Хосе Джеймс представя в София песни от предстоящия си нов албум, който ще бъде издаден през следващата година

Хосе Джеймс представя в София песни от предстоящия си нов албум, който ще бъде издаден през следващата година

В началото на месец юли в София ще се проведе 6-то издание на фестивала A to Jazz, като организаторите имат изненада за меломаните – едно предварително събитие, което ще ни срещне с Хосе Джеймс на 24 април (неделя) в „София лайв клуб“ от 21 ч. Вокалистът се завръща в България след миналогодишното си участие на A to Jazz. „Много съм щастлив, че имаме възможност да направим един елегантен, подгряващ невероятната емоция на A to Jazz концерт и то не на кого да е, а именно на Хосе Джеймс, който всички си спомняме от закриването на фестивала. Той беше чут от почти 7000 души в Южния парк и всъщност толкова дълбоко докосна нашата публика, пък и самите нас, че е голямо щастие и гордост да превърнем България и София в част от неговото европейско и световно турне, което представя следващия му албум.“ – заяви в студиото на Джаз ФМ създателят и организатор на A to Jazz Петър Димитров.

Всъщност в края на 2015 г., правейки музикална равносметка на изминалите 12 месеца, Хосе Джеймс определи изявата си в София като любимия му концерт и написа, че никога не е преживявал подобно нещо – комбинация от любов и магия. Петър Димитров казва, че именно тези хубави спомени от България са помогнали за осъществяването на концерта сега, тъй като самият Хосе Джеймс е изявил желание да дойде отново.

Този път вокалистът ще изненада българската публика с изцяло нова концертна програма. „Той ще представи албума, който забележете, ще излезе чак след средата на 2017 г.“ – казва Петър Димитров и обяснява: „Хосе Джеймс прави това световно турне, за да представи пред най-различна публика повече от двадесет парчета, които е написал за албума, който се казва Love In a Time of Madness („Любов по време на лудост“) и всъщност, следейки реакцията навсякъде по света – в Европа, Азия, Америка, Африка и всичките тези места, на които ще бъде, по реакцията на публиката и по енергията, която обменят изпълнител с публика, на базата на това, той ще включи най-най-най-добрите парчета.”

Самият Хосе Джеймс казва за предстоящия си проект: „Love In a Time of Madness е може би най-личният албум, който съм правил досега. Исках да споделя песните, които съм написал, с феновете си още преди той да бъде издаден. Мисля, че това изгражда една невероятна връзка с публиката и ми позволява да видя как хората реагират на всяка песен - кое ги вълнува и защо. Искам да включа само песните, които вдъхновяват. Щастлив съм, че споделяйки музиката си по този начин, мога да включа феновете си в създаването на този албум.“

Откъсите от песните, които са написани за албума Love In a Time of Madness, дават представа за съдържанието на проекта, с който Хосе Джеймс не пропуска да изрази гражданската си позиция - той засяга важни социални и политически теми, а стилово освен джаз в албума ще чуем хип-хоп, поп и R&B.

В края на нашия разговор Петър Димитров сподели, че по отношение на A to Jazz: „Всичко се върти около музиката, винаги!“ В началото на следващия месец организаторите ще съобщят пълната програма на фестивала, като обещават: „Ще обявим, бих казал, огромни, фантастични имена от света на джаза. Наистина много, много висока класа, още малко вдигнахме летвата от миналата година, говоря по отношение на качеството и на самите артисти. Може би е едно ниво по-нагоре, вече не сме в атмосферата, малко закачаме стратосферата. Не говоря толкова като звезди или като известност, колкото чисто от музикална гледна точка, чисто историческа. Това са хора, които както и миналата година Рой Харгроув и Кени Гарет, са оставили една много ярка следа в световната джазова алея на славата.“

Създателят на A to Jazz Петър Димитров казва, че в новата програма на фестивала залагат както на „каймака на джаза“ от САЩ, така и на най-добрите родни джазмени и направи обещанието, че събитието ще продължи да дава сцена на най-младите български джаз музиканти. Целия разговор на Таня Иванова с Петър Димитров може да чуете чрез бутона „Аудио“.

  • Интервюто на Хосе Джеймс за Джаз ФМ от миналата година може да си припомните тук.