И Бургас със свой джаз фестивал. Първият „Джаз в Бургас” представя концерти, изложби и детска работилница от 11 до 13 юли

И Бургас със свой джаз фестивал. Първият „Джаз в Бургас” представя концерти, изложби и детска работилница от 11 до 13 юли

Бургас се нареди сред градовете със собствен джаз фестивал – след София, която има няколко, Банско, Стара Загора, Велико Търново, Лозенец, Варна. Други центрове на активен джаз живот са Русе, Габрово и Благоевград. Тази година за първи път за три дни джазът ще бъде акцент в културния живот в Бургас с амбицията събитието да стане традиционно. Първото издание на „Джаз в Бургас” – с концерти, изложби и детска работилница, ще се проведе от 11 до 13 юли. Както обясняват организаторите – във фестивала ще се съчетаят любовта към музиката, изкуството, историята и цялостния ретро начин на живот. Културното събитие се организира от фондация „Америка за България” и Община Бургас.

Джазът ще завладее Бургас след 18 ч. на 11 юли с откриване на фотографска изложба и с шествие на ретро автомобили с музиканти в Морската градина (такова ще има и в събота от 17 до 18:30 ч.). Бургаският духов оркестър ще изпълни популярни джаз мелодии от 19:30 ч. на открита сцена „Охлюва”, а след това – от 20 ч. на същата сцена, Стоян Янкулов – Стунджи и приятели ще направят музикална разходка през вековете. За концерта Jaz(…)z в състава на „Еуфония инструменталис” са: Веселина Драголова – Данаилова – вокал, Венцислав Благоев – тромпет, Димитър Карамфилов – контрабас, Калин Жечев – пиано, Стоян Янкулов – Стунджи – барабани.

Желанието на организаторите е „Джаз в Бургас” да съчетае всички вкусове и да се обърне към всички музикални интереси и възрастови групи. Затова на 12 юли от 11 ч. на „Стената на приказките” специално за най-малките любители ще се проведе работилницата „Джаз импровизация с бои и ноти” – музикален проект на Венци Благоев и приятели. Малчуганите ще имат възможност за първи път да се докоснат до инструментите и истинския дух на джаза, като самите те ще участват в импровизациите. Цветови импровизатор е Теодор Лихо, а инструменталистите са Станислав Арабаджиев, Димитър Благоев, Димитър Карамфилов, Никола Горялов, Невена Григорова, Венцислав Благоев. „Морски бриз с полъх на джаз” с участието на брас квинтет ms BRASS ще зареди публиката с добро настроение от 18 ч. на открита сцена „Охлюва”. От 19:30 ч. концертът „Джазът танцува”, за първи път извън София, ще проследи история на различните стилове джаз, музика и танц с Венцислав Благоев, Невилиян Гемижев, Шибил Бенев, Димитър Благоев, Димитър Карамфилов и Никола Горялов.

Джаз ще звучи и на остров Св. Анастасия. От 18:30 ч. в неделя Мирослава Кацарова ще пее с Мирослав Турийски и Младен Димитров в програмата Cinema с лични отражения на музика от киното. „Не спирам да вярвам, че музиката е невидим, въображаем филм с магия, мистерии и възможности, защото всеки сам го създава, измисля, играе, сънува... живее...”, казва Мирослава Кацарова за концерта с музика от филми, сред които Buena Vista Social Club, „Криле на желанието”, „Един мъж и една жена”. Финалът на „Джаз в Бургас” ще поставят на 13 юли Камелия Тодорова и Биг бендът на Българското национално радио, които ще излязат на сцената на Летния театър в 20 ч.

Две изложби се откриват още в първия ден на „Джаз в Бургас”. От 18:30 ч. на алеята до Морското казино ще бъде представена фотографската изложба „Джазопис”. Колекция от плочи от фонда на местната библиотека „П. К. Яворов” ще бъде представена на изложбата „Джаз грамофон” на остров Св. Анастасия. Тя ще е отворена за посещения всеки ден от 10 до 20 ч.

На снимката: Венци Благоев. Автор: Евгени Димитров от фотографска агенция „Булфото”.