Интересен и вдъхновяващ за музикантите и за публиката – Дейвид Бъркман е у нас за концерти и работилници

Интересен и вдъхновяващ за музикантите и за публиката – Дейвид Бъркман е у нас за концерти и работилници

Иновативен композитор, завладяващ пианист и вдъхновяващ преподавател – Дейвид Бъркман е в България за поредица от концерти и работилници по покана на Никола Горялов чрез Groove Atelier и със съдействието на Посолството на САЩ в България. Изградил силна самостоятелна кариера и работил с Джо Ловано, Браян Блейд, Крис Потър и Лени Уайт измежду съзвездие световни музиканти, Дейвид Бъркман е също така насърчител на младите в пътя им в музиката. „Той е интересн и вдъхновяващ пианист, който може да покаже много на музикантите и на слушателите.“ – обяснява поканата си към него Никола Горялов в студиото на Джаз ФМ.

Дейвид Бъркман ще свири в София на 26 септември от 20 ч. в „Сити Марк арт център“, на следващия ден ще зарадва публиката на „Хасково Jazz“ в залата на Драматичния театър, на 29 септември ще излезе на „Камерна сцена“ в Пловдив, а на 30 септември ще изнесе концерт в Историческия музей в Смолян. Той ще свири с българските музиканти Димитър Льолев, Мартин Ташев, Васил Хаджигрудев и Никола Горялов. С всички тях, без Мартин, той вече е бил на сцената в Холандия, където го и среща Никола Горялов като студент.

„Направи ми огромно впечатление, защото е изключителен музикант, но и педагог. От него съм получил едни от най-важните уроци. Бях първа година студент, когато той преподаваше в консерваторията ни за една седмица. Тъкмо бях започнал да уча блус схемата на пиано. Срещнах го в коридора и реших да го попитам за блус. Той седна до мен и ми обясни важни неща. Това много ме зареди – този ангажиран човек ми отдели лично 15 минути. На пианото блуса мога да го свиря само заради него.“ – връща се към първата си среща с Дейвид Бъркман през 2003 г. Никола Горялов. Когато преподава в часовете за ритъм секция, Дейвид Бъркман сяда на пианото, за да свири със своите студенти. „Дори веднъж ми направи комплимент, че в бъдеще бих бил барабанист, с който той би искал да свири.“ – разказва Никола Горялов. И точно това ще се случи сега.

В България Дейвид Бъркман ще води три работилници в Groove Atelier – по импровизация (25 септември), свирене в ритъм секция (28 септември), свирене на пиано (1 октомври) от 16 до 20 ч. Предвидено е във второто от тези занимания Дейвид Бъркман отново да седне на пианото и да поведе своите ученици.

„Освен че композира страхотни пиеси, те са и доста предизвикателни – понякога с неравноделни ритми, например. Определено е предизвикателство, защото не са лесни. Програмата, която ни изпрати за концертите тук, я е записвал с едни от моите любими музиканти – това ми действа зареждащо и вдъхновяващо. Дейвид Бъркман е много различен. Неслучайно сп. „Ню Йоркър“ го определя като един от най-модерните джаз пианисти.“ – изразява своето възхищение Никола Горялов.

В музиката на Дейвид Бъркман има непрестанно добавяне на нови елементи, постоянно движение напред. „Това е част от американската традиция. Вече 30 години живея в динамичния Ню Йорк. Но такъв е и джазът в своята същност – той те води напред.“ – казва музикантът в интервю по Джаз ФМ. Той е благодарен на джаза: „Чрез него имам всичко в живота – той дори ме отведе и до прекрасната ми съпруга, която е японка.“ На първата работилница, която Бъркман проведе у нас, той сподели с млади български музиканти своя опит, даде съвети, а отговорите си постоянно илюстрираше с пианото – даде знание и вдъхнови. „Да преподаваш джаз означава да учиш хората да учат – да знаят своите силни страни и да ги развиват, да осъзнават своите пропуски и да ги запълват. И, да, същевременно да ги вдъхновяваш.“ Интервюто на Светослав Николов с Дейвид Бъркман можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Само след броени дни благодарение на него и отново с подкрепата на Посолството на САЩ в България у нас ще бъде вокалистката, пианистка и педагожка Дина ДеРоуз. Нейните концерти ще бъдат на 28 октомври в Историческия музей в Смолян, на 31 октомври – в „Сити Марк арт център“ в София, на 1 ноември – на „Пловдив джаз фест“ в Дом на културата „Борис Христов“ и на 3 ноември – в Club American в Смолян. С нея на сцената ще са Димитър Льолев, Георги Стойков, Владислав Мичев, Борис Таслев и Никола Горялов. Работилниците й в София ще са на 29 и 30 октомври от 16 ч. в Groove Atelier, а в Пловдив – на 2 ноември в Дом на културата „Борис Христов“ като част от „Пловдив джаз фест“.

  • Интервюто на Светослав Николов и музика от Дейвид Бъркман можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Източник на снимката: https://www.davidberkman.com