Ясмин Леви опознава страната ни преди да пее за първи път пред почитателите си у нас утре в „София лайв клуб“

Ясмин Леви опознава страната ни преди да пее за първи път пред почитателите си у нас утре в „София лайв клуб“

Известната израелска певица Ясмин Леви се среща с представители на българските еврейски общности и с израелската посланичка у нас преди за първи път да ни поднесе на живо своето изкуство. Концертът е утре от 21:30 ч. в „София лайв клуб“.

Още с дебюта си Ясмин Леви бе отличена от Наградите за световна музика на Радио 3 на Би Би Си като най-добър изгряващ изпълнител, а днес има вече осем албума, като нейни песни са включени и във филми. Няколко години по-късно тя отново е в листата на престижните отличия. „Най-важното е да слушаш сърцето си, да се трудиш упорито и да си верен на душата си. Когато си истински в изкуството си и до себе си имаш добри хора, в чиито думи се вслушваш, публиката започва да те слуша. Тайната ми е в това да се изразявам искрено – ако пробвам да излъжа, аудиторията веднага ще разбере. Затова чувствам голяма отговорност да съм искрена и честна. Тогава хората дълги години ще са с теб в това пътешествие.“ – каза певицата в интервю по Джаз ФМ в навечерието на концерта.

Ясмин Леви пред Джаз ФМ: „Даваш ли любов, получаваш любов“

Ясмин е известна с безкрайната си любознателност към традицията, а към България има специално отношение. Потомка на прокудени през 1492 г. от Испания евреи, Ясмин Леви чувства силна връзка със страната ни: „Знаете, че много от прогонените са се установили във вашата страна – така че съм живяла и отраснала сред български сефарадски евреи. Затова идването ми при вас ще бъде докосване до моите предци, опознаване на моето минало. Толкова силно се вълнувам!“ – каза тя пред Джаз ФМ. Затова певицата ще има среща с ладиноговорящите дами у нас, пазещи наследството на сефарадските евреи по нашите земи. Организирането на задушевния разговор става чрез Организацията на евреите в България „Шалом“. Ще я приеме израелският посланик у нас – Н. Пр. Ириат Лилан, а в срещата ще участват и други дипломати.

Певицата е Посланик на добра воля на организацията „Деца на мира“. „От живота си досега научих, че не съм по-добра от никой друг и че не мога и не трябва да съдя хората. Не бих проявила неуважение към човек, който изповядва друга религия или живее по различен начин. Не бих съдила за никого по цвета на кожата, по сексуалността, по религията. Животът ме научи да живея пълноценно и да дам възможност на хората около мен да правят това. Животът ни учи да живеем във взаимно уважение. Никога не бих направила на някого нещо, което не искам да бъде сторено на мен. Това е началото на решението на най-големите проблеми на човечеството – липсата на респект към различните от нас. Тогава започват конфликтите, заражда се войната, мислим си, че заслужаваме повече, с името на Бога оправдаваме греховете си. Всичко това ме изпълва с гняв, защото всички сме равни и заслужаваме добър живот в мир.“ – изповяда своята вяра за живота Ясмин Леви в интервюто си за нашите слушатели. За своя принос в междукултурния диалог и в борбата срещу предразсъдъците Ясмин Леви е носителка на престижната шведска награда „Ана Линд“, учредена в памет на убитата през 2003 г. политичка.

В събота в 21:30 ч. Ясмин Леви ще стъпи на сцената на „София лайв клуб“ за дългоочакваната среща със своите почитатели тук. Тя ще бъде придружена от петима музиканти от цял свят, като разнообразието на инструментите ще е богато – духови (флейта и дудук), струнни (класически контрабас) и перкусии. Концертът ще е с нейни композиции и традиционни ладино песни. Разположени на основата на фолклора – еврейския (ладино), испанския (фламенко) и аржентинския (танго), в нейните изпълнения звучат и турски, ирански, арабски и арменски влияния. „Това са звуците на моя живот, затова са и в моето изкуство.“ – обясни пред Джаз ФМ Ясмин – израелка от испано-турски произход, израснала в космополитния Йерусалим. В репертоара й има песни и отпреди 500 години, с които тя разполага, благодарение на баща си – известен изследовател на музикалното наследство.

„Когато споделям любов, съм сигурна, че това докосва сърцата на слушателите. Защото даваш ли любов, получаваш любов.“ – сподели пред Джаз ФМ вокалистката за емоцията, с която се обръща към слушателите. „В моментите, когато имам проблеми, музиката на Ясмин Леви ми показва колко маловажни са те, че друго е основното в живота.“ – каза в ефира ни един от щастливите слушатели, спечелили покана за събитието.

Организатор на първото гостуване на Ясмин Леви у нас е „Ивент зона“ с подкрепата на „Институт Сервантес – София“, а Джаз ФМ е медиен партньор. За концерта от 21:30 ч. в събота клубът ще отвори врати още от 20 ч. Билети все още има на ticket.eventzone.bg и на касите на Eventim.