И пак много нежност в новия албум The Movie Album на Тил Брьонер. Грегъри Портър пее в пилотния сингъл Stand by Me

И пак много нежност в новия албум The Movie Album на Тил Брьонер. Грегъри Портър пее в пилотния сингъл Stand by Me

Най-известният джаз музикант на Германия ни повежда на музикално пътешествие от златната ера на Холивуд до най-актуалните филмови хитове в новия си албум The Movie Album. Открива го When You Wish Upon A Star от адаптацията на „Дисни“ по „Пинокио“, преминава през любовната тема от „Ново кино Парадизо“, „Пощальонът“, „Кръстникът“, „Казабланка“, „Титаник“ и други, за да завърши с Happy на Фарел Уилямс от втората част на „Аз, проклетникът“. Това са все мелодии, които добре изразяват елегантния стил на свирене и пеене на Брьонер – най-големия, а също и най-популярния джазмен на Германия, любимец на почитателите с вкус към нежната музика. Той е и любим музикант за колегите си, с които е заедно през годините и които са с него и за записите на The Movie Album – Чък Лоуб, Браян Бромбърг и Крис Уолдън – всички те – майстори на смуут джаза. Тримата гост музиканти в албума са Грегъри Портър, дъщерята на Чък Лоуб и Кармен Куеста – Лизи Куеста, и германската соул певица Джой Диналани. Пилотният сингъл е с участието на Грегъри Портър – Stand by Me. Прочутата песен на Бен И. Кинг от 1961 г., която през 1986 г. звучи в едноименния филм на Роб Райнър по новелата „Тялото“ на Стивън Кинг, тук е интерпретирана близо до оригинала, като ритъм енд блус звученето е олекотено в по-гладкия звук, към който ухото ни е привикнало. Но слушателите не губим нищо, както чуваме при премиерата на песента днес в ефира ни.

  • The Movie Album на Тил Брьонер в момента се разпространява само в Германия, а в световен мащаб излиза от Verve на 7 октомври – тогава и ще го представим в програмата на Джаз ФМ радио. Същия ден в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“ (от 21 ч., с повторение в събота от 19 ч.) ще останем подвластни на вълшебството, което Тил Брьонер умее да създава, чрез прекрасния концерт на музиканта A Night in Berlin от 2005 г. В него той изпълнява композиции от популярния си албум Blue Eyed Soul, а също и песни от други свои проекти, сред които Nature Boy и емблематичната за Майкъл Франкс Antonio’s Song (с Майкъл Франкс Брьонер прави голямо европейско турне през 2007 г., в което се включват още Чък Лоуб, Ерик Мариентал и Денис Чеймбърс).

„С The Movie Album искам да завладея чувствата на слушателите“, казва за новия си албум Тил Брьонер, а за прекрасната компания, в която го записва (вижте снимка чрез бутона „Галерия“ върху илюстрацията към публикацията), не пести комплименти във фейсбук: „Записвам с най-добрите сред най-добрите в Лос Анджелис. Велико е!“ Браян Бромбърг е също толкова ентусиазиран в коментара си „Благодаря ти, Тил, че ме покани да съм част от фантастичния ти албум. Наистина беше страхотно преживяване! Каква група само!!“ Тази емоционалност не е случайна – Тил Брьонер никога досега не е показвал интерес към музиката като самоцел, а винаги е търсил връзка с душата на слушателя. През 2005 г. – 11 години след като издаде първия си албум, той стана най-успешният по продажби джаз артист в родината си, и от тогава никой не го е надминал. Има обаче само една номинация за „Грами“ – за солото си в албума The Standard на Take 6 (другите номинирани в категорията „Най-добро инструментално джаз соло“ тогава бяха Терънс Бланчард, Джеймс Муди, Пат Матини, Гари Бъртън и Чик Къриа).

Till Brönner – The Movie Album
1. When You Wish Upon A Star
2. Run To You
3. Stand By Me (с Грегъри Портър)
4. Love Theme From Cinema Paradiso
5. Raindrops Keep Falling On My Head
6. Il Postino
7. The Godfather Waltz / Love Theme From The Godfather
8. Moon River (с Лизи Лоуб)
9. Forbidden Colours
10. As Time Goes By (с Джой Диналани)
11. Crockett's Theme
12. Mulholland Falls
13. My Heart Will Go On
14. Happy

И докато с The Move Album Тил Брьонер празнува 20 г. от излизането на първия си албум, той ни се представя с още една своя страст – на 15 октомври от teNeues излиза книгата му с портретни фотографии Faces of Talent. Сред обектите на неговата „Лайка“ са знаменитости като Грегъри Портър и Давид Гета, които Тил Брьонер заснема в черно и бяло – и в откровеност, която те могат да споделят чрез него (вижте някои от фотографиите чрез бутона „Галерия“ върху основната снимка).