Изявени студенти от Националната музикална академия участват в „Европейски музикален фестивал“

Изявени студенти от Националната музикална академия участват в „Европейски музикален фестивал“

Изявени студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще участват в тазгодишното издание на „Европейски музикален фестивал“ в София. Младите музиканти ще се изявят като солисти в концерт със Струнния оркестър при НМА, ръководен от Райчо Христов. Събитието е на 23 април от 18:00 ч. в залата на Академията.

Програмата на концерта поставя пред младите изпълнители интересни предизвикателства. Тя съчетава творби от бароковата и класическата епоха със съвременната музикална звучност. В началото ще прозвучи прочутият Прелюд из Te Deum от Марк-Антоан Шарпантие, известен на широката аудитория като музикална емблема на Европейския съюз за радио и телевизия (Евровизия). След това оркестърът ще представи два концерта за различни солиращи инструменти от Антонио Вивалди, Концерт за орган от Хендел, както и „Нощна серенада“ (Serenata notturna) от В. А. Моцарт. Във втората част Струнният оркестър на НМА ще се изяви с музика от С. Прокофиев, както и с две български композиции - „Вратите на съня“ (The Gates of Dream) от Георги Арнаудов и Серенада за струнен оркестър от Васко Абаджиев по повод 90 години от рождението на гениалния български цигулар. Солисти ще бъдат Христо Нейчев – китара, Джулио Босети – обой, Петър Стоянов – фагот, Благовеста Ангелова – орган, Боряна Кралева и Майк Перу – цигулки, Евелина Михова – виола, Алекс Атанасов – контрабас и Давор Ланчар – тимпани.

Струнният оркестър при НМА се формира от студентите от втори курс в Академията. Участието в състава поставя начало на оркестровата практика на младите инструменталисти. В програмите им няма стилистични ограничения, като основният репертоар на състава е предимно от бароковата музика, виенскат класика и творчеството на българските композитори. Студентите са оркестранти, но и солисти, а оркестърът е партнирал на звездни гастроли като тези на цигуларите проф. Дина Шнайдерман и Александър Дубах. Ръководител на състава от 2009 г. насам е Райчо Христов. Той е възпитаник на НМА и е посещавал семинари на Висшето училище за музика „Ференц Лист” във Ваймар при професорите Арвид Янсонс и Игор Маркевич. През 1975 г. основава Камерен оркестър „Орфей” в гр. Перник, чийто диригент е и до днес. От 1978 г. в продължение на повече от 20 години Райчо Христов е преподавател по камерна музика и диригент на летния музикален семинар на института „Михаелщайн” в германския град Бланкенбург (Харц). Също там Р. Христов осъществява множество премиерни изпълнения на оркестрова музика от съвременни германски автори, както и регулярно представя творби от български композитори. С Камерен оркестър „Орфей” диригентът осъществява много концерти из страната и поредица от турнета в Норвегия, Полша, Германия, Австрия, Русия, Холандия, Чехия, Италия, Испания, Уелс.

Входът за концерта на 23 април е с покани, които са на разположение на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.

„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г., а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България. Фестивалът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Република България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.