Интересно, приятно и забавно: Ангел Заберски биг бенд с турне и нов албум –„Биг бенд в действие“

Интересно, приятно и забавно: Ангел Заберски биг бенд с турне и нов албум –„Биг бенд в действие“

Ангел Заберски биг бенд тръгва на кратко турне, още преди Коледа ще запише следващия си албум със съвсем нов материал и след това ще продължи с концертите в София и в страната. В програмата присъстват класически джаз, фолклор – първата етно пиеса на Ангел Заберски, както и опера – нови преработки на две от джазираните оперни арии от албума на триото Like Jazz. В концертите ще има образователен елемент, те ще бъдат изпъстрени с много хумор – разказа ни Стоян Янкулов – Стунджи. Интервюто с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

„Биг бенд в действие“ – музикантите от Ангел Заберски биг бенд ще имат няколко много интензивни дни на концерти и записи в стегнат график, който изглежда така: 9 декември – концерт в Органова зала в Добрич, 10 декември – във Фестивалния комплекс във Варна, и 11 декември – в Доходно здание в Русе; три дни от 14 декември нататък ще бъдат за записите на новия албум, до два дни след това ще се направи и мастерирането, през януари – премиера и продължение на турнето, включително – с концерт в София.

Основа на новия концертен и албумен проект на Ангел Заберски биг бенд е класическият джаз. И още: „За първи път Ачо ще представи своя творба на фолклорна основа, и то изпълнена по начин, по който се свири от народните музиканти. Тук обаче ще е със солисти Мишо Йосифов и Димитър Льолев, които знаем, че свирят и такава музика.“ – разказва Стоян Янкулов – Стунджи. Третият акцент е класиката – две от ариите на любимия на музиканта Пучини, изпълнени от триото му в Like Jazz, тук присъстват в нов бигбендов звук. „За мен е уникално как Ачо отново се е справил с оркестрацията и аранжирането за биг бенд на класическо произведение. Това е уникално!“ – възхитен от резултата казва Стоян Янкулов – Стунджи.

А с „Биг бенд в действие“ и ще научим как се случва вълшебството. На концертите във Варна и Русе специално са поканени учениците от музикалните училища. За тях и за другите присъстващи в залата ще има специално въведение в създаването на джаз. „Ачо ще обяснява на сцената някои неща как се получават, защо става така. Ще има анализи. Ще бъде много интересно, поне както сме го замислили.“ – допълва за концертите Стоян Янкулов – Стунджи.

Той разкрива още, че добрите изпълнения, допълнени с образователен елемент, ще бъдат съпътствани от много хумор. „Почти всички в оркестъра са и шоумени и всичко това ще е съпроводено от добро шоу. Има много смях. И в живота сме така: когато се съберем заедно, си е купон. И това ще се случи и на сцената. И мисля, че хората ще бъдат заредени позитивно.“ – обещава Стоян Янкулов – Стунджи.

Самият той се чувства във вихъра си. Разказвайки още за звука на програмата, посочва: „Тъпан няма да има! Барабаните обаче ще бъдат представени с много лица. Класическите барабани ще бъдат преобърнати във всякакъв вид звук, да не кажа – и форма!“

„Биг бенд в действие“ ще бъде с участието на трима специални гости – саксофонистите Арнау Фарас (Испания), Тобиас Хофман (Германия) и Иван Иванов (Македония).

Проектът се реализира благодарение на собствениците на заведението за хубава музика на живо и вкусна храна – „Морино“, изрази своята признателност Стоян Янкулов – Стунджи.