И легендарният вибрафонист Гери Бъртън се оттегля от музиката. Предстои му финално турне заедно с Макото Озоне

И легендарният вибрафонист Гери Бъртън се оттегля от музиката. Предстои му финално турне заедно с Макото Озоне

„Подготвям се за това през последните две години, постепенно намалявайки ангажиментите си и взимайки окончателното решение кога да се оттегля след 6 десетилетия на сцената. Нека просто да кажа, че поради здравословни причини сега е най-подходящото време да започна нов етап в живота си.“ – така 74-годишният вибрафонист Гери Бъртън обяви в своя сайт оттеглянето си от музиката.

Легендарният музикант тръгва на финалното си турне, което ще се проведе следващия месец в САЩ. То ще започне на 1 март във Вашингтон. Бъртън ще свири заедно с японския пианист Макото Озоне, с когото ги свързва над 30-годишно музикално сътрудничество, а двамата имат издадени и няколко съвместни албума.

„Скъпи Гери, благодаря ти за мъдростта и красивата музика!“, Благодаря за огромния ти принос към джаза, толкова се радвам за късмета си да те срещна в „Бъркли.“, „Благодаря за вдъхновението и чудесната музика. Ти винаги си бил този, който създава течения в музиката.“, „Ти винаги си бил и завинаги ще останеш великан в джаза.“, „Благодаря ти, че придвижи музиката напред!“, „Благодаря, че толкова щедро споделяше музиката и мъдростта си. Даде ми нещо много ценно, когато бях в „Бъркли“. Ще направя всичко възможно да го предам нататък и да продължа да го споделям. Благодаря ти, Маестро!“ – това са само част от коментарите под публикацията в сайта на Гери Бъртън.

Информацията за прекратяване на музикалната кариера на Бъртън беше споделена и от вибрафониста Ерол Ракипов в неговата фейсбук страница. „Кой знае къде щях да съм сега, ако не беше той.“ – написа българският музикант. След като завършва Националната музикална академия в класа на Добри Палиев, Ерол продължава обучението си по ударни инструменти в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън, където учи именно при легендарния музикант. По това време Гери Бъртън е декан на учебното заведение и вече не се занимава с преподавателска работа, но прави някои изключения, давайки урок на Ерол Ракипов още при първата им среща в кабинета си. Тази история Ерол разказа преди няколко години в ефира на Джаз ФМ радио. През юни очакваме новия албум на българския музикант Attitude Problem, който е записан в секстет с участието на саксофонистите Любомир Господинов и Дейвид Лион, Мартин Бехерано (пиано), Петър Славов (контрабас) и Лудуиг Афонсо (барабани).

Гери Бъртън е една от легендите на вибрафона. Той е новатор на своя инструмент със забележителна техника и майсторство, свирейки с 4 палки. Носител е на 7 награди „Грами“ и през годините е работил с имена като Стан Гетц, Пат Матини, Джон Скофийлд, Кийт Джарет, Стефан Грапели, Астор Пиацола, Хърби Хенкок, Лари Кориел и мн. др. Сред най-известните му сътрудничества са с пианистите Чик Къриа и Макото Озоне. Десетилетия наред Гери Бъртън е отдаден и на преподавателската си дейност, предавайки своя безценен опит на студентите в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън. През 2013 г. Berklee Press публикува автобиографичната му книга Learning To Listen („Да се научим да слушаме“).

В изминалите седмици своето оттегляне от музикалната сцена обявиха Анита Бейкър, Арита Франклин и Ал Жеро, който почина няколко дни след това. 

На снимката: Гери Бъртън и Макото Озоне