Изкуството ни събира в инициативата „Блок кино“ в четири столични квартала и на Витоша

Изкуството ни събира в инициативата „Блок кино“ в четири столични квартала и на Витоша

Столични паркове и училищни дворове, както и хижа на Витоша, посрещат почитателите на киното за пет прожекции на нови български игрални и документални филми и за срещи с техните автори в инициативата „Блок кино“. Входът е свободен. Това е поредната стъпка към сближаване и създаване на общност в момент, когато търсим все повече форми да се събираме и да се чувстваме добре заедно. „Идеята е да направим една по-различна вечер за софиянци. Кино на открито прави лятната вечер по-приятна, а когато това се случва пред блока ти, ще можеш и да общуваш със съседите. Другата причина е да покажем тези хубави български филми на място съвсем близко до публиката, защото те не винаги достигат до аудиторията, която заслужават“ – посочи в интервю за Джаз ФМ Адрияна Панева от организатора – сдружение „АС – Лаборатория за културни инициативи“. „Блок кино“ се провежда с финансиране по програма „Култура“ на Столичната община. Джаз ФМ е медиен партньор.

На 4 август в двора на 26 СОУ „Йордан Йовков“ ще бъдат прожектирани „Лейди Зи“ на Георги Дюлгеров и „Чест“ на Павел Веснаков. На 6 август на откритата сцена в парка в кв. Младост (срещу общината) ще гледаме „Зад кадър“ на Светослав Овчаров и „Паркинг“ на Ивайло Минов. Следващата среща е отново на открита сцена в парк – на 11 август в кв. Света Троица ще бъдат прожектирани „Подслон“ на Драгомир Шолев и „Учител“ на Орлин Милчев. На 13 август ни предстои да видим един от най-популярните български филми на последната година – „Потъването на Созопол“ на Костадин Бонев, както и „Мечти“ на Камен Коларов. Мястото е дворът на 51 СОУ „Елисавета Багряна“ в кв. Хиподрума, на чиято фасада в друга инициатива, на която Джаз ФМ е медиен партньор – „Зелени калкани“, се появи стенопис, показващ мечтата на хората да са сред дивата и чиста природа. Финалът ще е точно на такова място – пред хижа „Планинарска песен“ в Природен парк Витоша на 14 август, когато ще бъдат показани „Витоша“ на Любомир Младенов и „Малкият принц“ на Филип Андреев. Прожекциите са с начален час 20:45. Ще има срещи на публиката с авторите.

Разпростирайки се върху цялата територия на града ни, инициативата „Блок кино“ преодолява изолацията на кварталите. Това приобщаване Столичната община активно подкрепя през последните години. „В кварталите могат да се обособят малки центрове, където да се провеждат културни прояви. Така ще се развие интерес към изкуството у хора, които досега не се проявявали такъв стремеж.“ – каза за обогатяващото преживяване Адрияна Панева в интервюто си по Джаз ФМ.