Италиански и български прими пеят любими оперни теми в „Примите на операта“ в Зала 1 на НДК

Италиански и български прими пеят любими оперни теми в „Примите на операта“ в Зала 1 на НДК

Звездите от „Ла Скала“ Габриела Мориджи и Алиса Зиновиева и брилянтните български солисти Мария Цветкова и Цветелина Малджанска се събират заедно на сцената на НДК за голямото събитие „Примите на операта“, което ще се проведе на 29 март.

В месеца на жената и в самото начало на пролетта „Монте мюзик“ подготвят спектакъл с четири изключително различни и безкрайно красиви женски гласове, които ще изпълнят най-популярните и любими теми от света на операта в акомпанимент на Оркестъра на Русенска опера с диригент Найден Тодоров.

Вечните произведения на Верди, Чайковски, Пучини, Калман, Лехар, Бизе, Белини и Гуно ще звучат на фона на красив декор, а специален гост на вечерта ще е примабалерината Весела Василева. Миниатюрна, нежна и с техника, на която биха могли да завидят много световни прими, Весела ще се присъедини към оркестъра, за да зарадва публиката и със солови изпълнения на фона на едни от най-красивите оперни композиции.

За „Примите на операта“ творческият директор и диригент маестро Найден Тодоров разказва: „Не очаквайте това да е просто концерт, затова и не го обявяваме като такъв. „Примите на операта“ е събитие, спектакъл и красива емоция, породени от силата на женската красота и талант. За мен като диригент ще е огромна чест да дирижирам най-красивите теми в света на операта и тези прекрасни прими. Всяка една от тях е неповторима! Щастлив съм, че публиката ще се наслади и на соловите изпълнения на балерината Весела Василева. В нашето събитие ще има нюанси от всички емоции – радост, любов, щастие, малко тъга и много моменти на изненада. Нищо няма да е статично, ще ви изненадваме непрекъснато и вечерта ще ви се стори като миг, който обаче никога няма да забравите!“

Събитието „Примите на операта“ ще се проведе на 29 март в Зала 1 на НДК, а билетите за него вече са в продажба в мрежите на „Ивентим“ и „Тикетпортал“ на цени от 20 до 70 лв.


ПРИМИТЕ

Сопраното Габриела Мориджи е родом от Торино, а изпълненията й са звучали на големи сцени като „Ла Скала“ в Милано, „Сан Карло“ в Неапол, „Гранд-опера“ в Париж и др. Известна е с уникалните си сценичните интерпретации, които представя с магнетична страст и чувственост.

Алиса Зиновиева вече е известна на зрителите на оперните супер продукции в Зала 1 с изключителния си талант, артистичност и безкомпромистни изпълнения. Родена в Латвия, тя завършва музикалния колеж „Дж. Мединс“ в Рига, учи в Римската консерватория „Санта Чечилия”, специализира в Академията на „Ла Скала“. На същата сцена партнира на Пласидо Доминго в спектаклите на оперите „Двамата Фоскари“ и „Симон Боканегра“.

Мария Цветкова е носителка на „Кристална лира“ за изпълнението й в „Катерина Измаилова“. Въздействащото българско сопрано е участвало в десетки международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. Мария Цветкова се превърна в любимка на публиката с изпълненията си в „Кармен“ и „Турандот“ на сцената на НДК.

Цветелина Малджанска е българска прима със световна известност. През 2001 г. Пласидо Доминго я кани да пее в Лос Анджелис, избрана е от Хосе Карерас и Андреа Бочели за концертите им в София. Гласовите възможности на Цветелина заедно със силната й харизма са причината да гастролира на най-големите световни сцени.

На снимката: Алиса Зиновиева