Хрониката на едно израстване – с песента Hello Адел протяга ръка, както ние ще посегнем към албума й „25“

Хрониката на едно израстване – с песента Hello Адел протяга ръка, както ние ще посегнем към албума й „25“

Музика не за да впечатли, а да изрази – новата песен на Адел Hello представя сензационната изпълнителка в напълно нова светлина, и, както напомня заглавието на албума, в преломна младежка възраст – на 25 години. Първият албум на никому неизвестната британска изпълнителка – „18“, роди звезда – с мощен глас, със самороден талант и с красиви песни, които веднага се превръщат в хитове. Вторият – „21“, затвърди това впечатление. Но пък в този момент Адел стана временно безинтересна за хората, които търсят в музиката нещо повече от приятното звучене – поне до момента на проявата на по-дълбока емоционална споделеност. Станала популярна и като хулиганка, която е в състояние да покаже неприличен жест на сцената на престижна церемония, Адел изпълни залата „Роял Албърт хол“ в Лондон, което е по силите и от ранга само на най-големите. Записа тя издаде на дивиди. След това изпя песента към поредния филм за Джеймс Бонд – Skyfall, спечели „Оскар“ за нея, добавяйки тази награда към списъка си с най-престижните световни отличия, и се оттегли в майчинство.

Усещането от тази раздяла бе като че сцената ще осиротее от едно наистина зрелищно присъствие. Ето че през 2015 г. отброяването на възрастта на Адел по заглавията на албумите продължава с новия „25“. Първи за него ни разказа китаристът Тим Пиърс, който в интервю на Елена Розберг от Z-Rock повдигна завесата: „Наскоро участвах в записите на нова песен на Адел. Беше магическо преживяване. Фантастично е да работиш с артист от такъв мащаб, каквато е Адел. Големите звезди обикновено не се появяват лично на звукозаписните сесии, защото са много ангажирани с други неща по проекта си, но тя дойде в студиото и ние бяхме много изненадани, напрегнати и развълнувани, когато я видяхме. Адел ни помогна да направим аранжиментите. Тя работи изключително професионално и е много любезна и внимателна. Освен това е много красива жена. Обядвахме заедно. След това имах възможност да я гледам как пее на живо в студиото. С всяко ново изпълнение на песента тя звучеше все по-добре и по-добре. Много съм впечатлен от нея като човек и като артист. Тя участваше активно в работата по всеки един запис. Впечатлен съм!“

След няколкоседмични оживени дискусии в медийните музикални среди кога точно ще се появи новият албум на Адел, в рекламен блок по гледана британска телевизия по време на популярно музикално шоу, се появи няколкосекунден откъс в изпълнение на Адел. Това взриви социалните мрежи – хиляди го споделяха, милиони го гледаха. И само няколко дни по-късно, на 23 октомври, Адел ни представи новата си песен Hello. Видеото към нея е заснето в околностите на канадския град Монреал и е режисирано от известния канадски режисьор Ксавие Долан. В петък, събота и неделя в ютюб то бе изгледано от 67 милиона души.

Адел за „25“: „Когато бях на 7 год., искаше ми се да съм на 8. Когато станах на 8, желаех да съм на 12. 12-годишна, вече исках да съм на 18. И тогава спрях да искам да съм по-голяма. Чувствам, че целия си живот пропилях в „искане“ – да съм по-голяма, да съм някъде другаде, да запомня, но и да забравя. Искаше ми се да не бях провалила от страх и скука толкова много хубави неща. Искаше ми се да не съм толкова обикновена. Искаше ми се да бях опознала по-добре баба си, но пък да не бях опознала толкова добре себе си, защото така винаги знаеш как ще свърши всичко.

Последният ми албум бе за раздялата. Ако трябва да обознача новия, искам да е за събирането. За сдобряването със самата мен, за наваксването на изгубеното време, за компенсирането на всичко извършено и несвършено. Но нямам време да се крепя върху трохите от миналото, както правех. Стореното – сторено. На прага между младостта и зрелостта взех решение да стана това, което винаги ще бъда, без багажа на миналото. Липсва ми всичко от миналото – и хубавото, и лошото – просто защото то никога няма да се върне. Като тийнейджър не ме бе грижа за бъдещето, защото то не носеше същия смисъл, който има сега. Можеш да си безгрижен, просто защото нищо нямаше последствия. А следването и нарушаването на правилата бе по-добре от това сам да създаваш правила.

Албумът „25“ е за опознаването на това, в което съм се превърнала, без дори да осъзнам. Съжалявам, че ми отне толкова време. Какво да се прави – живот!“

„25“ на Адел излиза на 20 ноември от каталога на Beggars Music Group/„Анимато мюзик“.

Adele – „25“:
1. Hello
2. Send My Love (To Your New Lover)
3. I Miss You
4. When We Were Young
5. Remedy
6. Water Under The Bridge
7. River Lea
8. Love In The Dark
9. Million Years Ago
10. All I Ask
11. Sweetest Devotion