„Изкуството не излиза в отпуск“: над 50 летни спектакъла на Държавна опера – Стара Загора

„Изкуството не излиза в отпуск“: над 50 летни спектакъла на Държавна опера – Стара Загора

Лятна програма с над 50 оперни, балетни, джазови и рок представления и концерти изнася Държавна опера – Стара Загора, а в своя уникален подход да обживява с изкуство нови пространства директорът на трупата Огнян Драганов пренася спектакли в градината на Старозагорската митрополия и в Къщата на арх. Димов. За поредна година ще гледаме опера на стадиона, а за първа – на античната и средновековна крепост „Туида“ в Сливен. В града си музикантите ще се изявят и в залите на Кукления театър и на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, както и на Античния форум „Августа Траяна“ и на стадион „Берое“. В страната те ще се включат в третото издание на фестивала „Летни вечери на операта и балета „Баба Вида“, ще гостуват в „Свети Влас“, Хасково, Варна и Велико Търново. Държавна опера – Стара Загора откри новопостроената сцена в Етнографския комплекс „Дамасцена“ в Казанлък, а в Несебър ще гостува с „Опера в цирка“ съвместно с цирк „Балкански“.

Необичайно за политиката на културните ни институти, Държавна опера – Стара Загора предлага премиери цяло лято

Преди часове бяха първите спектакли на детския мюзикъл „Отмъщението на Зайчето Питър“. „Мина при изключително добър успех. Това е новонаписан мюзикъл от английската композиторка Хариет Бушман, която беше на премиерата и възторжено се изказа за направеното от Детско-юношеската ни студия. Школата израства с всяка година. Безкрайно съм щастлив, че успяхме да създадем едно място, където желаещите деца получават професионално обучение по балет и пеене, за да намерят своята реализация. С голяма любов и умиление всикчи ние гледаме и следим техните успехи.“ – коментира в интервю по Джаз ФМ директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов. Именно той още в началото на мандата си стана инициатор за преминаването към операта на любителската школа като Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“.

Премиерата на „Отмъщението на Зайчето Питър“

За четвърта година „Опера на стадиона“

На 7 юли от 21 ч. на стадион „Берое“ ще гледаме операта „Трубадур“ от Верди. Традиция започна с честването на годишнината от организирания футбол в Стара Загора и се утвърди, за да стане постоянна част от програмата на оперния театър. И тук, както за много други начинания на операта, тя има подкрепата на Община Стара Загора, на чието ръководство директорът Огнян Драганов изказва специална благодарност. В спектакъла от четвъртото издание на „Опера на стадиона“ участват звездите от световните сцени Зоран Тодорович, Кирил Манолов, Елена Баръмова и Даниела Дякова. Кирил Манолов ще бъде Граф ди Луна, след като току-що изпълни в три представления ролята на Амонасро в „Аида“ с Чикагския симфоничен оркестър и хор под диригентството на Рикардо Мути. В главната роля бе Красимира Стоянова. А Амонасро Кирил Манолов отново ще е на 14 юли в спектакъла на крепостта „Туида“, за който ще откриете подробности по-долу. Диригент на „Трубадур“ е Ивайло Кринчев, а режисьор – Огнян Драганов. Атрактивните костюми са на Денис Иванов, сценографията е на Тодор Демеров. В спектакъла се включват деца от сдружение „Свят без граници“, както и младежи от Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“.

На 10 юли е премиерата на едноактните балетни спектакли „Лотос“, „Танц при изгрев слънце“ и „Следващият“

„Лотос“ е по музика на Шопен и хореография на Александра Скаламбрино (Италия). Постановката на „Танц при изгрев слънце“ е на директора на Старозагорския балет Силвия Томова. Изпълнителите ще танцуват по музика на Андрия Павлич, мултимедията е на Сергей Голубев, а в спектакъла звучи гласът на Силвия Лулчева. За „Следващият“ по музика на Жак Брел да работи тук идва хореографът Християн Бакалов – младо име от редица световни сцени.

Момент от „Следващият“

На Античния форум „Августа Траяна“ ще гледаме три спектакъла, два от които са специално създадени за тази сцена

На 25 юли ще бъде премиерата на написаната специално за тази трупа и за да бъде изпълнена на Античния форум „Августа Траяна“ опера „Траян в Тракия“. Творбата е поръчана преди две години, защото директорът Огнян Драганов преценява сцената като много подходяща за първото реализиране у нас на тази популярна световна практика. В центъра на произведението е император Траян – един от най-големите владетели на Римската империя, който е и един от най-големите строители на Стара Загора (Августа Траяна). „Това е драматична любовна история в стила на италианското белканто. В продължение на час и 50 минути се разказва историята за император Траян, който, борейки се срещу траките, се установява в земите на днешната Стара Загора и построява този прекрасен форум.“ – разказва Огнян Драганов.

Още една история от древността е включена в програмата от три събития на Античния форум „Августа Траяна“. На 27 юли е премиерата на балета „Антигона“ с хореограф Людовик Парти и по музика на Теодор Антониу, Арво Перт, Микис Теодоракис, Джовани Солима, Никос Скалкотас и Фредерик Шопен.

Програмата започва на 19 юли с концерт на оркестъра на операта с група „Фондацията“ – ще чуем музика, любима на поколения българи. Всички събития са с начален час 21.

Опера и хитови поп песни в Бургас

Още на следващия ден „Фондацията“ и симфоничният оркестър под диригентството на Владимир Бошнаков ще са в Летния театър в Бургас. А на 7 август в града край морето ще гостува копродукцията на оперите в Стара Загора и Бургас „Бохеми“ от Джакомо Пучини с блестящите солисти Беса Лугичи, Михаил Михайлов, Валери Турманов и др.

На крепостта „Туида“ в Сливен за първи път ще бъде представен оперен спектакъл

„Едно изключително интересно, красиво място под скалите на Сините камъни ще бъде превърнато в арена за развитие на сюжета и музикалната партитура на „Аида“. – така директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов описва мизансцена на постановката, която за първи път ще пренесе изкуството сред останките на античната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен. Идеята дава певецът Камен Чанев, родом от този град. Той ще пее заедно с Даниела Дякова, която също е родена там, а в другите основни роли са Ивайло Джуров и Таня Иванова. Спектакълът ще бъде изнесен на 14 юли от 21 ч.

Камен Чанев като Радамес в „Аида“ на „Опера на стадиона“ през 2016 г.

На 16 юли в същия час ще бъде представен обичаният концерт „Queen – Шоуто продължава“ със солисти Теодор Койчинов и Елена Петрова, със симфоничен оркестър, хор и солисти на операта и с диригент Димитър Косев. При последното представяне в Стара Загора преди няколко седмици публиката на крака скандираше името на своя любим диригент и за биса той остави сакото зад кулисите, за да направи още по-близка връзката със слушателите. В концерта на крепостта „Туида“ ще прозвучи и оригиналната версия на „Бохемска рапсодия“.

Първи спектакли в Къщата на арх. Димов в Стара Загора

Преди това с проекта си „Джазоспекция“ с музика от Клод Болинг и с кадри от филма „Барака“ Димитър Косев ще ни посрещне на 9 юли от 21 ч. в Къщата на арх. Димов в Стара Загора, като този път той няма да е на пианото, а ще свири на контрабас.

През май Димитър Косев (на снимката) и режисьорът Славчо Николов получиха наградата „Златно перо“ от Класик ФМ и галерия „Макта“.

„Създаването на новата сцена е в резултат на желанието на група старозагорци, които живеят в София, да превърнат тази улица в пространство за изкуство. Ние положихме началото и построихме тази сцена, която може да се използва за всякакви културни събирания. Това е интересно пространство под уморената архитектуарна снага на тази къща.“ – описва новия живот, за който се ражда мястото, Огнян Драганов.

Държавна опера – Стара Загора вече представи първи спектакли в Къщата на арх. Димов.

Старозагорската опера откри сцена „Дамасцена“ в Казанлък

„Дамасцена“ е етнографски комплекс на бизнесмен – производител на розово масло. „Той направи интересна сцена под формата на кошница за събиране на розов цвят. Там играем за трети път – първите ни изяви бяха на Празниците на розата на 1 и 2 май, като програмата завърши с „Джазоспекция“. По-нататък хорът изпълни 30-минутна програма. Винаги съм се радвал, когато бизнесът среща изкуството, когато той разбира, че трябва да помага на изкуството и това е единственият начин да вървим напред. Това е пример как един бизнесмен подава ръка, правейки тазИ сцена и осигурявайки комфорта за изява на артистите.“ – подчертава важността на единодействието Огнян Драганов.

Държавна опера – Стара Загора ще бъде основен участник в третото издание на „Летните вечери на операта и балета „Баба Вида“ през август

Фестивалът ще бъде открит на 2 август със суперпродукция на операта „Набуко“ от Джузепе Верди, в ролите са Драгана Радакович, Йонуц Паску и Ивайло Джуров.

Йонуц Паску

На 3 август в градина на р. Дунав ще бъде представен специално за децата на Видин спектакълът „Музикално приключение“, а от 16 ч. в заседателната зала на Общинския съвет във Видин ще бъде представена камерната опера „Процесът срещу Мерилин Монро“. Тя е специално разположена в това пространство заради сюжета, така се играе и в Стара Загора. Вечерта от 21 ч. зрителите ще видят знаковата „Нестинарка“ на балета на Държавна опера – Стара Загора.

Анелия Димитрова и Фиорди Лоха в „Нестинарка“

Финалът на 4 август е с оперетата „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах, а в главната роля ще е Нети.

Нети в „Хубавата Елена“

Балетът „Гето“ в Свети Влас

На 1 юли в курортния комплекс „Свети Влас“ ще бъде представен балетът-стихия „Гето“. Творбата на Марио Пиаца по-рано този месец изживя поредния си триумф при гостуването на трупата в София.

Спектакълът е значим със своето послание за даващата сила подкрепа на общността.

Костюмите в пастелни тонове създават усещането за сливане в едно, а пъстрата хореография с почти акробатични изпълнения дава ясен образ на личността.

Идеята за заедност най-точно може да пресъздаде именно такава трупа – в която под ръководството на Силвия Томова танцуват млади хора от 11 националности. Те с радост приеха високите оценки, дадени им от заместник-министъра на културата Румен Димитров и от директора на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерството на културата Елиянка Михайлова. Директорът на Националния музикален театър Марияна Арсенова изказа своето възхищение чрез идеята за бъдеща копродукция.

„Невероятен спектакъл! Толкова жив, пълен с енергия, атрактивен и докосващ.” – коментира артистичният директор Операта в Гданск, Полша, големият бразилски диригент Жозе Мария Флоренсио. Своя възторг сподели и Мари Клод Пиетрагала – примабалерина на „Гран опера”, хореограф, която пристигна също специално за спектакъла „Гето“ на балета на Старозагорската опера в София.

Силвия Томова за „Гето“: „Можем да живеем безкрайно щастливо, ако сме заедно“

При това гостуване на Старозагорската опера в София в Народния театър „Иван Вазов“ гледахме „Турандот“. Ролята на обичайно възприеманата като коравосърдечна принцеса изпълни Цветелина Василева.

Но колко различна – богата на черти, многопластова и дълбоко емоционална – бе нейната героиня!

Цветелина Василева отхвърли от Турандот мантията на жестокостта, за да видим разкритата с много любов нейна наранимост и неувереност. Оперната ни дива погали своята героиня с нежно разбиране за невъзможността й да разцъфти в своята чувствителност и интелигентност.

С подхода на Цветелина Василева финалът откроява разликата между живителното състрадание и унищожителния гняв.

„Опера в цирка“ гостува в Несебър

На 22 и 29 юли от 21 ч. под шапитото на цирк „Балкански“ в Несебър за първи път ще бъде представена „Палячи“ – единствената в България опера в цирка. В спектакъла участват световният тенор Калуди Калудов в ролята на Канио на първата дата и великолепните солисти Георги Динев, Анна Дитри, Деси Стефанова, Валери Турманов, Александър Крунев, Нико Исаков, Ивайло Йовчев. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев.

Калуди Калудов и Александър Крунев в „Палячи“

Втори майсторски клас на Веселина Кацарова

В края на летния сезон, на 20 август в Града на липите започва международният майсторски клас на световната прима Веселина Кацарова, артистичен директор на Държавна опера – Стара Загора. Заключителният концерт е на 4 септември в операта. Миналата година майсторският клас бе само една седмица, а през тази година ще е двойно по-дълъг. „Оперното изкуство е материя, на която е нужно да се помага. Има и български участници, но по-голямата част, които се записаха много, много отдавна, са чужденци. Веселина Кацарова ще избере 18 души. Миналата година бях много изненадан, когато гледах финалния концерт, заради огромния скок, който певците бяха направили само за една седмица.“ – удовлетворен е Огнян Драганов. С участниците ще работят и вокални педагози, корепетитор и други специалисти.

Билети за събитията се продават на касите на Държавна опера – Стара Загора, както и в мрежата на Eventim.

  • Интервюто на Светослав Николов с директора на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.