Изложба разказва за живота на легендарния пианист Бебо Валдес. Личната му история е белязана от световни успехи, но и много тежки моменти след напускането на Куба и раздялата със смейството му

Изложба разказва за живота на легендарния пианист Бебо Валдес. Личната му история е белязана от световни успехи, но и много тежки моменти след напускането на Куба и раздялата със смейството му

Националният джаз музей в Харлем, Ню Йорк, представя изложба за живота на Бебо Валдес и времето, в което живее и работи легендарният музикант. Изложбата се нарича The Life and Times of Bebo Valdés и се открива на 16 септември. Събитието се осъществява от сериозен екип професионалисти, който включва тримата историци и писатели Рене Лопес, Нед Сублет и Боб Санчо. За дизайна допринася Нато Росадо.

Животът на големия кубински пианист, бендлидер, аранжор и композитор Бебо Валдес (1918-2013) преминава през драматични обрати. Не веднъж се е налагало той да доказва на какво е способен и въпреки постигнатия успех след това години наред да живее далеч от светлините на прожекторите и признанието, за да се превърне накрая в истинска музикална легенда.

Бебо е ключова фигура в кубинската музика. Той развива уникален подход, чрез който изпълнава кубинска музика с джаз хармония. През 1940 г.е един от първите, които свирят мамбо с биг бенд и е част от новаторското романтично течение, наречено filin. Валдес записва първия кубински джем сешън (Descarga) през 1952 г., а неговият оркестър работи със звездни вокалисти по хитови записи. Бебо Валдес звучи навсякъде - по радиото и телевизията. Той в в основата на зараждането на различни музикални стилове.

На 26 октомври 1960 г. пианистът напуска Куба. По този начин взима болезненото решение да се откаже от кариерата и семейството си. Осемнадесетгодишният му син Хесус "Чучо" Валдес, който вече е заменил баща си на пианото в Bebo's Sabor de Cuba Orquesta, се превръща в глава на семейството. Баща и син се събират отново зад кулисите в "Карнеги хол" през 1978 г., като връзката им укрепва през следващите десетилетия.

Напуснал родината си, Бебо Валдес се установява в Стокхолм през 1963 г., където започва нов живот, свирейки през нощта в пиано бар и композирайки насаме, далеч от очите на обществеността в продължение на десетилетия. През 1994 г. записва албума Bebo Rides Again, а с него светът преоткрива Бебо Валдес след повече от 30 години в сянка. През XXI век той създава нова дискография и участва в различни филми, най-известният от които е документалната лента от 2000 г., посветена на латино джаза, "Улица 54" (Calle 54). През 2003 г. заедно с вокалиста Диего Ел Сигала Бебо Валдес записва суперуспешният албум Lágrimas Negras ("Черни сълзи"). Валдес предприема последното си концертно турне на 90-годишна възраст в дует със своя син - Чучо Валдес, самият той превърнал се в световноизвестен музикант и виртуозен пианист. Бебо Валдес почина на 94-годишна възраст през март миналата година.