И все по-напред и винаги в полет с Христо Йоцов и Дони Маккаслин на „Пловдив джаз фест“

И все по-напред и винаги в полет с Христо Йоцов и Дони Маккаслин на „Пловдив джаз фест“

Идеята за опознаване на пространството около теб, за да можеш да продължиш напред, да стигнеш надалеч, да полетиш нависоко, присъстваше в двата концерта от „Пловдив джаз фест“ на 2 ноември.

Христо Йоцов представи с Любо Цанев, Арнау Гарофе и Борис Таслев (заместващ Митко Карамфилов) проекта Jazz Cats, създаден на основата на любознателността в характера на котките, способността им да откриват своите пространства, да изследват нови територии и тях също да ги превръщат в дом.

И от сцената на Дом на културата „Борис Христов“ Христо Йоцов отдаде на саксофониста от Испания Арнау Гарофе признанието си за импулса за този албум. Както барабанистът разказа в студиото ни, когато чул Арнау на концерт на Биг бенд „Брас асоциация“ веднага решил да създаде проект с него. Така се раждат „Джаз котките“, които правят препратка и към наследството на джаз музикантите от 20-те години на миналия век.

Илюстрирайки в отделните пиеси различните характери на котките, Христо Йоцов и неговите музиканти ни подтикват да сме любознателни и неуморни изследователи, да се вълнуваме от света около нас, нищо да не ни спира – нито опасности, нито страхове – в пътя ни напред.

Понякога за това е нужно да се откъснеш от света, да следваш своя собствен спокоен ритъм, докато всички наоколо препускат и се надпреварват (тогава на динамичния фон на пианото, баса и ударните саксофонът звучи заинтригуван и уравновесен)…

… После се завръщаш в потока, изучил го аналитично, опознал чувствата си към него…

… Или пък да осъзнаеш как сърцето ти задава темпото на живота, само е нужно да го слушаш (както ни показа толкова искрено в края на свое соло Христо Йоцов). Пореден толкова красив момент!

Енергията от сцената беше толкова силна, че аплодисментите, изпращащи солата, започваха още преди техния край… Само миг отне след финала цялата зала да е на крака, за да благодари за преживяването! След минути пътешествието в чувствата продължи…

Има по-хубав свят, и той е тук – това е същият, нашият свят, но наситен с музика. Тя ни описва, въплъщава, изразява, успокоява, с нея търсим и намираме, с нея се радваме и вълнуваме.

Дони Маккаслин и неговите музиканти ни разказаха за звяра в нас, за разтварянето ни в природата, за бъдещето на света. Това бяха заглавията и посланията на трите пиеси, които той специално обяви. Иначе във всяка една всеки можеше да намери всичко спрямо своите нужди, болки и радости.

Просто защото това е музика, изсвирена толкова виртуозно, смело и свободно, че всеки може да се открие и след това да открие още за света. Например, че трябва да си много здраво стъпил на земята, за да полетиш, че за да се оттласнеш към Небето сам, трябва да си насърчен от всички. Така вече си по-близко до Смисъла и Пътя.

Дони Маккаслин е добре познато име, за което целият свят научи заради избора на Дейвид Боуи с него и неговите музиканти да създаде, както той тогава знае, а ние не предполагаме – последния си албум – Blackstar. Албум за Новия живот.

Концертът на Дони Маккаслин и музикантите му в Пловдив илюстрира естествеността на този избор, неизбежността на това решение на Боуи.

„Той ни избра вероятно заради факта, че се намираме на пресечната точка между импровизацията и електронната музика. Мисля, че той харесваше това, тъй като звукът на нашата група е насочен към бъдещето, не свирим традиционен джаз. Мисля, че той ни избра, тъй като ние разширяваме границите на музиката. Предполагам, че това го беше привлякло.“ – каза Дони Маккаслин в мобилното ни студио в Дом на културата „Борис Христов“.

Мечтата му за въздействието на неговата музика: „Искам да предам усещането за вдъхновение, извисяване и любов. Искам хората да усетят страстта ни към музиката, начина, по който се слушаме взаимно и общуваме един с друг. При нас има дух на динамично сътрудничество. За мен магията на импровизираната музика се случва в разговор с другите музиканти, когато слушаш и свирите заедно.“ Интервюто на Таня Иванова с Дони Маккаслин можете да чуете тук.

На концерта на Дони Маккаслин и неговата група на „Пловдив джаз фест“ ги видяхме как те творят с въображение, общуват с интерес, виждат ясно, устремяват се надалеч… Така получили сила, те я споделят със своята публика.

„Да, наистина, точно така е.“ – можеш да отговориш на техните „думи“ към теб, вместо да аплодираш. И на финала: „Благодаря!“

„Пловдив джаз фест“ се организира от Мирослава Кацарова чрез Blue M и със съдействието на Общинска фондация „Пловдив 2019“. Джаз ФМ е медиен партньор. В програмата днес ще чуем новия проект на Антони Дончев с Росен Захариев – Роко и Павел Терзийски, както и „Четирима господа пеят джаз“ с Орлин Павлов, Павел Терзийски, Стефан Вълдобрев и Свилен Ноев от „Остава“ с Октет Пловдив, създаден и воден от Мирослав Турийски. От 23 ч. в Bee Bop Café ще слушаме изпълненията на Alexandroff Ragtime Band. Повече ви разказахме в сутрешната си програма от Пловдив и скоро ще откриете на нашия сайт.

Снимки: Евгени Димитров от Фотографска агенция „Булфото“