Извличаща потенциал от трудностите – неочаквана София пред журито на състезанието за Европейска столица на културата през 2019 г.

Извличаща потенциал от трудностите – неочаквана София пред журито на състезанието за Европейска столица на културата през 2019 г.

В петък, 5 септември, в 17 ч. международното жури ще определи кой български град от четирите, достигнали до този етап на надпреварата – София, Пловдив, Варна и Велико Търново, ще бъде нашата европейска столица на културата през 2019 г. По пътя към успешната кандидатура София – с нейната общинската администрация, неправителствени организации, занимаващи се с творчески и социални проекти, граждани, заедно потърсихме онова въздействие на културата, което я извежда извън затворените помещения за конкретна публика, за да одухотвори града и живота ни. Пътят, който извървяхме и откривателствата, които направихме, екипът на „София 2019” показа на международното жури по време на финалното му посещение в София и Югозападния регион преди няколко дни.

С акцент не добре познатите забележителности, а неочаквана София, в която изкуството може да те срещне на всяка крачка, да те прикани да се замислиш и усмихнеш, екипът на „София 2019” представи потенциала на града и неговите жители да търсят и преоткриват, да се справят с трудностите, излизайки от тях по-силни.

В най-високата сграда в София членовете изслушаха кмета на София Йорданка Фандъкова и на Кюстендил Петър Паунов, Иван Кръстев, арх. Николай Давидков и Георги Господинов, докато наблюдаваха града през прозорците, върху които младите графични дизайнерки Шеная Даулджи и Матея Аркова бяха пренесли илюстрациите от апликационната форма на града за Европейска столица на културата.

Как София разговаря за значимите общи пространства и за бъдещето си разказаха край паметника „1300 години България” в градинката при НДК архитекти, урбанисти, творци и граждани (Любомир Драгов и Милена Фетваджиева от Група „Фрагмент”, Валери Гюров от Сдружение „Трансформатори”, Владия Михайлова от галерия „Васка Емануилова“ и Светла Казаларска от Националния етнографски музей.

По пътят към следващата спирка журито видя творбите на млади дизайнери от Националната художествена академия, изложени на витрините на магазини по улиците „Витоша” и „Патриарх Евтимий”. В офиса на Асоциацията за развитие на София се запозна с проекта за софийските вътрешни дворове, представен от Нора Караламбева, и след това се срещна с екипа на кандидатурата и доброволците, както и с членовете на потенциалния управителен съвет на проекта за 2019 г. – Тревър Дейвис, Мария Методиева, Зоя Паунова, Малина Едрева, Светлана Ломева и новоизбраният ректор на Американския университет в България Кевин Асперген.

Всяка следваща спирка в обиколката на журито с автобуса – подвижния информационен център на „Да-да”, бе представяна с музикален поздрав, разказ, снимки и арт инсталации. Деница Лозанова разказа за постигнатото вече „Повече място за изкуство“ в градските пространства. По софийските културни маршрути журито бе поведено от Мартин Зашев от Free Sofia Tour. За ромската култура, проблемите, трудностите и възможните решения говори Валери Леков и Мария-Алина Асавей, дошла специално да подкрепи кандидатурата на София и региона, а виртуозният музикант Венци Такев поздрави гостите със своите изпълнения на цигулка.

Мултикултурният обяд на обновения Женски пазар срещна журито с различните имигрантски общности в София. За своите проекти в това пространство разказаха Ралица Касимова от „Хранкооп”, Кейси Ангелова от Slow Food, Бистра Иванова от „МултиКулти” и Весела Данчева от „Компот колектив”. Темата за споделената природа бе продължена от младия кюстендилски художник Евгений Серафимов, които представи фестивалите на плодородието и черешите чрез рисунки на млади художници по творби на Владимир Димитров – Майстора. Различните гледни точки за Женския пазар и историята на този проект бе разказана от Никола Венков от група „Женски пазар”.

„Зона Култура” и Фабрика за градско изкуство въведоха темата за преобразяването чрез изкуство на изоставени сгради. Организаторите на „София диша” Суни Данаджъ и Стоян Зиков отвориха врати на фабриката за градско изкуство в ненужните вече за своето първоначално предназначение хладилни халета на стокова борса „Зимница”. Мартина Стефанова от UnderGara разказа за превръщането на Ротондата пред Централна гара в съвременен арт център. В трамвайното депо на ул. „Клокотница” представители на международни арт мрежи, дошли да подкрепят София и Югозападния регион, представиха европейското измерение на програмата на кандидатурата. В просторното пространство Бенита Примо танцува на въже, а Сидра Бел и Елена Яцинта разказаха за резиденстката програма на Derida Dance Center. Темата за индустриалното наследство и неговата трансформация бе споделена от артисти от Перник и Йоана Йорданова. Танцуващата изложба „Нощен Перник” поведе журито от сградата на трамвайното депо по улиците на София.

Изкуството все по-често напуска централните райони на столицата, за да обгърне и кварталите. Илюстрация на тази промяна бяха изпълненията на музикантите от общинския оркестър „Симфониета София”, които свириха от балконите на блокове в кв. „Хаджи Димитър”.

 

Ясен Гешев, един от организаторите на графити проектите в квартала, представи творбите на улични артисти и поведе журито към бл. 11, където графити райтъри рисуваха нова мащабна творба, олекотявайки панелната атмосфера. Те я посветиха на „хвърчащите хора” на любимия Валери Петров. За гражданската активност в София и региона, както и за европейските културни дебати, разказаха Юрий Вълковски и Десислава Гаврилова.

На театралната улица „Г. С. Раковски” подкрепата на театралната общност за кандидатурата на София и Югозападния регион засвидетелстваха театралните мениджъри Роберт Янакиев, проф. Здравко Митков и проф. Николай Йорданов. Последната спирка от арт програмата на журито бе Софийската градска художествена галерия, където Мария Василева, Даниела Тодорова и Яна Генова запознаха с акценти от съвременното изкуство в града. Третият партньор в кандидатурата – Благоевград, тук бе представен чрез проекта за концептуално изкуство 11:11 от Йово Панчев.

Дългият ден завърши с чаша вино, произведено в Югозападния регион, и поздравите на над 200 гости от бизнеса и творческите среди, дошли да заявят подкрепата си към София 2019. Към приветствието на кмета Йорданка Фандъкова се включиха и кметът на Благоевград Атанас Камбитов, заместник-председателят на КРИБ Атанас Гаров и заместник-кметът на Перник Петър Първанов.

Снимки: „София 2019”.