„Има магия в музиката, а магията на изпълнената на живо музика е безкрайна“ – Максим Ешкенази представя предстоящия концерт с Оркестъра на Класик ФМ Pixar in Concert

„Има магия в музиката, а магията на изпълнената на живо музика е безкрайна“ – Максим Ешкенази представя предстоящия концерт с Оркестъра на Класик ФМ Pixar in Concert

„Концерт за деца, но родителите страшно много ще се наслаждават.“ – така описа диригентът Максим Ешкенази предстоящия на 28 февруари в Зала 1 на НДК концерт Pixar in Concert. Оркестърът на Класик ФМ ще изпълни пиеси от популярни филми на холивудското студио „Пиксар“ – „Храбро сърце“, „Университет за таласъми“, „Играта на играчките“, „Търсенето на Немо“, „В небето“, „Приключението на бръмбарите“, „Колите“, „Рататуй“, „Уол – и“ – общо 14 заглавия. На огромен екран ще се прожектира мултимедия с откъси от филмите, представяща в синтезиран вид техните сюжети. Музиката е написана от Ранди Нюман, Патрик Дойл, Томас Нюман и Майкъл Джоакино. За Ранди Нюман, когото познава лично, Максим Ешкенази казва: „Велик човек, страхотен пианист и певец, а и невероятен композитор.“ Потвърждение за качествата на тази музика са многото награди, сред които 10 „Грами“, 3 „Оскар“ и още 10 номинации, които „Пиксар“ получава.

Първото в света студио за триизмерната анимация, „Пиксар“ е създадено от Стив Джобс, а впоследствие е придобито от „Дисни“. „Те се славят със своите сценарии и с музиката си, която е много важен градивен елемент.“ – разказва в студиото ни Максим Ешкенази, дал идеята за концерта. Той е вдъхновен от разказаното му от братята Нюман за огромния успех на програмата, когато е представена от филхармониите на Ню Йорк и Чикаго. Осъществяването на проекта у нас като част от цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ отнема две години. По-рано на два пъти в афишите на цикъла влизаха концерти с пиеси от мюзикъли на „Дисни“.

Мелодиите, които ще чуем на 28 февруари в Зала 1 на НДК, ще върнат спомени за нашето детство и ще събудят детето в нас. „Има магия в музиката, а магията на изпълнената на живо музика е безкрайна – аз живея за това нещо. Споделяйки я с хората в Зала 1 с огромен оркестър и с мултимедия на огромен екран, ще е много приятно. Мелодиите са прекрасни! Те ще заживеят в децата и децата ще станат по-добри... Защото музиката прави хората по-добри! Ако гледат филма на следващия ден, те вече ще го видят и чуят по по-различен начин. Музиката, изпълнена на живо, има по-голяма способност да повлияе на човека. На мен лично музиката ми е спасявала много пъти живота. Живата музика е нещо, което може да те повдигне над седалката в залата.“ – споделя диригентът.

Максим Ешкенази е страстен почитател на анимационните филми на „Пиксар“. Двете серии на „Приключението на бръмбарите“ и „Колите“ той гледа на самата премиера в кино „Ел капитан“ на бул. „Холивуд“. „Усещането е велико!“ – казва той. Какво музикантът носи от детето в себе си? „Моята приятелка си мечтае някога да порасна!“ – отговаря през смях той. „Много обичам да се забавлявам по детски. Обичам да наблюдавам как буболечките ходят по земята... Любопитен съм. Обичам да научавам нови неща. Може би това е синдром на Питър Пан. Опитвам се да бъда по-разумен, но не ми се получава засега... Което е добре! Всички сме деца, така или иначе. Особено момчетата – само играчките ни стават по-скъпи.“ – с тези думи на Максим Ешкенази и с усмивка завършва разговора ми с него. Интервюто можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

  • Билетите за шоуто Pixar in Concert са на цени от 20 до 60 лв. и се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в билетния център на НДК и online на Ticketsbg.com. Билетите за деца до 6-годишна възраст, които няма да ползват отделно място, са на цена от 2 лв.