Изкуството на забавлението. В спектакъла „Синатра: Вегас“ Васил Петров претворява новото начало на музикалната сцена

Изкуството на забавлението. В спектакъла „Синатра: Вегас“ Васил Петров претворява новото начало на музикалната сцена

Как Франк Синатра и неговите сподвижници промениха начина, по който се забавляват хората? Отпечатъкът от неговото наследство ще претворят Васил Петров и приятели в спектакъла „Синатра: Вегас“. „Това е специален период в началото на 60-те, когато поради обновлението на шоу бизнеса щафетата от по-възрастните музиканти поемат Франк Синатра и неговите приятели – Дийн Мартин, Джоуи Бишъп, Питър Лофърд и Сами Дейвис джуниър – така нареченият Rat Pack. Целта на спектакъла е да пресъздаде атмосферата в началото на 60-те години, която илюстрира това обновление. Новите звезди на сцената се представят освен като певци, и като танцьори, комедианти и актьори.“ – обясни в студиото ни Васил Петров.

„Синатра: Вегас“ ще бъде представен на 4 декември от 20 ч. в Зала 1 на НДК. Васил Петров ще пее с Биг бенда на БНР под диригентството на Антони Дончев. Гост-музиканти са Брус Джонсън от САЩ, Хилда Казасян, Весела Бонева и 10-годишната Валерия Стоянова. Оркестрината ще бъде превърната в изящен джаз бар. Режисьори са Румен Григоров и Алекс Борназ, а хореографи на кабаре балета са Станислава Гочева и Ани Ганчева.

„В рамките на 1 час и 45 минути готвим наистина голяма презентация. Шоуто ще изглежда истинско. Всичко ще се случва в този момент, всички настроения ще се създават в този момент, на това място. Опитваме се максимално много да се доближим до духа на Синатра във Вегас с всички възможни средства.“ – разказа за пресъздаването на усещането за радост тук и сега режисьорът Румен Григоров. Компоненти на пищната визия са кордебалет от 12 танцьорки, мултимедия и осветление.

Специално за шоуто идва актьорът и певец Брус Джонсън. „Той участва в холивудски продукции. Живее в Лондон, но е роден в Мисисипи. Хрумна ми идеята, че е добре да представим с него основната ария от Showboat на Джероум Кърн и Оскар Хамърстайн II – един от първите мюзикъли. Действието в песента Ol’ Man River се развива около р. Мисисипи. Така че това ще бъде една от песните, които ще представим с Брус, освен соловата му изява. И ще има и едно трио.“ – загатва за част от специалните изненади за публиката Васил Петров.

С Хилда Казасян той ще претвори боса нова класики. „С Хилда сме много добри приятели от деца. Навремето заедно слушахме по цели нощи албума на Синатра с „Ню Йорк стрингс квартет“. Синатра е любимият изпълнител и на двама ни.“ – описа връзката помежду им Васил Петров. От вокалиста ще чуем песни, които той досега никога не е пял. В спектакъла участва и голямата почитателка на джаза Весела Бонева – любимка на малки и големи от участието й в дублирането на филми-приказки. Със своите музикални умения ще ни впечатли и 10-годишната Валерия Стоянова – „много красива и чаровна, много талантлива“, както я описва Васил Петров. Той обобщава: „Използваме целия ресурс, за да постигнем тази радост от изкуството, което правим.“

„Франк Синатра се проявява в нова светлина в началото на 60-те години, когато е бил помолен да организира цялото забавление на Лас Вегас. Той е не само певец, но и актьор и комедиант. Нещата се променят – отиват повече към шоу бизнеса, отколкото към чистото изпълнение. Това беше най-сериозното и приятно предизвикателство, което ме накара да се съглася да реализирам идеята на моя мениджър Маргарита Тошева.“ – обясни своята мотивация за спектакъла Васил Петров.

Многото пластове на уменията на членовете на Rat Pack той описа така: „Те са се наричали скромно ентъртейнъри, но са били хора с толкова много умения – участвали са и в сериозни концерти и спектакли.“ Реципрочна многопластовост ще има и в спектакъла: „Канавата е в два плана – отпред стои шоуто, а отзад – другото лице на Васко. И се опитваме да „експлоатираме“ това като тема.“ – казва Румен Григоров.

За спектакъла оркестрината ще бъде превърната в джаз бар, а ВИП билетите са на цена от 150 лв. Билетите за местата в залата са на цени от 20, 30 и 40 лв. и се продават в Билетния център на НДК, както и в мрежите на Ticketportal и Ticketpro. Джаз ФМ е медиен партньор.

  • Интервюто на Светослав Николов с Васил Петров и Румен Григоров можете да чуете чрез бутона „Аудио“.