Jazz at Lincoln Center ще бъде домакин на концерт, посветен на Рой Харгроув

Jazz at Lincoln Center ще бъде домакин на концерт, посветен на Рой Харгроув

Тромпетистът Рой Харгроув ни напусна на 2 ноември на 49-годишна възраст. Наскоро беше обявено, че Jazz at Lincoln Center ще бъде домакин на концерт в негова чест. Първоначално идеята беше трибютът да се проведе в катедралата „Св. Джон“ в Ню Йорк, но събитието беше преместено за 8 януари в една от залите на престижната институция - Frederick P. Rose Hall. Концертът ще се състои след втория ден от провеждащия се Джаз конгрес в Jazz at Lincoln Center. В разпространената информация до медиите четем:

„Рой Антъни Харгроув, един от най-уважаваните и обичани музиканти в общността на Ню Йорк и в света като цяло, беше новатор на тромпета, многократен носител на награда „Грами“. Той беше добре познат както заради огнената си енергия, така и заради прекрасния си, характерен баладичен начин на свирене. Неговото звучене свидетелстваше за дълбоката му любов към музиката. Щедрият му тембър покриваше цялата звукова палитра. Със своята музика и своя саунд Рой вдъхнови поколения музиканти. Той промени нещата.

С невероятния си музикален талант Рой Харгроув докосна живота на толкова много хора - музиканти, фенове и професионалисти в индустрията. За екипа на Jazz at Lincoln Center и Jazz Congress е чест, че можем да съберем на едно място джаз общността, за да изразим своето уважение и да споделим скръбта си от загубата на този музикален гигант.“

Фотография: от фейсбук страницата на Рой Харгроув