Изявени американски музиканти ще представят концертна версия на операта „Порги и Бес“ в цикъла „Музиката на Америка“

Изявени американски музиканти ще представят концертна версия на операта „Порги и Бес“ в цикъла „Музиката на Америка“

Създадената през 1956 г. от Робърт Ръсел Бенет концертна версия на гершуиновата опера „Порги и Бес“ ще прозвучи в концерта „Душата на Америка“ от цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Събитието на 10 март от 19:30 ч. в зала „България“ е с участието на Оркестъра и Хора на Класик ФМ и солистите от САЩ Нагуанда Нобълс и Бенджамин Пълайт и е под диригентството на американеца Андре Джей Томас. Основен акцент ще са спиричуъл и госпъл песни, като в концертната версия на „Порги и Бес“, много близка до оригиналната оркестрация на Гершуин, ще чуем някои от най-хубавите откъси на операта: Summertime (песен на Клара), Bess, You Is My Woman Now (дует на Порги и Бес), It Ain’t Necessarily So (песен на Спортинг Лайв), Oh Lawd, I’m On My Way (финална сцена) и др. В концерта ще чуем още музика от Джон Уилямс и Джером Кърн.

Прочутият хоров диригент Андре Джей Томас и солистите Нагуанда Нобълс и Бенджамин Пълайт изпълняват госпъл и спиричуъл в „Музиката на Америка“

„Порги и Бес“ се счита за първата американска национална опера, а Гершуин определя творбата си като „народна опера“. Тя е създадена по новелата на ДюБоус Хейуард „Порги“, в която се разказва за живота на афроамериканците в малко градче от Юга. За да се потопи в атмосферата на сюжета, композиторът прекарва няколко месеца в едно село край Чарлстън (Южна Каролина) и взема участие в живота и заниманията на местните хора. Това му помага да пресъздаде духа на афроамериканския музикален фолклор по изключително ярък и въздействащ начин. „Порги и Бес“ е една от най-ценните творби в музикалното наследство на Гершуин. Представена без особен успех на Бродуей през 1935 г., операта печели световна популярност едва през 50-те години на XX в.

За представянето на концерта „Душата на Америка“ – последния от това издание на цикъла „Музиката на Америка“, у нас пристигат трима изявени американски музиканти – диригентът Андре Джей Томас и вокалистите Нагуанда Нобълс и Бенджамин Пълайт

Андре Джей Томас е дирижирал множество хорови състави в САЩ, Европа, Азия, Нова Зеландия и Австралия. Бил е гост-диригент на Бирмингамския симфоничен оркестър, Чешкия национален симфоничен оркестър, Берлинския радиохор, Хора на Нидерландското радио, оркестрите Charlotte Symphony, Tallahassee Symphony и др. От 1988 г. той работи като артистичен директор на Общинския хор на Талахаси. Последната му книга „Way Over in Beulah Lan’: Разбиране и изпълнение на негърския спиричуъл“ бързо става част от основната литература в тази област. През 2011 г. Андре Томас получава отличието Distinguished Service Award от организацията Chorus America.

Родена в Талахаси, певицата Нагуанда Нобълс учи във Florida State University и завършва бакалавърска и магистърска степен. Специализира в Грац, Австрия, където работи с известни вокалисти и преподаватели. След дипломирането си Нагуанда Нобълс започва кариерата си в Austin Lyric Opera. През 2005 година тя дебютира в оперния театър на Пенсакола. Представя се с голям успех в постановка на операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт в Питсбъргската опера. Участвала е също в постановки на оперните театри в Дейтън, Стоктън, Атланта и в концерти с Берлинския радиохор и с Бостънския симфоничен оркестър под диригентството на Курт Мазур.

Бенджамин Пълайт произхожда от Атланта (Джорджия). Певецът притежава уникален и красив басов тембър. Завършва Florida State University, след което участва в интензивна програма на Американския институт за музикално обучение (AIMS) в Грац, Австрия. Има много изяви със Симфоничния оркестър на Северозападна Флорида, Оперния хор на Атланта, както и с Atlanta Opera Company.

Билетите за концерта „Душата на Америка“ са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на Ticketsbg.com.

На снимката: Бенджамин Пълайт