Изявени студенти свирят на Европейския музикален фестивал: днес и утре слушаме квинтет WINDART и дуото Зорница Иларионова – Асен Танчев

Изявени студенти свирят на Европейския музикален фестивал: днес и утре слушаме квинтет WINDART и дуото Зорница Иларионова – Асен Танчев

Талантливи български студенти, занимаващи се с класическа музика, ще се изявят на Европейския музикален фестивал с камерни концерти. Днес от 19:30 ч. петимата виртуозни изпълнители на духови инструменти от квинтет WINDART ще покажат своето майсторство в залата на Националната музикална академия. Утре в залата на Националното музикално училище, също от 19:30 ч., ще се състои камерният концерт на цигуларката Зорница Иларионова – студентка във Висшето училище по музика „Кралица София“ в Мадрид, и пианиста Асен Танчев – студент в Университета за музика, театър и медии в Хановер. И двамата изпълнители вече направиха първите стъпки на своята удивителна музикална кариера в чужбина и у нас. Покани и за двата концерта на млади музиканти от афиша на Европейския музикален фестивал са на разположение на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.

За предстоящата си изява на Европейския музикален фестивал музикантите от квинтет WINDART са подготвили програма от творби, които са предизвикателство за ансамбъла: Духов квинтет оп. 91 от Антон Рейха, цикъла от 5 старинни унгарски танца от Ференц Фаркаш и специална транскрипция за духов квинтет на завладяващия със своите прекрасни мелодии Квартет оп. 96 от Антонин Дворжак.

Квинтет WINDART е създаден през 2009 г. от талантливи студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. В ансамбъла участват Мартин Павлов – флейта, Ивайло Данаилов – обой, Габриела Томова – валдхорна, Петър Стоянов – фагот, и Иван Савов – кларинет. Едва два месеца след създаването си съставът печели трета награда на Международния конкурс „Шуберт“ в Русе. През следващата година квинтетът е отличен с първа награда на Международния конкурс „Малер и неговите последователи“ в София, с което печели и стипендия за участие в International Summer Academy във Виена (Австрия) през 2011 г. През същата година WINDART участва в концерт за 90-годишнината на Националната музикална академия. Младите музиканти са изнасяли концерти в Австрия, Турция, Сърбия, България. През миналата година съставът спечели първа награда на конкурса „Немска и австрийска музика“ в НМА и е поканен да участва в поредното издание на International Summer Academy в Австрия. Наскоро младите изпълнители взеха участие във фестивала „Зимни музикални вечери“ в Пазарджик.

За изявата си в София утре дуото Зорница Иларионова (цигулка) – Асен Танчев (пиано) са избрали да изпълнят стилна и разнообразна програма с творби от Бетовен, Шосон, Изаи, Дебюси, Шчедрин и Прокофиев.

Зорница Иларионова и Асен Танчев имат вече богат опит като камерно дуо. Те започват да свирят заедно още като ученици в Националното музикално училище, където и двамата са учили. Участвали са заедно в Международния музикален фестивал „Владимир Спиваков“ в Москва и са изнасяли концерти в Мадрид през 2007 г. В края на март Зорница и Асен представиха общ концерт в Гърция на фестивала „Евмелия“.

Зорница Иларионова

След завършването на НМУ в класа на Благородна Танева, Зорница Иларионова заминава за Мадрид, където постъпва в класа на световноизвестния цигулков педагог проф. Захар Брон. През 2014 г. на тържествена церемония в двореца „Ел Пардо“ в Мадрид Зорница бе удостоена лично от кралица София с престижната награда „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон в Кралската академия за музика „Кралица София“. Зорница Иларионова е концертирала с успех на много европейски сцени – в Париж, Кан, Монако, Мадрид, Лисабон, Брюксел, Хамбург, Есен, Москва, Виена, Любляна, Солун, Белград и др. Успешно участва и във фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Варненско лято“, „Аполония“, „Мартенски музикални дни“, „Моцартеум“ – Залцбург, „Музика Мунди“ – Брюксел, Фестивал за камерна музика в Бьолен, Германия и др. В момента Зорница се готви за Международния конкурс за цигулари в Малага, който предстои през май.

Асен Танчев

Асен Танчев започва да се занимава с музика още на 6-годишна възраст при Мили Белчева, а по-късно продължава пианистичното си развитие при Милка Митева. На 9 години той печели своя първи клавирен конкурс. Оттогава Асен Танчев има над 15 отличия от национални и международни конкурси, между които Първа награда и Специалната награда на фонд „Нови имена“ от Международния конкурс за млади пианисти „Чайковски“ в Москва, Трета награда от Международния конкурс „Принцеса Лала Мерием“ в Рабат, Мароко, и Стипендия в категорията „Дуо цигулка и пиано“ на 39-то издание на Германския музикален конкурс в Щутгарт. През 2012 г. той печели стипендия на реномираната Студентска фондация на немския народ, ставайки първият студент-пианист с чуждо гражданство, печелещ тази престижна стипендия. От 2009 г. Асен Танчев е студент в Университета за музика, театър и медии в Хановер, Германия, в класа по пиано на проф. Арие Варди.

Европейският музикален фестивал е част от календара на културните събития на Столичната община и се организира от агенция „Кантус Фирмус“ със съдействието на Столичната община и на Министерството на културата. Официална банка на фестивала е „УниКредит Булбанк“. През годините в Европейския музикален фестивал са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика“, „Цукерман чембър плейърс“, Камерен оркестър „Концертгебау“, Васко Василев, Шломо Минц и др.

На снимката: квартет WINDART