Ясен Григоров за филма си „Лили Рибката“: „Вълшебното ни заобикаля. Някъде някой ни чака с това вълшебство и трябва да се оставим да стигнем до него“

Ясен Григоров за филма си „Лили Рибката“: „Вълшебното ни заобикаля. Някъде някой ни чака с това вълшебство и трябва да се оставим да стигнем до него“

Последната фестивална прожекция на третия пълнометражен филм на Ясен Григоров „Лили Рибката“ ще бъде в събота на „Киномания“. „Това е семеен филм. Една от целите ми е той да се превърне във възможност за допълнителна комуникация между родителите и децата, освен чистото удоволствие да се насладят заедно на направеното с много любов, което им показваме в киносалона. Филмът е пълен с вълшебства! Вълшебното ни заобикаля. Някъде някой ни чака с това вълшебство и трябва да се оставим да стигнем до него. Трябва да сме будни и любопитни за нещата около нас.“ – казва в студиото на bTV Radio Ясен Григоров.

Героите във филма са три семейства: едното е на хора, свързани със земята и традициите, за които всичко е ясно в малкия им свят, другото е на градския тип хора, които следват вълната на модерността и се изгубват като основи, а третото е „магическо семейство цигани – те са цветни, шарени и призовават другите две семейства да започнат да чувстват посветените им вълшебства“.

В своето изкуство Ясен Григоров винаги е бил свързан с децата. Вече 20 години се занимава с илюстрация, а „Лили Рибката“ е третият му пълнометражен филм. На въпроса за израстването ни, той отговори: „Децата днес влизат по-бързо, отколкото ни се иска, в концепциите за „лошо“ и „невъзможно“. Пазя ясно спомена за моето детство и се опитвам през погледа, който давам на моите деца, да се виждам самия себе си като малък. По този начин обичаш във всички посоки – и децата си, които са нещо ново, и самия себе си, като история и като път, който си изминал с всичките уроци и усещания.“

Във филма участват четири изключително талантливи деца, едно от които е синът му Боян Григоров. „С голяма благодарност за партньорството. Много съм горд с това, което той постигна.“ – казва баща му. За другите три деца е щедър на комплименти и искрено вярва в бъдещето им – това пък дава вяра на самите тях. Разказана от Ясен Григоров случка доказва това: „След един от дублите Калоян изтича щастлив навън и ме попита: „Става ли като в мечтите ти?“ Прегърнах го! Той има тази сила и наистина сбъдна мечтата ми.“

Другите участници са някои от най-големите имена на сцената ни. За приобщаването им Ясен Григоров казва: „Важното е да си искрен и да се държиш за пламъка, усмихнатостта и убедеността, че това, което правиш, има смисъл за теб, за да мотивираш останалите.“ От разказа му за общуването му с тях излизат много житейски уроци. Например – никога не се отказвай лесно от това, което истински искаш. „Много трудно беше да приобщя към проекта Татяна Лолова заради желанието й да разбере колко силно съм мотивиран, за да дойде да работи с мен. Имахме дълъг период, в който тя ме измерваше докъде стига мотивацията ;и да работя с нея. Койна Русева е много стряскащ човек, когато тръгнеш към нея. Леко е ледена, това е начинът й да те тества. В един момент тези граници се отварят. Калин Сърменов ме подкрепи в един друг мой проект, който обра негативни реакции на „Златна роза“. Бях стъписан, а той каза изключително точни думи, заставайки зад филма, и това ни свърза в приятелство.“ – разказва авторът.

Музиката в „Лили рибката“ е написана от Виктор Стоянов и озвучава филма от началото до края. „Така той се разказва веднъж визуално, втори път от гласа на разказвач, а трети път – от самата музика.“ – обясни режисьорът в студиото ни.

  • Интервюто на Светослав Николов с Ясен Григоров можете да чуете чрез бутона „Аудио“. На „Киномания“ филмът „Лили Рибката“ ще бъде показан веднъж – на 25 ноември от 16 ч. в кино „Люмиер Lidl“.

Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на Националния филмов център. „Киномания“ се организира от НДК и е част от Календара на културните събития на Столичната община. Джаз ФМ е медиен партньор.