Иън Макюън с брилянтен психотрилър - „Невинният“

Иън Макюън с брилянтен психотрилър - „Невинният“

В началото на годината от печат излезе „Невинният“, брилянтно композиран психотрилър, дело на един от колосите на съвременната литература - британския писател Иън Макюън. Според „Тайм“ именно този роман на Макюън хвърля мост към творчеството на гранд майстора на сатирата Ивлин Уо.

„Невинният“ (изд. „Колибри“, превод: Иглика Василева) притежава всички задължителни елементи на трилъра – динамичен, заплетен сюжет, напрегната атмосфера, мисловни сблъсъци, драматични човешки съдби. Двайсет и пет годишният английски радиоинженер Ленард Марнъм се оказва въвлечен в строго секретна операция. В Берлин, освен че изгубва своята политическа невинност, с помощта на Мария, разведена и пет години по-възрастна от него германка, той изгубва и своята сексуална невинност. Така се озовава едновременно в два тайни свята – на шпионажа и на любовта, които в един момент се събират, за да превърнат живота му в страховит кошмар. През 1993 г. по романа е заснет едноименният филм на Джон Шлезинджър с участието на Антъни Хопкинс, Изабела Роселини и Кембъл Скот.

Иън Макюън несъмнено се нарежда сред най-даровитите автори на нашето време. Носител на множество национални и международни отличия, британският писател се превърна в емблема на постмодернизма и хуманизма с романи като „Дете във времето“, „Неумолима любов“, „Събота“ и „Почивка в чужбина“. Зареден с напрежението на образцов трилър, „Невинният“ третира и вечната тема за националния характер и стереотипите, фокусирайки вниманието ни върху абсурдните обстоятелства, при които един млад човек постига зрялост.