Изящната цигуларка Мила Георгиева свири любимия Менделсон със Софийската филхармония и Найден Тодоров

Изящната цигуларка Мила Георгиева свири любимия Менделсон със Софийската филхармония и Найден Тодоров

Винаги толкова прекрасна и изключително изящна, виртуозната цигуларка Мила Георгиева гостува на Софийската филхармония с Концерта за цигулка и оркестър в ми минор на Менделсон на 7 юни в зала „България“. Във втората част на музикалната вечер ще чуем „Меса за мир“ от Карл Дженкинс, изпълнена от някои от най-красивите ни гласове. Диригент е Найден Тодоров. Джаз ФМ е медиен партньор.

„Той е много изящен и красив концерт.“ – споделя любовта си към музиката, която ще представи, Мила Георгиева в интервю по Джаз ФМ. Както всеки цигулар, тя е учила и свирила концерта на Менделсон още като млад музикант, но от 15 – 20 години не го е изпълнявала. „Когато Найден Тодоров ме попита кое произведение бих искала да изсвиря, му казах, че с удоволствие ще се върна към концерта на Менделсон и по нов начин да го видя и да го изпълня, след всичко, което ми се случи.“ А на Мила й се случиха много красиви неща, свързани със семейното щастие. „Да“, усмихва се тя: „Неща, които променят усещането за музика, за нюанси, за музициране.“ За Концерта за цигулка на Менделсон Мила Георгиева казва: „Това е много чиста и емоционална музика. Втората част за мен е като песен без думи, абсолютно удоволствие!“ Тя чувства близка музиката на Менделсон: „Той е много страстен, много нетърпелив, но в същото време много елегантен, изключителен композитор, когото винаги с удоволствие изпълнявам.“ Мила обича да работи с диригента Найден Тодоров: „С него имаме много хубава връзка – последно свирихме Брамс на Русенски музикални дни – и с удоволствие чакам концерта сега“.

Втората част на програмата е за едни от най-красивите български гласове, които ще изпълнят вълнуващото произведение на Карл Дженкинс „Меса за мир“. Дженкинс е обявен за № 1 в списъка с десетимата най-изпълнявани композитори от нашето време. Носителката на приза „Музикант на годината“ – сопраното Мария Цветкова, мецосопраното Олга Михайлова-Динова, тенорът Ивайло Михайлов и басът Пламен Кумпиков са солистите в тази творба. Включва се и Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров. За „Меса за мир“ диригентът Найден Тодоров казва: „Произведението е буря от емоции, красиво, епично, завладяващо. В творбата са използвани частите, характерни за традиционната християнска меса, но има и такива, които са свързани с други религии. Авторът внушава, че без значение от каква националност, религия или раса сме, най-важното е да се борим за мир“.

  • Интервюто на Светослав Николов с Мила Георгиева можете да чуете чрез бутона „Аудио“.