In Search Of Wonders на Христо Вичев квартет беше включен в обзорни класации за най-добрите джаз албуми на 2016 г.

In Search Of Wonders на Христо Вичев квартет беше включен в обзорни класации за най-добрите джаз албуми на 2016 г.

Ако трябва да посочим един български джаз музикант, чиято кариера се разви стремглаво миналата година и чиято музика привлече международно внимание, то това със сигурност ще бъде китаристът Христо Вичев, който живее в САЩ. През януари квартетът на Христо издаде новия си албум In Search Of Wonders („В търсене на чудеса“). Той получи високи оценки от критиката по целия свят, а статии за проекта бяха публикувани в престижни издания като Downbeat и Jazziz. Затова не е изненада, че няколко месеца по-късно двойният компактдиск попадна в някои обзорни класации за най-добрите джаз заглавия на 2016 г.

Радиостанцията KMUW (89.1 FM) в Уичита, Канзас, която е част от Националното обществено радио на САЩ, включи в селекцията си In Search Of Wonders, където попадат още новите албуми на Чарлс Лойд, Брад Мелдау трио, Чарли Хънтър, триото - Джак Деджонет, Рави Колтрейн и Матю Гарисън и две от номинираните за награда „Грами“ заглавия: Nearness на дуото Брад Мелдау – Джошуа Редман и Harlem On My Mind на Катрин Ръсел.

Radio Boise (89.8 FM) в Бойси, Айдахо, също определя In Search Of Wonders на Христо Вичев квартет като един от най-добрите джаз албуми на 2016 г. В тяхната селекция са включени новите проекти на Чарли Хейдън и Liberation Music Orchestra, Рени Рознес, Нора Джоунс, д-р Лони Смит, а в класацията попадат и проектите, номинирани за „Грами“ – Take Me To The Alley на Грегъри Портър и Book Of Intuition на Кени Барън трио.

Поредните признания за качествата на новия албум на Христо Вичев квартет идват от страна на журналиста Анди Гилбърт от калифорнийския ежедневник The Mercury News и от уважавания Травис Роджърс младши от сайта The Jazz Owl, който пише ревюта за албуми и текстове и за други медии. И двамата опеределят In Search Of Wonders като едно от топ заглавията в джаза за миналата година.

In Search of Wonders е записан от Христо Вичев – китара, Вебер Яго – пиано, Дан Робинс – бас и Майк Шенън - барабани. В интервю на Емил Войников за своя нов проект българският китарист казва: „Той е благодарност за тези чудеса, които имаме около нас, малките неща в живота, на които можем да се насладим – да си здрав, да си жив, да имаш приятели, хубава компания около себе си, семейство... Човек просто трябва да се огледа и веднага може да забележи тези чудеса около себе си. Не се изисква много работа – модерният живот ни кара да се оплакваме повече, отколкото да забелязваме тези прекрасни неща, които са около нас.“

Христо Вичев: „Светът е пълен с чудеса, само се огледайте около себе си!“

През октомври в разговор с Таня Иванова Христо Вичев сподели, че всичко, което му се е случило през 2016 г. го е заредило с енергия, която трудно може да се опише с думи. „Според мен тази енергия може да се опише най-добре с нова музика. В момента подготвям новия албум на квартета, който може би ще излезе до март на 2017 г. и имаме идея за глобално турне, което ще включва Латинска Америка, Европа, Азия, а така също и концерти в САЩ.“ Успехите на Христо Вичев са огромно вдъхновение за нас и затова поканихме музиканта да се включи в поредицата ни с есета, посветени на джаза.

Христо Вичев: „Идеята и насоката на джаза в модерния му смисъл е да насърчава едно зряло и уравновесено общество.“

  • Повече за музикалната 2017 г., за някои от най-интересните неща, които предстоят, разказваме тук.