Иво Димчев: „Като артист показвам красивото, като програматор се вълнувам какво е високо и ниско изкуство“

Иво Димчев: „Като артист показвам красивото, като програматор се вълнувам какво е високо и ниско изкуство“

Той представя своето изкуство по целия свят и все по-често можем да го гледаме и слушаме у нас. Скоро ще стане година, откакто Иво Димчев създаде ново културно пространство в София – Mozei. „За мен е важно да присъствам в тази среда, защото представям работата си по всички краища на планетата. Винаги съм знаел, че това е съдбата ми. И намирам поводи да бъда тук, в България, да отварям културни пространства в София, както съм го правил в Брюксел, Виена и на други места. Преди време създадох първия Mozei, а сега и втория – на „Раковски“. И колкото и да си мисля, че го правя по егоистична причина – да показвам музиката и визуалното си изкуство, съвсем скоро след това го отварям за други артисти и това ми доставя огромно удоволствие.“ – разказа Иво Димчев в студиото на Джаз ФМ.

В Mozei сега се провеждат лекции, представят се изложби, а отскоро има и театър – утвърдени актьори изпълняват свои любими монолози. „Опитвам се да събера цялата гама от перформативни изкуства в това малко, интимно пространство. Случват се неща извън нормите и „на един дъх“ от конвенционалното изкуство.“ – описва концепцията си артистът. Mozei се намира близо до къщата на Яворов и точно под музея на баща и син Славейкови.

„Раковски“ е емблематична театрална улица, на която публиката гледа спектакли, докато в Mozei е пряк участник. Пространството и програмата са изградени така, че въвличат гостите в преживяването, правят от всеки творец. „Изкуството винаги е било интерактивно. Умишленото разделяне през годините е създавало удобство и сигурност и у двете страни. В своята основа то обаче е взаимно променящо публиката и артиста. Това за мен е естественият начин.“ – дава кратка дефиниция на концепцията си Иво Димчев.

Той се определя като винаги примамен и съблазнен да създава нови формати. И така довечера ще е вокалистът в „Пеещата барманка“, каквито вече са били и Рут Колева, и Мила Робърт. След всяко трето поднесено на клиент питие започва музиката. „Свещеността на позицията на изпълнителя е интересна, забавна, но я намирам за изкуствена. Предпочитам когато дистанцията е много по-скъсена. Тогава и ранимостта на изпълнителя, която винаги е там, е много по-осезаема. И музиката, и песните звучат много по-истински.“ – казва за преживяването Иво Димчев, който довечера ще пее с Димитър Горчаков (кийборд) и Константин Кучев (цигулка).

Започнал като актьор, той по-късно се насочва и към музиката. Своя първи албум създава с продуцента Георги Линев (Kan Wakan) и аранжора на струнните Владимир Джамбазов. Сега е подготвил четири нови български песни, които довечера ще изпълни. Иво Димчев казва, че винаги е имал специално отношение към писането на български песни. Така в момент на импровизация се появява нова музика към текста на „Хубава си моя горо“. Тази година получава предложение да напише песните за мюзикъл – филмовия дебют на Петя Йосифова. И така „почти несъзнателно“ се появяват още две нови „Те са много особени, много красиви.“ – определя ги авторът. С тях миналия месец той очарова публиката в Хелзинки и Женева.

От какво има нужда светът ни, което Иво Димчев чувства вътрешно желание да дава? „Като артист винаги искам да покажа нещо красиво. Тогава винаги се стига до момента, в който започвам концептуално да разглеждам контекста. Виждам конвенциите и предразсъдъците. Без да искам се опитвам да провокирам границите и да работя с тях. Като програматор винаги съм се вълнувал какво е високо и ниско изкуство, какво е ниското във високото изкуство, какво е високото, човешкото, истинското и откровеното в ниското изкуство и как границите са много размити.“

Така Сашка Васева прави първия си класически концерт, пее народни песни и италиански арии в Mozei. „Графата, в която е сложена тя, и това, което представлява като образ, го намирам за много неестествено, насилено и неотговарящо на реалността. Тя е чувствителен човек с много красив глас.“ – описва я Иво Димчев. Открива я чрез нейно видео във фейсбук, в което пее „Аве Мария“ на скали над морето. „Бях очарован от красотата и чистотата на нейния звук, затова я поканих в първия Mozei да направи оперен концерт. Тогава Дарина Такова дамгоса събитието във фейсбук, но после дойде и след концерта каза, че е страшен фен на Сашка Васева.“ – разказва той.

„Висотата е понякога в много простите неща, казани по много естествен, истински начин, на който всички реагираме. Ние не сме виртуози-майстори и супер комплексни, драматургически, концептуални и философски 24 часа в денонощието. През повечето време сме чувствителни, раними. Нещата, които наистина ни вълнуват и за които сме най-уязвими, са много прости и клиширани. И понякога човек има нужда само от една прегръдка и някой да му каже, че го обича и че има нужда от него.“

В разговора, който можете да чуете чрез бутона „Аудио“, слушаме I Cure с продуцент Георги Линев. Тя е от спектакъл на Иво Димчев, който акустично я пее с Димитър Горчаков на пианото. Когато получава аранжимента от Линев е „напълно шокиран“ – никога не си е представял, че песента може да звучи по този начин. По неговия разказ I Cure днес има поне 6 – 7 варианта. Иво Димчев е написал около 50 – 60 песни, а на 5 – 6 е плакал. Home, която звучи след интервюто, е една от тях.

На снимката: Иво Димчев в Cool...T по bTV.