Изложби и инсталации в градската среда от юли до октомври на 10-ия юбилеен „София хартиен арт фест“

Изложби и инсталации в градската среда от юли до октомври на 10-ия юбилеен „София хартиен арт фест“

10-ото юбилейно издание на „София хартиен арт фест“ ще дойде с поредица от събития в музеи, галерии и откритите градски пространства на София. Ще има изложби на творци от България и от цял свят, ателие за деца, дискусия за инсталациите в градската среда. Организатор е фондация „Аматерас“, а Джаз ФМ е медиен партньор.

„Много сериозно се готвехме за изданието, което вместо през май и през юни, както е обичайно, заради пандемията ще започне да се случва от 9 юли и ще продължи до средата на октомври. Програмата предвиждаше много гостуващи формати и автори, но се наложи да преструктурираме съдържанието. Смятаме, че постигнахме интересен каскаден момент в развитието на фестивала. Ние сме част от Календара на културните събития на Столична община и това не е само привилегия, а и отговорност. Когато искаш да работиш за културната стратегия на своя град – нашата обичана София, трябва внимателно да подбираш какво да покажеш, какви са посланията, какво искаш да внушиш на публиката. През всички тези години почти нямаше музей или галерия, които са се наложили в публичното пространство и да не са били наши партньори.“ – каза Даниела Тодорова от фондация „Аматерас“.

Мотото на фестивала тази година е „Импулс и светлина“, а едноименната изложба ще бъде открита в Национална художествена галерия „Квадрат 500“ на 9 юли от 17 ч. с вернисаж до 20 ч. „Зала 19 е крипта под земята. Идеята за тази изложба възникна миналата година, когато участвах в проект на Индонезийското посолство. Бях завладяна от усещането, че това пространство трябва да бъде завладяно от произведения, които носят светлина. Понякога човек в живота си изгубва светлината. Пътят към нея винаги е бил много важен в човешки и обществен план.“ – обясни замисъла на експозицията Даниела Тодорова. Тя представя две свои инсталации – разходки във Времето с древни послания от нашите предци. Ще можем да видим инсталация с аморфни структури на Ани Бояджиева. Мила Стоева ще покаже творба с преливащи се цветове, носеща усещане за вселената около и в нас. От чужди автори ще видим дишащ обект и геометрични структури, ще влезем в света на приказките. Изложбата ще остане там до 20 септември.

Две експозиции ще бъдат представени съвместно с Регионален исторически музей – София. От 14 юли в Триъгълна кула на бул. „Княгиня Мария Луиза“ ще видим изложба с творби на членове на Световната асоциация на авторите, работещи с хартия. На 16-и в Залата с куполите в основната сградата ще бъде бъде представена наградената на конкурса миналата година българска авторка Нели Самп.

Наесен „Арт карта“ с инсталации в градската среда, включително в метрото, ще бъдат обозначени седемте локации на фестивала тази година. Един от обектите ще бъде столичното Ларго, където ще се проведе и работилница, предназначена за деца. Ще има дискусия за ролята на инсталациите в градските пространства. „Партньор ни е Националната художествена академия и очаквам интересни решения за функционални обекти, които могат да постигат прекрасен ефект в градските пространства.“ – коментира Даниела Тодорова.

В пространствата на галерия „Сан Стефано“ ще бъдат експонирани две изложби, като едната ще е от международния конкурс. В галерия „Мазда“ ще видим японско изкуство. В галерия „Контраст“ ще има самостоятелна изложба на Зорина Милковска. Най-много събития са планирани за дните около Деня на София, което е специалният жест на фестивала към празника на столицата.

На „София хартиен арт фест“ ще бъде показан и филм за братята Евлоги и Христо Георгиеви. „Те са носители на светлина. Дарили са средствата за създаването на Софийския университет, направили са големи дарения на България, но са и съградили центъра на Букурещ, което малцина знаят. Много можем да научим от тях. Като древна и стара нация имаме огромен ресурс, ние сме много талантлив народ и трябва да си го го казваме и показваме, за да сме щастливи като българи.“ – изрази убеждението си Даниела Тодорова.

  • Интервюто на Светослав Николов с Даниела Тодорова от фондация „Аматерас“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“.