Иван Господинов от „Заедно в час“: „Чувствам се горд, че съм учител“

Иван Господинов от „Заедно в час“: „Чувствам се горд, че съм учител“

„Заедно в час“ е кауза на равния достъп до качествено образование и всеки може да се почувства съпричастен към нея. Дали учениците ще получат такова качествено образование у нас се предопределя от социалната и икономическа среда. Но, за да променят тази реалност, „Заедно в час“ подбират съвременните будители – млади и амбициозни хора, които влизат в училище като учители за две години и започват да променят живота на всяко едно дете, до което се докоснат. Всички те вярват, че всяко едно дете може да постигне всичко, което пожелае, с подкрепа от своите учители и вяра, вдъхната от тях. В продължение на няколко месеца Джаз ФМ съвместно с фондация „Заедно в час“ ще ви представяме „Будителите днес“. Ако желаете да сте част от тази промяна, можете да кандидатствате до 10 февруари на zaednovchas.bg.

Учил философия в Германия, Иван Господинов днес преподава немски език и философски цикъл в 74 СОУ „Гоце Делчев“, София. Той е един от над 100 учители и 80 алумни, завършили програмата на „Заедно в час“ през вече петте години на съществуването й. „Винаги съм искал да се занимавам с образование – и учителството е първото нещо, което всеки трябва да направи в този случай.“ – обясни той пред Джаз ФМ за своята мотивация да се включи в програмата. Спецификата на работата на „Заедно в час“ в училище той описа така: „Ние се опитваме да обхванем абсолютно всички фактори, които влияят на образованието на едно дете, как самата общност се сработва – дали училището може да работи с родителите, какви са добрите учебни практики. Влияем на всяко ниво. Имаме план как да ангажираме учениците и родителите, как да измерваме докъде са стигнали учениците, така че да им показваме постигнатото от тях.“

Като пример за добрата връзка със своите ученици Иван Господинов разказва как в последния за годината час по философия в 11 клас е описал пред учениците направеното досега и предстоящото през новата учебна година. С биенето на звънеца дошли техните аплодисменти. И пред слушателите ни направи извода: „Децата виждат наистина, че си струва да се довериш на учител и че той наистина може да те научи на нещо, което ще ти помогне в живота.“

В интервюто по Джаз ФМ Иван Господинов определи устойчивата основа на знанието, което „Заедно в час“ осигурява, със следните думи: „Учителят трябва да бъде човек, който свободно да показва на учениците това, което им е интересно по даден предмет. Ученикът е учащият човек – учи това, което му е интересно, постига доста повече, когато свързва наученото със собствената си личност и собственото израстване.“ За своите ученици той мечтае да намерят това, на което искрено желаят да посветят живота си.

В класната стая на „Заедно в час“ учителите дават много на учениците – и като знание, и като подкрепа. Но и самите те получават много, както разказва Иван Господинов: „Учебната среда е динамична, всеки ден е различен и всеки ден може да те изненада. Най-хубавото е, че виждаш плода от добре свършената работа. Бих препоръчал на всеки, който обича предизвикателства, да се пробва, защото е доста вълнуващо. Аз се чувствам горд, че съм учител!“ Интервюто с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Вдъхновители и вдъхновени, в тази програма за социален принос и социално развитие кандидатстват хора с най-различен профил – професионален и академичен, тъй като няма конкретни изисквания за завършена специалност. Няма възрастови ограничения, не се изисква педагогически профил. Първата стъпка е да се регистрират на сайта на „Заедно в час“ до 10 февруари, след което се провежда интервю, а център за оценяване взема финалното решение. Одобрените преминават обучение през пролетта, за всеки, който има нужда от допълнителна педагогическа квафиликация, се осигурява такава в партньорство с Пловдивския университет, а в средата на юли се провежда петседмична интензивна лятна академия. Ако желаете да се присъедини към „Будителите днес“, можете да го направи до 10 февруари на zaednovchas.bg.