Изкуството е близо до хората в програмата на Дом на културата „Средец“. „Остров на музиката“ ни вдъхновява с ярки таланти до края на август

Изкуството е близо до хората в програмата на Дом на културата „Средец“. „Остров на музиката“ ни вдъхновява с ярки таланти до края на август

След пролетните срещи с изкуството в Ларгото на София в програма, организирана съвместно от столичните общински културни институти, Дом на културата „Средец“ сега ни кани на летни концерти в цикъла си „Остров на музиката“ в Борисовата градина и в Банкя. „Винаги, когато можем, отиваме при хората с нашите програми и колективи. Това е нашата цел.“ – каза в студиото ни директорът Лилия Тошева. Съставите на Дом на културата „Средец“ и участници в организираните от института програми са обживявали с изкуство Борисовата градина, парка „Заимов“, кв. „Герена“, градините около НДК, бул. „Витоша“, метростанции, молове и летището… „Тези концерти скъсяват дистанцията между изпълнители и публика, правят изкуството по-достъпно за всички, насищат традиционни и нетрадиционни пространства с културни идеи, с което те стават по-интересни за хората. Разширяват се компетенциите на изпълнители и публика.“ – изрежда елементите на положително въздействие Лилия Тошева.

Миналата година с ансамбъл „Здравец“ в „Герена“ с подкрепата на районния кмет Ева Митова се проведоха танцови лаборатории при огромния интерес на хората от общността. Стотици се събраха на финалния концерт на ансамблите „Здравец“ и „Средец“. „Артистите се заредиха с такава енергия, че земята под тях „гореше“ – казва директорът за съставите, за които отговаря. През годините подобни лаборатории са правени с Фест студио и театър „Жар“, а след като миналата година театрална студия „Игра“ поднесе „Пепеляшка“, тази година представи в Ларгото „Приключения опасни с герои сладкогласни“.

Друга формация, която твори в Дом на културата „Средец“ – хор „Васил Арнаудов“, тази година участва във всички официални прояви за 140-ата годишнина от обявяването на София за столица на България. Музикантите пяха в храм „Св. София“ на тържественото честване, но често сме ги слушали на концерти в „Квадрат 500“, Софийската градска художествена галерия, криптата на храма „Св. Александър Невски“ и в солови изяви, и в съвместни изпълнения със „Софийски солисти“ под диригентството на Пламен Джуров и симфониета „София“. „Хората излизат от концертите, заредени с положителна енергия за дълго време напред.“ – определя духа на културните събития Лилия Тошева. Ръководител на хор „Васил Арнаудов“ е проф. Теодора Павлович, а името на майка й – Петя Павлович – също знаменита диригентка, ще носи новосъздадената детска певческа школа. Тя ще съществува самостоятелно със своя концертна програма и ще подготвя младите таланти в пътя им към професионалните състави.

„Една от големите цели е нашият град да се насити с творчески личности, всеки от нас да има възможност да се занимава с изкуство и да се превърне в творческа личност. Тогава ставаме по-креативни и пренасяме този дух на своето работно място. Това е голямата цел – София да бъде творчески град, и има голям напредък в това отношение.“ – казва Лилия Тошева за многобройните културни прояви на открито и в непосредствената градска среда, които Дом на културата „Средец“ организира. През юли и август акцент в програмата е цикълът „Остров на музиката“, в който всяка сряда на Лятната естрада в Борисовата градина и веднъж в Банкя слушаме музика от най-високо качество. Тази година участници са Джаз формация „София“ към Дом на културата „Надежда“, Софийският духов оркестър към Дом на културата „Искър“, проектът „Белонога“ на Гергана Димитрова от „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, Ирене Васкес, „Спектрум“, Весела Морова и „Виво Монтана“. Тази година е десетото юбилейно издание на цикъла, започнал с изяви в парка „Заимов“, а след това разширил териториите на своето присъствие в целия град. „Много помагаме на хората, които не са имали достъп до културата и изкуството, да го направят сега, идвайки случайно и оставайки да слушат и да гледат.“ – описва замисъла Лилия Тошева.

Публиката се наслаждава на красотата на музиката на „Белонога“ на концерта в Банкя на 17 юли.

Тази седмица Гергана Димитрова и музикантите от „Белонога“ – Костадин Генчев (кавал, любим ни и от „Булгара“ и „Дива река“), Виолета Петкова (гъдулка), Петър Миланов (китара) и Петър Тодоров (перкусии) плениха и специално дошлите за техния концерт зрители в Банкя, и минувачите в центъра на курортното градче. До предел изпълнихме трибуните на амфитеатъра пред Ротондата в поредно събитие, което ни свързва със средата и я развива, стимулира творчески порив в нас. „Проектът „Белонога“ е наситен с невероятна творческа енергия. Музикантите ни предложиха много различно мислене, разкошни хармонични звукови конфигурации и съчетания. Чухме музика от различни места по света, но през цялото време преминаваше линията на българския фолклор, изпят от уникалната Гергана Димитрова. Проектът има вече много дълъг творчeски живот – 10 години. Надявам се, че ще продължат да мислят толкова нетрадиционно. Излизайки от концерта, се замислих: толкова професионално и интелектуално са написани пиесите в този спектакъл, че бих си помислила, че много трудно ще се възприемат, а напротив – публиката ги прие с лекота. Пожелавам им все същото творческо вдъхновение да продължава да ги следва в тези проекти, които ни отвеждат една идея нагоре и напред!“ – описа вълшебното въздействие на „Белонога“ Лилия Тошева.

А докато слушахме музиката на Гергана Димитрова и инструменталистите, усещахме свежестта на водната каскада зад нас, отпивахме вода от минералните чешми на часовниковата кула, виждахме между дърветата обновения покрив на минералната баня, която в момента общината обновява и предстои догодина да открие. И станахме част от традиционните културни празници на Банкя – „Горешляци“, тази година посветени на половин век от обявяването на селището за град. Днес Банкя гордо се нарича Град на минералната вода, здравето и дълголетието. Така с изкуство опознахме още от нашия свят и отново почувствахме как красотата е навсякъде около нас.

Като дългогодишен диригент и ръководител на Северняшкия ансамбъл, Лилия Тошева е работила с родителите на Гергана Димитрова – артисти и солисти на състава. „Чудесни музиканти!“ – възкликва тя за тях и посочва как чрез музиката на дъщеря им традицията остава жива. Само часове след концерта в Банкя музикантите от „Белонога“ отлетяха за етно фестивал в Унгария, а скоро ще представят своята музика и в Гърция. В „Остров на музиката“ те и „Виво Монтана“ бяха включени по предложение на Джаз ФМ – медиен партньор на цикъла.

Музиканти, организатори, партньори и приятели сме усмихнати след събитието.

Пълната програма на цикъла „Остров на музиката“ на Общински културен институт Дом на културата „Средец“ можете да видите тук. Идната сряда на Лятната естрада в Борисовата градина от 19:30 ч. ще слушаме Ирене Васкес с нейния „Латино бенд“: Хесус Мария Пабло Ромеро – Ел Кийо – кахон, Луис – маракаси, Христо Ганев – конга, Дилян Давидков – тромпет, с репертоар от традиционни и съвременни кубински хитове, латиноамерикански и испански песни. За предстоящата изява – солова и със „Спектрум“, разказа и Весела Морова.

За лятната програма на Общински културен институт Дом на културата „Искър“ с концерти и работилници разказаха в ефира на Джаз ФМ директорът Евгения Михайлова и диригентът на Софийския духов оркестър Юли Дамянов. Поредните изяви на състава са тази и утре вечер от 19 ч. на Лятната естрада в Борисовата градина. Програмата ще завърши с концертите идните петък и събота на същото място и в същия час, но под диригентството на Васил Делиев.

Цяло лято Джаз формация „София“ към Общински културен институт Дом на културата „Надежда“ ще свири на открито в цяла София. Със солист Яна Чакалска съставът днес е от 19 ч. в кино „Кабана“ пред НДК и утре от 11 ч. на пл. „Бански“ пред Регионален исторически музей – София. Интервю с Калин Жечев и Ясен Василев можете да чуете на сайта ни тук. Джаз формация „София“ междувременно продължават турнето си в страната със симфониета „София“, която също работи към Дом на културата „Надежда“. Двата състава поднасят на публиката красива програма с музиката на АББА.

  • Интервюто на Светослав Николов с Лилия Тошева – директор на ОКИ Дом на културата „Средец“, можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.