Италианската оперна прима Франческа Патане ще се превъплъти в принцеса Турандот на сцената на Зала 1 на НДК на 24 февруари

Италианската оперна прима Франческа Патане ще се превъплъти в принцеса Турандот на сцената на Зала 1 на НДК на 24 февруари

Звезден състав солисти представя последната опера на Пучини – „Турандот“, на 24 февруари в Зала 1 на НДК. Италианското сопрано Франческа Патане и доказалият безспорния си талант и харизма тенор Марио Маланини ще са главните действащи лица. Те ще пеят заедно с носителката на „Кристална лира“ Мария Цветкова и обичаните солисти Александър Крунев и Пламен Бейков. Легендата за жестоката китайска принцеса оживява под диригентската палка на Найден Тодоров и оркестъра на Русенската опера.

„Турандот“ е опера за силните страсти, които ще се разгърнат на фона на живописен декор, създаден от сценографа Борис Стойнов. Режисьор е Нина Найденова. Ще се пренесем в атмосферата на древен Пекин в едно неопределено, приказно време, в което се съчетават източно великолепие и пищност с кървава жестокост, реалност със символика. Красивата Турандот е обявила, че ще се ожени за този, който отговори на три нейни гатанки, но този, който опита без да успее, ще се прости с живота си…

През 2016 г. се навършват 90 години от премиерата на оперния шедьовър на сцената на „Ла Скала“, а на 24 фервуари ще имаме привилегията да гледаме родената в Милано Франческа Патане в ролята на Турандот. Франческа е дъщеря на едни от най-известните диригенти – Джузепе Патане, дългогодишен шеф-диригент на Миланската скала и „Метрополитън“ в Ню Йорк. Още 5-годишна започва да свири на пиано. Израства в Ню Йорк, където за кратко има професионална кариера на модел, а през това време учи в Музикалното училище в Манхатън. Прави дебюта си в „Театро Режио“ в Торино. Франческа Патане има огромен опит в произведенията на Пучини –най-популярни са изпълненията ѝ в „Турандот“, които наброяват над 150. Патане е призната за една от най-изящните изпълнителки на драматичния сопранов репертоар, позната е по целия свят с интерпретациите си на Абигаиле в „Набуко“, на Саломе и лейди Макбет. Гост-изпълненията ѝ я водят до почти всички италиански оперни зали и фестивали, както и до Берлин, Лондон, Хамбург, Виена, Ротердам, Москва, Будапеща, Ню Йорк, Чикаго, Токио и Рио де Жанейро. Заради своето енергично и мощно присъствие Франческа е чест партньор на световно признати диригенти и режисьори.

Тенорът от Миланската скала Марио Маланини вече е любимец на българската публика благодарение на блестящите си гостувания в суперпродукции като „Тоска“, „Кармен“ и „Трубадур“.

През 2015 г. сопраното Мария Цветкова получи връчваната от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио награда „Кристална лира“ за главната роля в „Катерина Измайлова“. За постановката на операта на Шостакович Държавна опера – Русе също беше удостоена с престижната „Кристална лира“.

„Традиционно „Монте мюзик“ и Русенската опера представят оперни суперпродукции на високо ниво, насочени към широката публика, която непрекъснато доказва своята любов към това изкуство. Селекцията на световните солисти и творческата реализация е дело на маестро Найден Тодоров – един от най-гениалните български диригенти на новото време и директор на Държавна опера – Русе.“ – посочват от „Монте мюзик“.

  • Билетите за „Турандот“ на 24 февруари в Зала 1 на НДК с участието на Франческа Патане и Марио Маланини вече са в продажба в мрежите на „Ивентим“ и „Тикетпортал“ на цени от 20 до 80 лв.