In Memoriam: Боби Хътчерсън (1941 – 2016)

In Memoriam: Боби Хътчерсън (1941 – 2016)

В понеделник на 75-годишна възраст в дома си почина големият вибрафонист Боби Хътчерсън, който през последните години страдаше от белодробен емфизем. Музикантът често беше определян от своите колеги като „пътеводна светлина“ и „вдъхновение“, а тези, които са го познавали лично, твърдят, че е бил прекрасен човек. В някои от трибютите след смъртта му се споменава неговата усмивка, която стопляла отвътре, усмивка, която според мнозина присъства и в творчеството на вибрафониста. Боби Хътчерсън оказа влияние върху няколко поколения музиканти, дефинирайки по нов начин ролята на вибрафона в модерния джаз.

Като дете Хътчерсън взима уроци по пиано, а преминаването към вибрафона описва като нещо, дошло от самия Господ. Един ден докато вървял покрай музикален магазин, чул изпълнение на Милт Джаксън и бил привлечен неудържимо. В училище неговият приятел – басистът Хърби Люис, продължил да го насърчава да опита с вибрафона и накрая Хътчерсън си купил инструмента, който впоследствие го превръща в легенда. Но от самото начало не всичко вървяло толкова гладко. Докато се е учел да свири, бащата му заявявал на съпругата си, която просто се усмихвала: „Виж, казвах ли ти, че трябваше да стане зидар.“

Кариерата на Боби Хътчерсън набира скорост в началото на 60-те г. През 1963 г. той става част от иновативното музикално семейство на компанията Blue Note Records, която по онова време се слави със своя експериментален подход. Дискографията на Хътчерсън наброява над 40 заглавия, като самият музикант участва в десетки проекти на свои колеги, някои от които са се превърнали в класики: Out to Lunch на Ерик Долфи и Mode for Joe на Джо Хендерсън. През годините вибрафонистът работи още с Декстър Гордън, Маккой Тайнър, Лий Морган, Тони Уилямс, Хорас Силвър, Сидър Уолтън, Хърби Хенкок, Уейн Шортър и мн. др.

Боби Хътчерсън е един от създателите SFJAZZ Collective, с които изнася концерти в периода 2004-2007 г. В оркестъра са свирили музиканти като Джошуа Редман, Рени Рознес, Никълъс Пейтън, Ерик Харланд и др. Хътчерсън има и опит в киното. Той участва в известния филм на Бертран Таверние „Около полунощ“. През 2010 г. вибрафонистът беше награден с най-престижното американско отличие за джаз - „Майстор на джаза“, което се връчва от Националната фондация за изкуствата на САЩ.

За Боби Хътчерсън казват, че е изключителен разказвач на истории и се твърди, че не е било лесно да бъде интервюиран, защото разказването на истории тръгвало в неочаквани посоки – също както солата му. За мнозина легендарният музикант ще си остане един от гениалните изпълнители на балади, а сред приноса му се посочва и неговата роля на композитор, създал необикновени пиеси със загадъчна хармония.

На снимката: Боби Хътчерсън по време на пролетните концертни сесии на SFJAZZ през 2009 г. Фотография: Mark Brady.