Изненади и срещи с музикални вселени по време на четвъртото издание на фестивала „Жълтите павета“

Изненади и срещи с музикални вселени по време на четвъртото издание на фестивала „Жълтите павета“

На 6 и 7 октомври международният музикален фестивал „Жълтите павета“ ни събира заедно за четвърта поредна година. В две фестивални вечери събитието ще предложи на публиката общо 4 концерта в Театър „Българска армия“, изложба и джем сешъни в клуб „Максим“. В интервю за Джаз ФМ радио създателят на „Жълтите павета“ Теодосий Спасов разказва: „Целта е този фестивал да поднесе поредната изненада и духовно обогатяване на нашата публика, да я запознаем с нещо, което на пръв поглед е незабележимо. То не е фокусирано в онзи образ на световната звезда. Понякога във фестивала може и да се прокрадне световна звезда, но тя не се афишира по начина, по който всички са свикнали да го правят, за да пълнят зали. Тук идеята е да срещнем публиката не със звезди, а с едни микрокосмоси. Всеки наш гост, който идва да покаже своето изкуство, държи много на него, обича го и е честен към музиката си.“

Теодосий споделя, че хората, които идват на концертите от „Жълтите павета“,  са важни за оформянето на самата програма. „Публиката е голям фактор при конструирането на фестивала. Аз имам възможност да общувам с хората освен от сцената, и от самата зала, където съм слушател. От разговорите всъщност се оформя следващото издание на фестивала. То се появява в резултат на някое подхвърлено мнение, на чаша вино в пространството на клуб „Максим“ по време на джем сешъните. В края на фестивала вече съм готов с посоката на следващия.“ – казва големият български музикант и допълва: „По време на „Жълтите павета“ се събират съмишленици, хора с еднакъв вкус, идват, за да бъдат заедно. Някой беше споделил, че в публиката вижда хора, които си приличат, и хора, които са с много силен индивидуализъм. Идеята да е бутиков този фестивал продължава да съществува.“

Всяка година „Жълтите павета“ имат тема, която обединява концертите от програмата. Този път фестивалът е с нюанс на скандинавското влияние в музиката, а втора тема се явява саксофонът, тъй като ще чуем истински майстори на този инструмент.

Квартет на Бендик Хофсет, 6 октомври

Бендик Хофсет

Теодосий Спасов разказва, че среща норвежкия саксофонист Бендик Хофсет за първи път по време на един фестивал в Полша. „Първото въздействие, което на секундата ми оказа, е това, че аз наистина виждам, слушам и се докосвам до гений. Той е гениален музикант, който свири на саксофон, но в същото време е много оригинален композитор. Музиката му е типична за северния маниер на изпълнение и композиране. Той е също така и прекрасен певец и текстописец. Музиката му кръстосва от жанр в жанр, движи няколко усещания едновременно – джаз, поп, съвременна музика и текстът, който е много специален за неговите песни.“ – казва Теодосий.

Нилс Берг Синемаскоп, 6 октомври

Нилс Берг Синемаскоп

Групата включва трима музиканти от Швеция. „Нилс Берг е мултиинструменталист. Освен на саксофон той свири на бас кларинет, флейти, използва електронни съвременни похвати в музиката си. На сцената с него свирят басист и барабанист, а четвъртият човек се грижи за това, което се прожектира на екрана.“ – споделя Теодосий Спасов. Той  разказва, че групата пътува много по света и записва оригинални музиканти – инструменталисти или вокалисти, музицира с тях на момента, а след това гостите на триото се озовават на екрана и се включват в концертното изпълнение, като по този начин се преодоляват визови проблеми, проблемите с разстоянията и времето.

Животът е изкуство, а музиката е саундтракът на живота. Гостува ни Нилс Берг
Светослав Николов

Реални образи и истински гласове от цял свят попадат в кинематографичната – не само образно казано, музика на Нилс Берг. Героите на проекта си Cinemascope той открива в ютюб, а критерият, че е срещнал истинския е чувството на вълнение в корема. Какво е изкуството на живота според музиката на Нилс Берг? „Моята надежда е, че музиката ще ни помогне на нас и на нашите слушатели да осъзнаем, че всички хора по света сме едни и същи. Всички ние сме просто хора.“ – обясни музикантът в студиото на Джаз ФМ.

Толкова привидно далечни светове се събират в музиката на Cinemascope на Нилс Берг. Една от песните има много интересна история: „Преди няколко години открих в ютюб клип, озаглавен „Невероятен талант от Пенджаб“. В клипа се вижда облечен в бяло мъж, който стои край пътя. В песента чувате неговия глас от видеото в ютюб. Разбира се, не говоря неговия език и нямаше как да зная за какво пее той. Но почувствах онова усещане в корема, че пее за нещо, което му е много важно. Започнахме да правим аранжимент към видеото, а по време на обедната почивка отидохме да хапнем в индийски ресторант. Пуснах клипчето на персонала и те приблизително ми преведоха съдържанието на песента. Той пее за много неща, но акцентът е, че едно дърво не прави гора и един човек не е човечеството. Тази песен ни стана толкова важна, че почувствахме, че искаме да се срещнем с човека. Той няма мобилен телефон, няма компютър, той е далеч в Индия, а ние – в Швеция. Така че тръгнахме към Пенджаб да го потърсим. Пътувахме из щата цяла седмица със съвсем бегла представа за този човек – знаехме само името му – Лади. Срещнахме се с фантастични музиканти, а следващата седмица го и открихме и той изпя много фантастични песни, които заснехме.“ В песента Laddi Tells the Truth бащата на Берг свири на цигулка: „Това е много специален момент, защото за първи път с него записваме музика заедно.“

В песента Pashto Love, с която започва 30-минутен филм, публикуван в ютюб, звучи гласът на талант от Афганистан, на когото шведските музиканти дори не знаят името... „Изпълнявали сме тази песен на живо стотици пъти. Всеки път е толкова прекрасно, че можем да правим музика заедно, без дори да познаваме човека, на когото е гласът.“ – описва преживяването Нилс Берг.

За концерта в България Cinemascope са подготвили изненада за публиката, свързана с нашата музика.

  • Интервюто на Светослав Николов с Нилс Берг можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Сами Сипола трио, 7 октомври

Сами Сипола трио

„Много интересна личност. Някои го определят като „финландска гледна точка на Орнет Коулман“, но той се простира далеч отвъд това възприятие. Може да го видим в най-интересни съчетания, като например джаз с рап или с литератор, който чете текстове, а около него Сами Сипола свири джаз или съвременни посоки в музицирането си. Неговият състав включва контрабас и барабани. Сипола е много продуктивен, зад гърба си има около 50 албума и също така е радиоводещ.“ – така Теодосий Спасов представя следващия гост в програмата на фестивала.

Гжех Пьотровски, Рут Майер, Теодосий Спасов проект, 7 октомври

Гжех Пьотровски, Рут Майер, Теодосий Спасов проект

Финалният концерт на тазгодишното издание на „Жълтите павета“ ще събере един от най-изявените полски джаз музиканти Гжех Пьотровски с Теодосий Спасов и норвежката певица Рут Майер. Гжех и Теодосий изнесоха великолепен концерт през пролетта на 2014 г. в зала „България“ като част от фестивала „София джаз пик“. Тогава публиката беше впечатлена от нивото на музикално общуване между спокойния български музикант и експлозивния полски саксофонист. Двамата се познават от дълги години. „Благодарение на нашето приятелство се срещаме често и правим музика.“ – споделя Теодосий, а за вокалистката Рут Майер разказва: „Тя е много близка приятелка на Ян Гарбарек. Учила е класическо пеене, изпълнява джаз, но през последните години е фокусирала вниманието си върху онези уникални, локални стилове в северните страни. Ако човек потърси нейни изпълнения в YouTube, може да я види да пее до някое езеро в гората. Участва в много международни проекти. Нейното пеене се простира в 5 октави, но понякога човек не може да разбере дали това, което чува, е човешко изпълнение или е на някое неземно създание или пък животинско присъствие. Освен слушането на Рут Майер и гледането й създава много дълбоко впечатление.“

Целия разговор на Таня Иванова с Теодосий Спасов може да чуете чрез бутона „Аудио“. Подробности за програмата на четвъртото издание на „Жълтите павета“ ще откриете на paveta.bg. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община. Джаз ФМ радио е медиен партньор.

На 7 октомври в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ ще се състоят майсторски класове на двама от участниците в последния концерт от фестивала - саксофониста Гжех Пьотровски и пианиста Марсин Василевски. Всяка от двете фестивални вечери ще има своето продължение в клуб „Максим“, където ще се проведат джем сешъни. В първата вечер домакини ще бъдат младите музиканти от групата „Четвърто издание“, чието име е намигване към четвъртото издание на фестивала. Във формацията участват: Георги Стойков (тромпет), Иван Йорданов (саксофон), Момчил Косев (китара, вокали), Светлин Стайков (контрабас) и Виктор Викторов (барабани). Втората вечер за джем сешъна ще се погрижи групата на Надя Тончева. Като съпътстващо събитие на „Жълтите павета“ е изложбата с фотографии на Тодор Динев, която ще бъде показана в „Максим“. 

Билети за „Жълтите павета“ можете да закупите на касата на Театър „Българска армия“ или онлайн на Ticketpro.bg. Входът за пенсионери, студенти и ученици е безплатен. Джаз ФМ е медиен партньор.