звучи като дълбоко споделяне, но и като парти с настроение и много емоции

Jazz 'n' Groove Tales на Марина Господинова – програма, която звучи като дълбоко споделяне, но и като парти с настроение и много емоции

Миналата седмица на 19 октомври беше премиерата на новата концертна програма на вокалистката Марина Господинова - Jazz 'n' Groove Tales, в която тя съчетава класически джаз теми, боса нова композиции и песни на съвременни автори, а в изпълненията освен пиано и контрабас звучи и бийтбокс. Събитието беше част от „Камерна сцена Пловдив“. Скоро очакваме представяне на програмата в София, а дотогава се докосваме до случилото се чрез специален репортаж на нашата сътрудничка от Пловдив – младата певица Анна Бораджиева.

Как се съчетава модерното изкуство бийтбокс с легендите в историята на музиката като Хърби Хенкок, Жoбим и Стинг? Отговорът се крие в проекта на джаз певицата Марина Господинова - Jazz 'n' Groove Tales. Събитието, което събра в Пловдив хора от различни възрасти, е концерт, който звучи едновременно като приказка и дълбоко споделяне, но и като невероятно парти с настроение и много емоции. Историите, разказани от ефирната певица Марина Господинова, са аранжирани от един от най-влиятелните съвременни български музиканти - пианиста и композитор маестро Живко Петров. На контрабаса беше Димитър Карамфилов. Разбира се, „шапки горе“ и за младия и талантлив бийтбокс артист Александър Деянов, известен под псевдонима SkilleR, който неведнъж е представял България на международни фестивали и конкурси, самият той е световен шампион по бийтбокс и има невероятен стил. „Шапки горе” казвам неслучайно - басистът раздаде на Марина и Живко Петров по една шапка с козирка, която е запазената му марка, а това развесели публиката.

Финесът лесно се вписва в Jazz 'n' Groove Tales на много нива чрез джаз класиките на Гершуин, в боса новата на Жобим, чрез забележителния Хърби Хенкок и Стинг, към чието творчество певицата има специален афинитет и дори направи трибют за него. Вечерта започна някак тихо и интимно с богатия, плътен, галещ сетивата тембър на вокалистката и със закачливата, естествена усмивка на лицето й - изящество в симбиоза със звук, визия и присъствие. Като ученичка на Марина Господинова от Музикалната академия в Пловдив съм невероятно щастлива за вдъхновението, което е тази прекрасна дама за нас - както в живота, така и на сцената.

На „Камерна сцена Пловдив“ настроението постепенно растеше, като публиката започна да се забавлява от остроумието на музикантите и атмосферата се изпълни с приятелска неподправеност. Една от песните на Таня Мария получи специално внимание и Марина отправи благодарности към авторката, както направи и след изпълнението на Recorda Me по текст на български, написан от Гергана Семерджиева. Впечатляваща беше и версията на Cheek to Cheek, интерпретация само на Марина Господинова и Димитър Карамфилов - глас и бас. А когато SkilleR се качва на сцената, енергията се засилва неминуемо. Идеята музиката на легендарния Хърби Хенкок да бъде представена чрез бийтбокса на SkilleR е нещо новаторско и амбициозно, което си струва да се види и чуе.

С професионализъм, но и с доза магичност известните музиканти направиха премиерата чрез разнообразната, наситена с топлота и любов музика от проекта Jazz 'n' Groove Tales. Да присъстваш на този концерт е колкото специално, толкова и естествено, защото всички ежедневно се нуждаем от доза качество, красота, стил и провокация.

Фотография: Петър Салчев за „Камерна сцена Пловдив“