Изкуство от целия свят на 20-я Благотворителен базар на Международния женски клуб в София

Изкуство от целия свят на 20-я Благотворителен базар на Международния женски клуб в София

С богата културна програма посреща посетителите на 20-то си издание Благотворителният базар на Международния женски клуб в София. Традиционното събитие, на което се набират средства за социалните каузи на клуба, тази година ще ни посрещне на 7 декември отново в „Интер експо център”. На десетки щандове със своите традиционни и характерни изделия и продукти ще бъдат представени държави от пет континента. Много благотворителни организации и фондации ще предложат за продажба творби, изработени в творчески ателиета от хора със специални потребности. Международният женски клуб в София обединява съпругите на чужди дипломати и бизнесмени в България.

Откриването на новото издание на базара ще бъде в 10:30 ч. с музика, изпълнена от Софийския духов оркестър. В работилници до 17 ч. ще бъдат демонстрирани традиционната турска техника за рисуване върху вода „ебру” и индийски татуировски с къна. На индийския щанд ще бъдат представени гримове, свързани със сватбените церемонии и с боливудските филми. Ще се запознаем и с японското изкуство върху хартия „кирие”, както и с японската калиграфия.

С традициите на народите ще се срещнем с песни и танци – в програмата са български народни танци, представени от „Севдице”, ръченица, изпълнена от квартет „Сияние”, изкуството на формацията „Има – нема”, традиционни песни и танци от Индонезия, танцът тарантела от Южна Италия, руски и ирландски танци, турски народни танци, изпълнени от ансамбъл „Кърджали” при Народно читалище „Юмер Лютфи”, ориенталски танци, музикално изпълнение на испански език. Трупата „Балканци” ще съчетае в своите изпълнения фолклора на България и Гърция. Ще видим и виетнамски танц с ветрило. Вниманието на тинейджърите ще бъде привлечено от модерни танци, изкуството на балет „Меги денс” и кай поп изпълнения. За почитателите на класическото изкуство ще бъде балетът „Зле опазеното момиче" от Фредерик Аштън, представен от Андреа Ян Алмонасид.

Много музика на живо ще звучи на Благотворителния базар на Международния женски клуб – сред изпълнителите са празничните Brazz ViliDJ, Международния софийски женски хор, класическите Hypnotic, поп изпълнителите Преслава Пейчева и Ясен Велчев, „Лос Гемелос” (мексиканска музика).

Специално за децата – разказване на приказки, йога демонстрации, снимки с Дядо Коледа и с Пипи Дългото чорапче, участие в традиционната скандинавска игра „риболов под леда”, рисунки върху лице. А, който желае, ще може и да изпрати писмо до Белодбрадия старец.

Викторини и лотарии с награди ще бъдат предложени на щандовете на Филипините, Полша, Литва, Гърция, скандинавските страни.

Традиционни кулинарни изкушения ще ни очакват на щандовете на Белгия, Ирландия, Съединените щати, Италия, Гърция, Чехия и скандинавските страни. В програмата са предвидени сладкарска демонстрация, поднасяне на белгийска бира и на чешки гулаш по оригинална рецепта.

Тук можете да изтеглите пълната културна програма със събитията по часове и сцени.

И още за Благотворителния базар на Международния женски клуб можете да откриете на сайта ни тук.

На снимката: демонстрация на „ебру” на Благотворителния базар на Международния женски клуб в София през 2012 г. Снимка: авторът.