Идан Райхел открива първото издание на фестивала на толерантността „Тол фест“: „Моята мечта е светът не просто да се балансира, а силата на доброто да надделее над страха.“

Идан Райхел открива първото издание на фестивала на толерантността „Тол фест“: „Моята мечта е светът не просто да се балансира, а силата на доброто да надделее над страха.“

Идан Райхел е музикант и продуцент, който вплита в творбите си силни послания към обществото за по-добър и свободен свят. Той създава уникалната формация „Проектът Идан Райхел“, включваща над 150 музиканти от десетки държави, които изпълняват песни на различни езици, акомпанирани от традиционни и екзотични инструменти. Идан Райхел идва за първи концерт в България, за да ни подари незабравими мигове с музиката на Израел, наситена с ритми от Етиопия, вкус от Колумбия, аромат от Мали, цветове от Франция и Америка. Специално участие ще вземат трима български фолклорни инструменталисти – преподаватели от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а събитието ще бъде открито с изпълнения на Миро. Към магията на музиката ще се добави вълшебството на мястото – концертът ще е под открито небе сред магичните филмови декори в Киноцентъра в Бояна – филмовото студио „Ню Бояна“. Концертът на 17 септември от 20:30 ч. открива първото издание на двудневния „Тол фест“ – фестивалът на толерантността, който ще продължи на следващия ден с маратон. Програмата е под егидата на Столичната община и Посолството на Израел в България. Фестивалът е с благотворителна цел и 10% от приходите ще бъдат дарени на Българския червен кръст. Джаз ФМ е медиен партньор.

С музиката си ни настройвате на вълната на толерантността – тя е красива и хармонична, предразполага към съзерцание и към ценене на живота. В центъра на толерантността е любовта. Как чувствате тази нейна основа?
В основата на толерантността е да приемаш различията между хората, с които животът те среща – твоите съседи, например, или пък музикантите, с които работя. В диалога не се опитваш да убедиш другата страна в собствената си правота, а си готов да приемаш различията. За мен животът в мир означава да не се опитваш да убедиш събеседника в това да повярва в твоята истина, а да намериш пътя да живееш рамо до рамо с него, знаейки, че не във всяко едно отношение ще мислите едно и също.

Различията са богатство, а не страх и агресия. Защо обаче понякога се заблуждаваме и подхождаме по точно обратния начин?
Това е съвсем естествен човешки избор, когато искаме да разширим териториите на своето присъствие. Дори още в най-ранни времена, когато е бил силен стремежът да се завземат нови територии, да се управлява, да се концентрира повече власт – тогава хората са се нуждаели от водач, а водачите – от следователи. Така че лидерите са търсели максимално голяма група съмишленици, които да ги следват. И ето – това, за което говорим, е съвсем естествен човешки избор, не е нещо, което е непознато в нашата история. И това ни различава нас, хората, от животните – че можем да осмислим ситуацията и да направим съзнателен избор. А когато имаме тази възможност, то тогава имаме и възможността да се самоопределим като човешки същества.

В акустичния пиано концерт на Идан Райхел сред античния декор във филмовото студио „Ню Бояна“ на 17 септември участват забележителни вокалисти и инструменталисти от неговия проект. Копродуцент е един от най-добрите барабанисти на Израел, който ще е на перкусиите – корените му са от Ирак. Китаристът на бенда е имигрант от Мароко. В състава присъства и изпълнител на уд, свирил по цял свят с музиканти от Изтока. Ще звучи гласът на вокалистка с красив и мек Източен начин на пеене, но обучавала се и в Индия, затова ще влее и това свое познание в изпълненията си. Друг вокалист е сред водещите певци на Израел – той е имигрант от Етиопия. Израелска певица от етиопски произход, родена в бежански лагер в Судан, както и колубмийска вокалистка са сред другите участници в събитието.

Как Вашата музика въздейства върху избора, който трябва да направим?
До момента към своята работа съм приобщил над 150 музиканти – инструменталисти и вокалисти, като най-младият от тях е на 16 години, а най-възрастните – на 83 и на 91 години. Те са от държави в различните части на света – хора с различни майчини езици, принадлежащи към различни култури. Ние си сътрудничим, създаваме музика заедно. Ето, това е пример за създаване на хармония в музиката и между хората.

Сред тях има и музиканти от България. Разкажете ни за това как се породи интересът Ви към нашата традиция, към фолклора ни. Какво почувствахте, слушайки народната ни музика?
През 2012 г. бях творчески директор на поредицата „Световна музика“ в Израелската опера. Започнах да прослушвам много музика, за да открия превъзходни групи и фантастични вокалисти, за да ги включим в афиша на фестивала. Така открих великия състав „Мистерията на българските гласове“. Поканих ги да участват във фестивала. Те на свой ред слушаха моя музика, много им хареса и ме поканиха да изляза на сцената с тях. Това, разбира се, много ме зарадва и направих всичко възможно, за да се получи невероятен концерт. Точно по това време работех върху един от албумите си и поканих някои от певиците да се включат в него. Записите станаха върховни и след тях продължихме да поддържаме връзка. Беше голямо приключение! Обичам българската народна музика и виждам, че има великолепни музиканти, които поддържат нейния огън жив, продължават да предават нататък скритата в нея сила. То е като в Библията – да знаеш откъде идваш и накъде отиваш. Така че работата с българските музиканти бе голямо приключение. Дори наскоро пак записвах с тях – само преди две седмици. Имам желание да работя с тях отново и отново.

Българските фолклорни музиканти, които ще свирят с Идан Райхел, са преподавателите в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив Владимир Владимиров (тамбура), Борислав Гълъбов (гъдулка) и Васил Василев (кавал). Събитието ще е с още едно българско участие – ще го открие Миро, само часове след като се завърна от турнето си в Канада.

Народната музика е за това да сме силни и мъдри заедно. На концерта Ви в София ще участват и български музиканти. Но идвате с група, съставена от творци от различни култури. Как всички тези влияния ще се съберат в едно съвършено цяло на хубавата музика?
Това е есенцията на нашата работа, основата на сътрудничеството между музикантите – идваме без предварителни очаквания. Единственото ни очакване е към самите нас – да бъдем отворени към това, което ще се случи, да са отворени сърцата и душите ни към чувствата на гостите ни, към приятелите ни на сцената. Зрителите ще имате прекрасната възможност да присъствате на нещо, което ви се случва за първи път. И се надявам след това да продължите да търсите и да слушате нашата музика.

Как бихте описали музиката, която ще чуем в София?
Това са оригинални композиции, създадени от нас. Мога да я опиша като израелска музика, като световна музика. Не в нишовото определение на понятието „световна музика“, а като музиката на света.

Концертът на Идан Райхел, неговия проект и българските музиканти в Деня на София открива първото издание на фестивала на толерантността „Тол фест“. Той ще продължи на сведващия ден с маратон. Фестивалът се организира под егидата на Столичната община и Посолството на Израел в България, а 10% от приходите ще бъдат дарени на Българския червен кръст. Джаз ФМ е медиен партньор.

Концертът Ви ще открие Фестивала на толерантността в София – „Тол фест“. Когато един цял фестивал е изграден около идеята за толерантността – а казахте, че имате и по-ранен такъв опит – как това надгражда и засилва енергията за обединение около любовта и разбирателството?
Толерантността е основният градивен елемент на любовта, на приемането на другия – да си толерантен към съседа, към любимия човек, към хората, с които си свързан. Затова много се радвам, че фестивалът е избрал тази тема като основна и за мен е чест да го открия във филмовото студио „Ню Бояна“. Очакваме с нетърпение тази среща с вас!

Да, концертът ще се проведе на една от снимачните площадки във филмовото студио „Ню Бояна“ и това ще добави още вълшебство към събитието. Винаги свързаме киното с мечтите – мечти, които след това пренасяме в живота си и осъществяваме. За какво мечтаете, което много бихте искали да се сбъдне?
Светът от една страна става все по-отворен. Сега, през 2016 г., младеж от България може да се свърже само за миг с младеж от Япония, хората лесно могат да се опознават. Това е толкова красиво! Светът ни днес е съвсем по вкуса на младото поколение. Имаме на разположение възможности, за които дори не съм мечтал, когато бях малък. Това е хубавото на света ни днес. Но се изправяме и пред предизвикателства – защото има хора, които се възползват от тези нови възможности в нашата среда, за да всяват страх. Така че моята мечта е светът не просто да се балансира, а силата на доброто да надделее над страха.

Какъв е източникът на Вашето вдъхновение и Вашата вяра?
Когато гледам дъщерите си – те са на една и на две и половина години, често си мисля, че в първата си година те не се различават по нищо от децата, родени преди 400 години или пък преди 1000 години. Това, което ги отличава, започва да се проявява през втората и третата година от живота им. Опитвам се да открия невинността в тях; опитвам се да открия как да избера първо вместо тях, а после – заедно с тях, онова, което да е най-ценното в живота им, и което те да осъществяват по своя път.

Билети за концерта на Идан Райхел са налични в мрежите на Eventim.bg и ТicketPro.bg.

  • Интервюто на Светослав Николов с Идан Райхел можете да чуете чрез бутона „Аудио“.