Импровизатори на Барока и джаза – слушаме Бах и европейска премиера на Чик Къриа в концерт на „Кварто квартет“ и Христо Казаков

Импровизатори на Барока и джаза – слушаме Бах и европейска премиера на Чик Къриа в концерт на „Кварто квартет“ и Христо Казаков

Импровизацията от Барока и съвременния джаз ще обедини в концерта на „Кварто квартет“ и пианиста Христо Казаков изпълнението на „Голдберг вариации“ от Бах и европейската премиера на „Приключенията на Хипократ“ от Чик Къриа. „Интересен ни е този исторически мост между най-големия импровизатор на Барока – Бах, и импровизираната музика на XX в.“ – казва в студиото на Джаз ФМ Иван Пенчев от „Кварто квартет“. Събитието е на 12 октомври от 19 ч. в зала „България“. Джаз ФМ е медиен партньор.

На Иван Пенчев е идеята за концерт с Бах и джаз, а Христо Казаков предлага творбата на Къриа и успява след дълго търсене в библиотеки в цял свят да открие нотите за нея. „Когато ги получихме, празнувахме!“ – описва радостта след месеци на издирване Христо Казаков.

„За всеки класически музикант е много трудно да свири джаз, и то с изписани ноти – всички характерни „закачания“ на съседни тонове Къриа ги е изписал с ноти.“ – от думите на Иван Пенчев става ясен мащабът на предизвикателството, пред което музикантите са изправени. Самият композитор е оставил пространство за изпълнителите. Христо Казаков отбелязва: „Това е знак за него като голям артист – най-долу на страницата Чик Къриа скромно дава указание, че няма претенции за голям композиторски талант и оставя всичко на свободата и въображението на музикантите.“

„В първата част на „Приключенията на Хипократ“ Чик Къриа прави препратки към Пиацола, към тангото, въпреки че на моменти си личи, че е джазмен и структурата е типично джазова. Втората част е валс, който започва като валс на Шостакович, а след това има джаз развитие. Третата част е типична балада. В четвърта и пета част той прави огледално копие на своите импровизации на сцената, които са голямо предизвикателство за изпълнителите – четирите инструмента трябва да изсвирим всички синкопирани ритми, характерни за него.“ – описва това, което ще чуем Иван Пенчев.

Христо Казаков от дете е пленен от „Голдберг вариации“: „Тази музика е неизчерпаема за открития и за изследване. Това е комплексна музика, на ръба на върховното напрежение за един музикант, особено да я представя наизуст. Произведението е написано и понякога се изпълнява на две клавиатури. Сега имаме само една клавиатура на пианото. Трябва да се упражняваш денонощно, така че ръцете да се кръстосат, тоновете да се чуват и яснотата на цялата фактура да не се губи.“ – обясни той сложността на изпълнението, което ще чуем.

На концерта този петък „Голдберг вариации“ от Бах ще прозвучи за първи път в Голямата зала „България“, а „Приключенията на Хипократ“ от Чик Къриа ще направи своята европейска премиера.

  • Интервюто на Светослав Николов с Иван Пенчев и Христо Казаков можете да чуете чрез бутона „Аудио“.