Ина Кънчева представя виенска класика с Хора на софийските момчета и Оркестъра на Класик ФМ

Ина Кънчева представя виенска класика с Хора на софийските момчета и Оркестъра на Класик ФМ

Забележителната българска оперна певица Ина Кънчева – член на трупата на Щутгартската опера и пяла в „Ковънт гардън“, „Ла Скала“, Кралската датска опера, Двореца на изкуствата във Валенсия, ще участва в тазгодишното издание на Европейския музикален фестивал със специален проект по музика на виенските класици Хайдн, Моцарт и Бетовен. Примата ще пее заедно с Хора на софийските момчета с ръководител проф. Адриана Благоева и Оркестъра на Класик ФМ, а на диригентския пулт ще застане маестро Георги Димитров. Концертът ще се състои на 20 април от 19:30 ч. в зала „България“.

Очаква ни уникално музикално преживяване. Идеята за концерта възниква още преди една година и подобно на всички свои начинания певицата Ина Кънчева подхожда с изключителна прецизност към реализацията. Програмата съчетава светска и духовна музика от виенските класици, като основен акцент пада върху творчеството на Моцарт по повод 260-та годишнина от рождението на композитора. Част от пиесите са много популярни, а други рядко могат да бъдат чути на българския концертен подиум. Ина Кънчева ще изпълни няколко арии из оперните шедьоври на Моцарт „Сватбата на Фигаро“, „Така правят всички“ и „Дон Жуан“, а от сакралната музика на композитора ще чуем изключителния по своята красота мотет Exsultate, Jubilate. Хорът на момчетата ще се представи в разширена формация с участието на младежи. Под вещото ръководство на проф. Адриана Благоева съставът подготвя изпълнение на хорови творби от Йозеф Хайдн (Ave Maria, Sanctus) и Лудвиг ван Бетовен (Jesu dulcis memoria, Un astro nuovo). Аранжиментите на част от произведенията са направени от композитора Атанас Атанасов, който ще участва в концерта и като изпълнител на орган. Програмата ще започне с увертюра към операта „Театралният директор“ – една от ранните композиции на Моцарт в изпълнение на Оркестъра на Класик ФМ радио.

Ина Кънчева се занимава с пеене още от детските си години, когато участва в Детския радиохор на БНР. Изучава оперно пеене в НМА в София, след което специализира в Манчестър, Верона, Сиена и участва в майсторските класове на Ирина Гавриловичи, Монсерат Кабайе, Райна Кабаиванска, Лео Нучи, Анна Луиза Кова и други. Ключов момент в нейната кариера е участието й в концерта на великата оперна прима Монсерат Кабайе в София през 2000 г. Ина Кънчева е член на трупата на Щутгартската опера от 2006 година, където се изявява в ролите на Виолета от „Травиата“, Графиня Адел в „Граф Ори“, Лучио Чина в „Лучио Сила“, Микаела в „Кармен“ и други. Тя е гостувала на сцените на редица други оперни театри в Германия, а също в „Ковънт гардън“ (Лондон), Миланския оперен театър „Ла Скала“, Кралската датска опера, Двореца на изкуствата (Валенсия), Teatro Filarmonico (Верона) и много други.

Известно е, че Ина Кънчева има специално отношение към музиката на Моцарт. Фондация „Културни перспективи“, създадена от певицата, инициира публикуването на книгата „Приказка за вълшебната флейта“. Изданието помага на децата да навлязат в удивителния свят на моцартовата опера чрез текст, илюстрации и музикално изпълнение, записано на компактдиск. Чрез фондацията си съвместно с фондацията на пианиста Людмил Ангелов „Пиано екстраваганца“ Ина Кънчева съдейства за закупуването на изключителен роял Yamaha CFX, който е на разположение за концерти на млади таланти и световни имена от музиката – за тази инициатива в ефира ни при две отделни гостувания разказаха Людмил Ангелов и Ина Кънчева.

  • Билетите за концерта на са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com.

Европейският музикален фестивал е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира от „Кантус Фирмус“ по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на културата и Столичната община. Патрони са вицепремиерът Румяна Бъчварова и кметът на София Йорданка Фандъкова. През годините във фестивала са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс“, Камерен оркестър „Концертгебау“, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. През 2015 година фестивалът получи Сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация и Европейската комисия, както и Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата.