Ивайло Михайлов пее песните на Пучини в Стара Загора: „В тях има човешка топлина, която се съотнася към всеки поотделно и докосва всеки по различен начин“

Ивайло Михайлов пее песните на Пучини в Стара Загора: „В тях има човешка топлина, която се съотнася към всеки поотделно и докосва всеки по различен начин“

Песните на Пучини ще поднесе на концерт в Държавна опера – Стара Загора тенорът Ивайло Михайлов на концерт утре вечер от 19 ч. „Много обичам да пея Пучини. Неговите произведения са ми много близки до сърцето. Той е по-известен с оперните си творби. Песните му стават обществено достояние през 1987 г., когато Майкъл Кей – един от най-големите изследователи на творчеството му, ги публикува. Изданието случайно попадна в мен, а после ги изпя любимият ми тенор Пласидо Доминго.“ – разказа предисторията и личната си връзка с творбите, които ще пее утре, Ивайло Михайлов. Той е играл в много опери на Пучини, а преди 12 години, когато Калуди Калудов е директор на Пловдивската опера, прави първия рецитал с песните на композитора. „В тях открих много от себе си. Това са познати мелодии, които после стават арии. Тези песни ми дадоха много като творец.“ – признателен е той.

Рециталът утре ще е петото му докосване до тези произведения. За последно той ги е изпълнявал при откриването на нова концертна зала в Областна управа в Пловдив. „Това е мерна единица как се развива моето певческо ниво. Всеки път откривам нещо ново, всеки път се влюбввам все повече.“ – споделя Ивайло Михайлов. Утре ще чуем 14 песни, от които две ще изпълни за първи път. Другите заглавия пък ще прозвучат в нови преводи. „В тях открих толкова много познати алегории от древногръцката и римската митология. Това са неща, които ме водят напред и ме обогатяват в пътя към себепознанието.“ – разказва за въздействието творецът.

Чрез този рецитал широката публика още веднъж ще може да се докосне до малко позната страна от музикалния образ на Пучини. „Ще го опознаем като човек, който дълбоко е познавал алегориите и човешката душа. Когато е пишел тези произведения, той е страдал и е плакал със своите героини. Така те са оживявали. В песните му има човешка топлина, която се съотнася към всеки поотделно и докосва всеки по различен начин. Това прави творчеството му толкова интимно, истинско, вярно и близко до слушателите.“ – представя ни го Ивайло Михайлов.

На сцената той ще е с влагащата сърце и душа в своята работа пианистка Деница Петрова – корепетитор в Държавна опера – Стара Загора, в която той е на щат от 2018 г. „Ние се палим един от друг, вземаме огън от огъня.“ – казва за работата си с нея той. Водещ ще е популярната актриса и носител на много награди Ивана Папазова. „Всички я познаваме и от телевизионния екран, и от постановките в театъра. Тя ще бъде женското начало в концерта. За песните ми е необходим ин и ян, защото много от тях са писани за сопран.“ – допълва представата за събитието главният участник.

Ивайло Михайлов е ученик на Калуди Калудов, към когото изразява огромната си признателност: „Той е не просто мой вокален педагог през годините, но и приятел, нещо като брат. Човек, който извади от мен най-доброто, който ми е и духовен учител преди всичко. Обичам го безумно и се радвам, че ми даде от своята светлина и ме запали още повече за оперното пеене. Това е връзка учител-ученик, за която няма думи. Бих искал да спра дотук, защото тя е неизразима.“

За първи път „Африканката“ от Майербер се играе в София – копродукция на Старозагорската опера и Дойче опер – Берлин

На 6 октомври ще гледаме Ивайло Михайлов в София в Зала 1 на НДК в ролята на Васко да Гама в „Африканката“ на Майербер, съвместна продукция на Старозагорската опера и Дойче опер – Берлин, постановка на Вера Немирова. „Тя е много важна за мен роля. Васко да Гама е близък до мен като душевност. Той търси светлината и я намира в едно най-невероятно място – в друга култура. Взима я от принцесата, в която се влюбва, но продължава своето търсене. Той върви напред, оставя всичко зад гърба си. Един образ, който е много различен от историческия образ на Васко да Гама в прочита на Майербер. Нямам търпение да се случи отново този спектакъл.“ Той се изпълнява много рядко поради огромния мащаб на продукцията и трудното осигуряване на солисти. „Много съм щастлив, че нашият театър има този капацитет да го осъществи и че съм част от колектива на Старозагорската опера.“ – завършва тенорът.

  • Интервюто на Светослав Николов с Ивайло Михайлов можете чрез бутона „Аудио“.