Икономическият форум за Югоизточна Европа ще се проведе в София на 18 и 19 юни

Икономическият форум за Югоизточна Европа ще се проведе в София на 18 и 19 юни

Икономическият форум за Югоизточна Европа тази година се завръща в София и вместо в края на годината, както е по традиция, ще се проведе на 18 и 19 юни в „Кемпински хотел Маринела“. В рамките на мега форума ще се проведат девет кръгли маси и пленарни сесии, както и няколко съпътстващи събития. Основната тема на форума тази година е „Общият път за икономическо възстановяване в региона“. Очаква се в него да вземат участие над 600 бизнес лидери, официални лица от страните от региона и представители на международните институции (Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка, Световната банка). Официални партньори на Икономическия форум за Югоизточна Европа 2015 са: Миглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси, Министерството на икономиката на Република България и Представителството на Европейската Комисия в България.

За участие в Откриващата сесия на събитието са поканени министър-председатели, министри на икономиката, както и други представители на правителствата от Югоизточна Европа. Сред темите, които ще бъдат дискутирани, са инвестиционният план „Юнкер”, разработване на високи технологии и ICT продукти в Югоизточна Европа, промяна на градската среда в интелигентни градове, значение на свободните и специалните икономически зони, европейски фондове за региона – транснационално сътрудничество през новия програмен период, а също и „Здраве в растеж. Клиничните проучвания като стратегически приоритет“.

Две емблематични кръгли маси ще бъдат също част от събитието. В първата министрите на икономиката от Югоизточна Европа ще дискутират икономическото сътрудничество между страните от региона. Тя се провежда в рамките на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Втората кръгла маса е на директорите на агенциите за инвестиции в Югоизточна Европа и в нея ще вземат участие и международни инвеститори.

В рамките на Икономическия форум за Югоизточна Европа ще се проведат и две събития за създаване на контакти. След големия успех и международния отзвук, който постигна първото издание на Balkan Trade Bridge, събитието ще се състои за втори път. Официален партньор е Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. През 2015 г. участващите фирми са още повече, а сделките, които ще бъдат сключени по време на Balkan Trade Bridge, се очаква да надхвърлят 15 млн. евро. Balkan Trade Bridge се организира по модела reverse trade show и предоставя платформа за бизнес срещи между изпълнителните директори/мениджъри „Покупки“ на големите компании (купувачи) и доставчици и производители на продукти и услуги (доставчици) от България и региона. Повече ще откриете по-долу. Let’s Be Partners – Partnership Speed Meetings пък е събитие за създаване на международни партньорства по новите програми за транснационално сътрудничество.

Непосредствено преди официалния старт на форума са предвидени и две дискусии, фокусирани върху България: кръгла маса на Световната банка за законовата рамка за растеж и създаване на работни места в България, както и дискусия за реформата в болничния пазар като важна част от здравната реформа в България (в партньорство с Националната пациентска организация).

50 купувачи от 12 страни ще вземат участие в Balkan Trade Bridge 2015. Събитието се организира под егидата на министъра на икономиката Божидар Лукарски и е разделено на две части. На 18 юни представители на водещи световни браншови организации, организации за насърчаване на търговията в региона, както и предприемачи от цял свят ще дискутират начините за насърчаване на външната търговия в Югоизточна Европа. На 19 юни ще се проведат предварително уговорени бизнес срещи между купувачи и продавачи. В тазгодишното събитие ще вземат участие представители на водещи компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Испания, Македония, Румъния, Саудитска Арабия, Сърбия, Узбекистан, Украйна и Черна Гора. Сред тях са водещата английска верига DEBENHAMS с 240 магазина в 28 страни, една от най-големите енергийни компании в Югоизточна Европа – NIS Petrol, испанската REPRESENTALIA, която е глобален купувач на потребителски стоки, основно храни и напитки, за нуждите на най-големите търговски вериги в Испания и др. държави. Сред областите, в които купувачите търсят български партньори, са: Машиностроене; Метални продукти и детайли; Строителни материали и детайли; ИКТ; Електроника и електротехника; Химическа промишленост; Фармация и козметика; Храни и напитки; Търговски вериги.

Представителите на бизнеса, които взеха участие миналата година в Balkan Trade Bridge, бяха 84 от 9 страни – 28 купувачи и 56 продавачи. В рамките на събитието бяха проведени 210 предварително уговорени срещи. От анкетираните участници 92,5% оценяват бизнес срещите като много полезни и отговарящи на очакванията им за намиране на нови доставчици и клиенти. Общата сума на търговските сделки, които участниците очакват да бъдат сключени през 2015 г. в резултат на тези срещи, e 10,2 милиона евро.

Участието в Balkan Trade Bridge става само с предварителна регистрация, която до 10 юни е на преференциална цена. Допълнителна информация може да бъде получена на [email protected], на тел. 02/951 57 59 или на страницата на събитието - www.biforum.org.