Изкуството като част от непосредствената градска среда в София, столицата като обект на изкуството

Изкуството като част от непосредствената градска среда в София, столицата като обект на изкуството

Цветен мост в София, представяне на дизайн по витрините на магазини в центъра, литературни пейки ни посрещат в парк... Изкуството става все по-често и все по-ярко част от градската среда в столицата, навлиза в ежедневието, одухотворява София, ангажира се със социални теми.

Реновираният мост на Цариградско шосе в района на 4-ти километър радва минувачите със свежи цветове. Инициативата е част от глобалната кампания Let’s Colour Project на Акзо Нобел, която започна през 2010 г. и вдъхновява жителите на градове по целия свят. Преди две години София за първи път стана част от нея с изрисувания голям цветен балон, символ на мечтата и на полета на мисълта, на фасадата на столичното училище „Акад. Никола Обрешков” в квартал Дружба.

За 20 дни от 22 август 20 магазина по централните булеварди „Витоша” и „Патриарх Евтимий” излагат на витрините си творби на студенти от текстилен, индустриален, моден дизайн, дизайн на порцелан и стъкло, книга и печатна графика и дизайн за детска среда към Националната художествена академия. В инициативата „Повече място за дизайн” се срещаме с иновативните идеи на младите творци, както и със самите автори, които от време на време застават на витрините до своите произведения. Тя е част от кампанията „Повече място за изкуство”, по която досега бяха представени две изложби по билбордове из цяла София.

По проекти на млади художници, избрани чрез конкурс, пейките в градинката при църквата „Св. вмчк Николай Нови Софийски” оживяват с литературни сюжети и герои, като в изработката на творбите участват доброволци и хора от квартала. В градинката на ъгъла на улиците „Опълченска” и „Пиротска” вече са готови пейките в четири алеи – „Български автори” (творби на Валери Петров и „Чернишка” на Емилиян Станев), „Малкият принц” (с откъси от книгата на Екзюпери), „Вълшебства” (с „Реликвите на смъртните” от Касандра Клеър и „Алиса в страната на чудесата” на Луис Карол) и „Детски приказки” („Макс и Мориц”). Този уикенд работата продължава със „Старецът и морето” на Хемингуей, „Врабчетата” на Радичков, „Пчеличката Мая” и няколко 3D проекта – от „Малкият принц”, „Пипи Дългото чорапче” на Астрид Линдгрен и „По пътя” на Джак Керуак.

Елементи от градската среда присъстват в две изложби, представени в момента в София, и в трета, която предстои да се открие тази седмица.

До 13 септември в „Плюс това” на ул. „Марин Дринов” №30 можем да се вгледаме в софийските тротоари на снимки – тук-там разбити и трудно проходими, а понякога – вдъхновяващи. Тротоарите в район „Оборище” – какви са те, как определят начина ни на придвижване, как присъстват като теми на разговор... По-далечната амбиция на организаторите е да дискутират атрактивни решения за дизайн и реконструкция на тротоари в лошо състояние в този район.

Фотографската изложба „Старите минерални бани на София” на Здравко Йончев в галерията на открито в градинката пред Народния театър „Иван Вазов” представя архитектурната красота и въздействие на старите минерални бани в Овча купел, Горна баня и Банкя – някога оживени, сега – пусти, очакващи отново хората, за да им дадат здраве и спокойствие. Градът възниква и се развива именно благодарение на минералните си извори с лечебни свойства, за които има писмени данни отпреди 2400 години. През есента на 2013 г. фотографът Здравко Йончев заснема банята в Овча купел с желанието да я покаже на повече хора и да ги накара не само да си я спомнят в миналото, но и да си я представят в бъдещето. След успеха на снимките в социалните мрежи фотографът разширява своя проект и заснема баните в Горна баня и Банкя, като изрична подкрепа оказва единствено местната администрация в Банкя. Фотографиите дават надежда за възраждане на баните и за възможността някой ден да можем да ги посетим, за да дадем на природата възможност да се погрижи за нашето здраве.

Банята в Банкя.

Как бежанците виждат своя нов дом София, можем да разберем от 4 септември в галерия „Ластици”, където ще бъде представена фотоизложбата „Спомени от непознатия дом: София”. Организирана съвместно с Културна фондация А25, тя представя снимки, правени от бежанци и търсещи закрила лица в България – хора от Сирия, Афганистан, Ирак, Иран, Палестина. Кадрите, заснети през последната година, са запечатали лица и моменти от техния нов живот тук. Изложбата може да бъде посетена до 14 септември в галерията на ул. „Герлово” №13. „Спомени от непознатия дом: София” е заключително събитие на едногодишната програма за културна ориентация на бежанци и търсещи закрила лица на Културна фондация А25. Проектът „Културна „адеквация”” въвлече участниците в събития, свързани с девет различни изкуства и местни културни практики в подкрепа на правото на бежанците и търсещите закрила лица на достъп до културни блага и културен живот и на изразяване.

Събитията са в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.